Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

17. Ay Bebek Gelişimi

17 aylık bebek gelişiminde neler mi olur? Çocuğunuzun bağımsızlaşması birçok yönde ilerliyor. 17 aylık bebeğiniz kendi çorabını veya bezini çıkartabiliyor, dişlerini fırçalayabiliyor olabilir. 

Yavaş yavaş konuşuyor da… Belki normal kelimeleri manasız seslerle değiştiriyor. Muhtemelen dedikleri zor anlaşılıyor. Hatta onu siz ve eşiniz dışında kimse anlamıyor. Bu yaşlarda manasız kelimeler kullanmak yaygındır.

Ama ağzındaki ve dilindeki kaslar geliştikçe, telaffuzu da gelişecektir. Demeye çalıştığı şeylerin doğrusunu tekrarlayarak onu düzgün konuşmaya yönlendirebilir; doğru telaffuz etmesine örnek olabilirsiniz.

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 16. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

17 aylık bebek kaç cm olmalıdır?

Her bebeğin fiziksel gelişimi farklılık gösterse de 1 yaşından sonra bebeklerin 2 yaşına kadar en az 10 cm uzaması ve 2.5 kg alması beklenir. Peki 17 aylık kız bebek kaç cm ya da 17 aylık erkek bebek kaç cm olmalıdır? 17 aylık erkek bebek boyu ortalama 81.2 santim, 17 aylık kız bebek boyu ise 79.7 santimdir.

Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz. Bebeğinizin kilo ve boyunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.

17 aylık bebek en az kaç kilo olmalıdır?

1 yaşını geçtikten sonra bebeklerin aldıkları kilo miktarında azalma görülebilir. Hatta bazı bebeklerde kilo alımı bazen durma noktasına bile gelebilir. Böyle durumlarda anne-babalar 17 aylık bebek en az kaç kilo olmalı? diye merak edebilir. 17 aylık kız bebek kilosunun ortalama 10 kg olması beklenirken, 17 aylık kız bebeklerde alt sınır olan en az kilo 7 kg’dır.  17 aylık erkek bebek kilosu ortalama 10.7 kg, alt sınır olan en az kilo ise 7.7 kg’dır.

Rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

17 aylık bebek kaç yaşında olur?

Bebeğiniz giderek büyüyor ve artık 1 yaşını geride bıraktı. 17 aylık bebeğiniz ilk yaşının ortalarına doğru ilerliyor. 1 yaş 5 aylık olan bebeğiniz için adım adım 1.5 yaşına yaklaşıyor diyebilirsiniz. 1,5 yaşına sadece 1 ay kaldı.

İştahsızsa zorlamayın

Ek gıda döneminde anne sütüne ek olarak, farklı gıdalarla bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Bu yaştaki çocukların yemek seçtikleri bilinir. Bu yüzden kendinizi zorlamadan basit şeyler hazırlama yoluna gidebilirsiniz. Bebeğinizin beslenme düzeni her gün aynı olmayabilir. Yemek ihtiyacını kendi belirlemek isteyebilir, bu yetişkinlerde olduğu gibi bebekler için de normal bir durumdur. Bu yüzden bebeğiniz iştahsızsa zorlamayın. Her öğünde besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek sağlıklı ve eğlenceli alternatifler sunarsanız ihtiyacı olanı miktarını kendi belirleyerek yiyebilir.

Anne sütü bebeklerin en temel besin kaynağıdır. Bebeğinizi sağlık gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemeniz önerilir. İki yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. İşte, Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde, probiyotiklerin gelişmesine ek olarak; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, klor, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin D, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi birçok vitamin yer alır. 

17 aylık bebek kaç öğün yemelidir?

17 ay bebek beslenme düzeni, üç ana ve iki ara öğünden oluşur.  17 aylık kız bebeklerin günlük kalori ihtiyacı yaklaşık 712 kkal, erkek bebeklerin enerji ihtiyacı 777’dir. 17 aylık bebeğinizin beslenmesini, kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile besleyerek planlayabilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenme saatlerini eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz.

17 aylık bebek kuru fasulye yer mi?

Birçok gıdayı tüketebilmeye başlayan bebeğiniz 17. ayda zengin bir menüyle beslenebilir. Tüm temel besin maddelerinden oluşan sağlıklı bir beslenme düzeni, bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için büyük önem taşır. 

İyi bir demir kaynağı olan baklagilleri bebeğinize 9. aydan itibaren yedirebilirsiniz. Eğer bebeğinize gaz yapmasından endişe ediyorsanız mercimek, kuru fasulye gibi baklagilleri bir gece önceden suya koyarak gazının azalmasını sağlayabilirsiniz. Pişerken de yemek suyunun üzerinde oluşan beyaz köpükleri alarak gaz yapma ihtimalini daha da azaltabilirsiniz.  

Bebeğinize gaz yapan besinleri pişirirken nelere dikkat edebileceğinizle ilgili detayları Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir? yazımızdan okuyabilirsiniz. 

17 aylık çocuk kaç saat uyur?

17 aylık çocuk için günlük uyku ihtiyacı ortalama 13-14 saattir. Her bebeğin uyku düzeni farklılık gösterse de 17 aylık bebekler geceleri yaklaşık 11-12 saat, gündüzleri ise ortalama 2-3 saat uyuyabilir. Gündüz uyku sayısı bu aylarda ikiden bire düşebilir, hatta süre olarak da azalabilir. 17 aylık bebeğin öğle uykusu yaklaşık 2 saat olabilir.  Bebek için önemli olan günlük uykuyu alabilmesidir. 

Bebeklerde Uyku Rutini Oluşturma yazımızı okuyarak, uyku rutiniyle ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

17 aylık bir bebek neler yapabilir? 

Anne babalar bebekleri büyüdükçe neler yapabileceğini, hangi becerileri kazanacağını daha çok merak eder. 17 aylık kız bebek neler yapar? ya da 17 aylık erkek bebek neler yapar? uzmanlara sıkça yöneltilen soruların başında gelir. Uzmanlara göre 17 aylık kız bebekler ile 17 aylık erkek bebekler şu motor, dil ve sosyal becerilerini yapabilirler;

  • 17 aylık bebekler yürür, çömelir. Yerden bir nesne alır ya da oynamak için eğilir ve sonra tekrar ayağa kalkar. 
  • Göğüs hizasında olan sandalyelere ve diğer mobilyalara tırmanmayı dener.
  • Parmak uçlarında kolaylıkla yükselerek nesnelere uzanabilir.
  • Bardaktan su içebilir, kaşık kullanabilir.
  • Nesneleri üst üste koyar, küp oyuncaklar ile kule yapabilir.
  • Yardım aldığında merdivenden çıkabilir. 
  • Elleriyle bir topu ileri atabilir.
  • Oyuncak bebeğini besleyebilir.
  • Vücudunun bölümlerini bilebilir ve sorulduğunda gösterebilir.
  • Yürürken oyuncakları çekebilir. 

Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı davranışlarda birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. 

17 aylık bebek nasıl konuşur? 

Dil gelişimi her bebek açısından farklıdır. Bebeklerin çoğu yaşamlarının ilk 2 yılında konuşmayı öğrenir. Bunu da duydukları kelimeleri ve sesleri taklit ederek yaparlar. 

Peki 17 aylık bebek kaç kelime söyler? 17. ayında pek çok bebek “baba, dede, mama” gibi basit kelimeleri söyleyebilir. Net şekilde söyleyebildiği kelime sayısı yaklaşık 10 kelime civarındadır. Kendisine basit ve birkaç kelime ile söylenen iki üç kelimelik komutları da anlar ve yerine getirir.

17 aylık bebeklerin dil ve ağız kasları geliştikçe telaffuzu da gelişim gösterir. Gitgide daha çok kelime öğrenen bebekler, zamanla birkaç kelimeyi mantıklı şekilde yan yana getirip söylemeyi bile başarabilir.

Bebekler 18. ayında ise en az 15 kelime söyleyebilir. Diğer taraftan bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

17 aylık bebek neden yürümez?

Yürüyüş, bebekler için önemli gelişimsel bir aşamadır. Bebekler yürüme ile bağımsızlık kazanma, keşif ve öğrenmenin yanı sıra ev ve toplum yaşamında sosyalleşme ve katılım becerisini geliştirir. Genel olarak sağlıklı gelişim gösteren bebeklerin yüzde 90’ı ilk adımlarını sıklıkla 9 ila 15 aylıkken atar. 

Yürüme becerisi çocuktan çocuğa değişebilir. Diğer gelişim alanlarında olduğu gibi kaba motor gelişiminde de bebekler arasında farklılıklar olabilir. Bazı bebekler ilk adımını ilk doğum gününden önce atarken, bazı bebekler daha geç yürüyebilir. Bebeğin 15 aya kadar yürümemesi uzmanlar tarafından normal karşılanır.  Ancak uzmanlara göre bebek 15-18 aylıkken yürümüyorsa bazı sorunlar için işaret olabilir. 

17 aylık bebek yürümeye başlamadıysa, nedenini anlamak gerekebilir. Yürüme dışındaki diğer kaba motor becerileri yapabiliyor ancak yürümekte zorlanıyorsa, yürüme gecikmesinden şüphelenilebilir.  Ancak 17 aylık bebeğin neden yürümediğine dair bilgi almak için en doğru adres çocuk doktorudur. Çocuk doktorunuz tetkikler sonrasında gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeyi size yapacaktır.  

Bebeğiniz henüz yürümüyorsa nedenleri hakkında fikir almak için Yürüme Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

En sevdiği “şey”

Çocuklar yanlarındayken kendilerini güvende hissettikleri objeler edinir. Bu bir ayıcık olabilir ya da bir pike. Bu alışkanlık çocuğunuz 2. yaşındayken çığırından çıkacaktır ve aslında bu iyi bir şeydir. Çünkü bu tarz objeler ebeveyn yedeğidir.

Çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel kapasitesi gün geçtikçe artıyor ve her geçen gün yeni şeyler tecrübe ediyor. Stresli, hasta veya yorgun olduğunda sevdiği bir objeye sokulması ona güven verecektir ve sakin kalmasını sağlayacaktır. Bu nedenle o objeye saygı duyun. O obje uyku vakti geldiğinde onu yatağa girmeye ikna edecek araçtır. Diğer yandan olgunlaşmasının simgesidir.

Aynı objeden 2 adet edinmeniz ideal olabilir. Birisini evde tutmak için diğerini doktora, gezintilere vb. yerlere götürmek için kullanabilirsiniz. Seçilen obje bir zamandan sonra biraz pasaklı görünebilir, fakat temiz ve steril tutmak için kendinizi çok yormayın. Genelde objenin görünüşü ve kokusu onu çocuğunuz için özel kılıyor. Eğer aynı objeden iki tane alabilirseniz, düzenli olarak değiştirebilirsiniz ve böylece ikisinin aynı şekilde değerli olmasını sağlayabilirsiniz. Biri kaybolduğunda, diğeri hayatınızı kurtarabilir.

Biraz sinirli anları da olabilir

Eğer bebeğinizin sinirli anlarına henüz şahit olmadıysanız, yakında olacaksınız. Sinirlenmesi, çocuğunuzun bunalımını ifade etme şeklidir. Onu sakinleştirmeyi ne kadar isterseniz isteyin, bunun bir formülü yoktur. Böyle durumlarda nötr davranmanız hatta önemsememeniz, onu teselli etmek ya da mantıklı açıklamalar yapmaya çalışmanızdan daha hızlı etki gösterir. Evet çocuğunuz hızla büyüyor ama hala kendisine tam anlamıyla hakim olamıyor. Sakinleşince dikkatini başka şeylere çekerek konudan uzaklaştırmanız ve sinirlendiği için onu cezalandırmamanız önerilir.

Bağırmaya karşılık fısıldamak

Bazı çocuklar ebeveynlerine bağırarak istediklerini yaptırmaya çalışır. Bunu önlemek için, bağırmasının kulaklarınızı ağrıttığını anlatabilirsiniz. Çocuğunuza sadece normal ses tonunu kullandığında yanıt verebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Fakat talimatlarınızı bağırmadan söylemeye dikkat etmelisiniz. ''Bu senin dış sesin, onu dışarıda parkta oynarken kullanmanda sorun yok'' gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Ona sesinden keyif almasının başka yollarını gösterin; mesela şarkı söylemek veya fısıldamak gibi… Hatta çocuğunuzun ilgisini çekmek istiyorsanız, fısıldamayı deneyebilirsiniz. Bağırmaktan daha yararlı olacaktır.

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Suya dikkat

Bebeğinizin hareket alanı genişledikçe etrafınızdaki birçok unsur tehlikeli hale gelir. Bunlardan biri de sudur. Süs havuzundan su dolu bir kovaya kadar su ile ilintili her şey çocuğunuz için tehlike arz edecektir. Bu yüzden böyle ortamlarda çocuğunuzu gözünüzün önünden asla ayırmamanız gerekir.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 18. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar