Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

17 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

İletişim kurabildiğinden daha fazlasını anlayan 17 aylık bebeklerin konuşmaya başlama sürecini desteklemede, çevresindeki yetişkinlerin yavaş ve net bir şekilde konuşması oldukça önem taşır.  Basit kelimeler ve ifadeler ile iletişim kurmak, bebeğin dil gelişiminin en etkili destekçileridir. Siz de 17. ayındaki bebeğinizle konuşurken nesneler için doğru kelimeleri kullanabilir, iletişim kurmasını teşvik etmek için onu dikkatle dinlediğinizi hissettirebilirsiniz. Bebeğinizin dil gelişiminin yanı sıra 17 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için yazımızla birlikte 17. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

17 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeklerde gelişim alanlarının her biri, farklı gelişim dönemlerinde ön plana çıkabilir. Alanlardan birinde hızlanma gerçekleşirken, diğerinde yavaşlama görülebilir. Doğumdan sonraki ilk yıl içinde yüksek büyüme hızının görüldüğü bebeklerde, büyüme hızının yavaşladığı birinci yılın sonunda harekete bağlı gelişim ve dil gelişimi hız kazanır.

17 aylık bebekler gelişim sürecine bağlı olarak pek çok şeyi yapabilir duruma gelirler. Kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalışırlar ve bu süreçte bağımsızlıklarını test ederler. Sosyal öğrenmenin önemli bir parçası olarak yetişkinleri ve diğer çocukları taklit ederler. Duygularını ise daha belirgin bir şekilde ifade ederler. Bloklarla oynamaktan, karalama yapmaktan veya basit müzik aletleriyle uğraşmaktan hoşlanan 17 aylık bebekler ayrıca şunları da yapabilir;

  • Yürür, koşar, zıplar, tırmanır, çömelir.
  • Elinden tutulduğunda basamak çıkar.
  • Parmak ucunda yükselir.
  • Karalama/boyama yapar.
  • Kaşık ve çatalı uygun biçimde kullanır.
  • Bir bardaktan su içebilir.
  • Ritmik/melodik sesleri mırıldanarak tekrar eder.
  • Sözel oyunlar oynar.
  • Bloklardan kule yapabilir.
  • Basit problem durumlarına çözüm üretir.
  • Uzaktaki nesneyi gösterir.
  • Başkalarının duygusal ifadelerini taklit eder.
  • ‘Evet’ ve ‘hayır’ kelimelerini anlar.
  • Öfkelendiğinde yetişkin desteği ile sakinleşir.
  • İlgi çekmek için çeşitli davranışlar gösterir.

12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’daki 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.

17 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerin boy ve ağırlık gibi fiziksel gelişiminde zamana bağlı olarak ölçülebilir değişiklikler meydana gelir. 17 aylık bir bebeğin ideal kilosu cinsiyetine, genetik faktörlere, beslenme düzenine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 17 aylık erkek bebek kilosu ortalama 10.7 kg, kız bebek kilosu ise 10.0 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir.

Bebeğinizin kilosunu ve boyunu her ay düzenli olarak ölçerek, büyüme çizelgeleri ile karşılaştırabilirsiniz. Bu çizelgeler, bebeğinizin büyümesinin normal olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, 1 yaşından sonra bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.

17 Aylık Bebek Gelişimi

Büyüme, olgunlaşma ve öğrenmenin etkileşimi ile yaşam boyu bebeklerin bedeninde, zihninde ya da davranışında olumlu yönde meydana gelen, niceliksel ve niteliksel değişimlerin tümünü içerir. Gelişim ise bedensel, zihinsel, sosyal, duyuşsal alanlardaki ileriye dönük değişimlerin tümünü kapsar.

17 aylık bebekler, motor becerilerinden dil gelişimine, sosyal ve duygusal gelişimden bilişsel becerilere kadar pek çok alanda ilerleme kaydederler.  Fiziksel gelişimlerinin etkisiyle 17 aylık bebeklerin birçoğu bu dönemde yürümeyi tamamen öğrenmiş olur ve hatta bazıları kısa mesafelerde koşabilir. Bir nesneyi eğilip yerden alıp doğrulabilir, mobilyalara veya basamaklara tırmanmayı deneyebilirler. Yürürken oyuncakları çekebilirler. Parmak uçlarında kolaylıkla yükselerek nesnelere uzanabilirler. Küçük nesneleri parmaklarıyla tutabilir, bardaktan su içebilir ve kaşık kullanarak yemek yemeyi deneyebilirler. Nesneleri üst üste koyar, küp oyuncaklar ile kule yapabilirler.

Hayvan seslerini taklit edebilen 17 aylık bebekler, bu dönemde yaklaşık 10 kelime söyleyebilir. Birkaç kelimeyi bilinçli söylemenin yanı sıra eylemleri uygun ses taklitleriyle ifade ederler.

17 aylık bebeklerin bilişsel gelişimi de dikkat çekicidir. Daha önceden bildiği varlıkları başka bir yerde gördüğünde tanıdığını belli eden 17 aylık bir bebek, birbirini izleyen iki yönergeye uyabilir. Oyuncak bebeğini besleyebilir. Vücudunun bölümlerini bilebilir ve sorulduğunda gösterebilir. İsimleri söylendiğinde kitaptaki resimleri gösterir. Öfkelendiği zamanlarda ise elindeki eşyaları fırlatabilir ve bağırabilir.

Bebeğinizin bu dönemdeki keşfetme ve öğrenme süreçlerinde sabırlı ve teşvik edici olmanız çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre 4 temel ebeveynlik tutumu vardır. Bebeğinizi hayata hazırlarken uygulayabileceğiniz bu farklı ebeveynlik modellerinin neler olduğunu Anne-Baba Davranışlarının Önemi yazımızdan öğrenebilirsiniz.

17 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Bebeklerin uyku düzeni, sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Bu aylarda bebeklerin uyku ihtiyaçları hala oldukça fazladır. Her çocuğun uyku ihtiyacı ve düzeni farklılık gösterse de 17 aylık bebek için günlük uyku ihtiyacı ortalama 13-14 saattir. Bu sürenin yaklaşık 11-12 saatini gece, ortalama 2-3 saatini gündüz uyuyabilir.

Gündüz uyku sayısı bu aylarda ikiden bire düşebilir, hatta süre olarak da azalabilir. 17 aylık bebekler uyandıktan sonra yaklaşık 6-7 saat uyanık kalabilir, sonrasında ise yaklaşık 2-3 saat süren bir öğle uykusuna yatabilir. Bazı bebekler 18 aylık olana kadar gündüz 2 kere uyumaya devam edebilirler. Bebeğin uyku ritmi 17. ayında da hala günde 2 sefer ise bunu değiştirmeye gerek yoktur. Bebek için önemli olan günlük uykuyu alabilmesidir. 

Eğer bebeğinizin uyku düzeninde fark edecek kadar değişiklik gözlemliyorsanız, bebeklerde genellikle görülen uyku gerilemesi dönemine girmiş olabilirsiniz. Bebeklerin uyku düzeninde yaşanan bir değişiklik olan uyku gerilemesi, dönemsel ve geçici bir durum olsa da sizi endişelendirebilir. Bebeğinizin ilk iki yılında yaşayabileceğiniz bu durum hakkında Uyku Gerilemesi Nedir, Nasıl Başa Çıkılır? içeriğimizden fikir alarak bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz. 

17 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?

17 aylık bebekler, üç ana ve iki ara öğünden oluşan bir düzen içinde beslenebilir. Beslenmesindeki ilk öğün olan kahvaltısının ardından ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile bir düzen oluşturulabilir. Bebeğin uyku saatlerine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenmesi eşit aralıklarla belirlenebilir.

17 aylık bebekler artık çoğu besini yiyebilir. Bu nedenle de ailenin yediği tüm yiyeceklerden yiyebilme imkanı vardır. Ancak buradaki en önemli nokta, bebeğin her öğününün besleyici yiyeceklerden oluşması gerektiğidir.

17 aylık bebeğinizin beslenme menüsünde her gün bir porsiyon hayvansal gıda (süt, süt ürünleri, yumurta, et, balık ve kümes hayvanları) bulunmasına özen göstermelisiniz. Yiyecekleri iyi pişirip, küçük ve ince parçalara bölmeniz bebeğinizin beslenmesini kolaylaştırabilir. Hayvansal gıdaların yanı sıra bebeğinizin günlük beslenmesinde baklagiller (nohut, mercimek veya bezelye vs.), kuruyemişler, turuncu veya yeşil sebzeler ile meyvelerin yer alması gelişimi ve sağlıklı beslenmesi için de önemlidir.

Bebeğinizin ana öğünlerinin yanı sıra atıştırmalıkları da sağlıklı yiyeceklerden oluşmalıdır. Yüksek miktarda şeker, tuz, yağ ve kimyasal içeren hazır gıdalar ile içeceklere bebeğinizin beslenmesinde yer vermemelisiniz.

17 aylık bebeklerin ara öğünlerinde ise mevsimine uygun olacak şekilde meyve yedirebilir ya da anne sütü verebilirsiniz. Bebeğinize anne sütü veriyorsanız, tercihen öğün sonrası olmak kaydı ile bebeğiniz her istediğinde anne sütü vermeye devam edebilirsiniz. Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuzun önerisine uygun olarak 17 aylık bebeğinize 210-240 ml kadar çocuk devam sütü içirebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içeriğindeki özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde, probiyotiklerin gelişmesine ve bebeklerin bağışıklığının güçlenmesine destek olan prebiyotik bileşenlere ek olarak; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, klor, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin D, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi birçok vitamin yer alır. 

Bebeklerin dengeli ve yeterli bir büyüme ve gelişme sağlaması için temel besin gruplarında bulunan gıdalardan her gün tüketmesi gerekir. Yanlış ve yetersiz beslenme, fiziksel olarak büyümesini engelleyebileceği gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olabilir. 5 temel besin grubu ile bebeğinizi dengeli ve yeterli beslenmenin ipuçlarını Çocuğum Bir Günde Hangi Besin Gruplarını Tüketmeli? içeriğimizden alabilirsiniz.

17 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?

Oyunlar bebeklerin pek çok alanda birden gelişmesine yardımcı olur. Yaşamın ilk iki yılını kapsayan dönemdeki oyun gelişimi ise ‘alıştırmalı oyun’ veya ‘tek başına oyun’ dönemi olarak adlandırılır. Alıştırmalı oyun bebekler dünyaya geldiklerinden itibaren ilk ortaya çıkan oyundur ve yaşamın ilk 18 ayı boyunca baskındır. 

Yetişkinle etkileşimli oyun oynamasına rağmen aynı mekânda diğer çocuklarla etkileşime girmeden ya da kısa süreli oyun oynamayı tercih eden 17 aylık bebekler, yaratıcı oyunlara ilgi duyarlar ve bloklarla oynamaktan, resim yapmaktan veya basit müzik aletleriyle uğraşmaktan hoşlanırlar. 17 aylık bebeklerin oyunları arasında genelde şunlar vardır;

  • Kitaplara ilgi gösterirler ve resimlere bakarak hikayeleri dinlemekten hoşlanırlar.
  • Elleriyle top atma ve yuvarlama gibi basit oyun hareketlerini yapabilirler.
  • Yapı ve inşa oyunları oynayıp, renkli bloklarla kuleler yapabilirler. Blokları üst üste koymak ve sonra devirmek hoşlarına gider.
  • Farklı boyutlardaki kapları içine koyma veya kapakları kapatma oyunları oynayabilirler.
  • Hayal gücüyle yarattığı nesneler varmış gibi oyun oynayabilir.

17. ayında bebeğinizle oyun oynayarak bazı gelişimlerine destek olabilirsiniz. Kaba motor becerisi ve dengenin gelişimi için her iki eline de farklı ağırlığa sahip toplar verip sonrasında iki topla da ayrı ayrı aktiviteler yapması için teşvik edebilirsiniz. El-göz koordinasyonu ve el-ayak koordinasyonu için bir top yardımıyla şişe devirmece oynayabilirsiniz. Blokları boyutlarına ve renklerine göre ayırma oyunları oynamanız ise renk ve boyut ayırt etme becerisinin gelişmesine yardımcı olur.

Evinizde kullanmadığınız eşyaları değerlendirmek ve bebeğinizle birlikte birbirinden yaratıcı müzik aletleri yapmak ister misiniz? Eğer cevabınız evetse Evde Müzik Aleti Nasıl Yapılır? içeriğimizi okuyarak bebeğinizle keyifli dakikalar geçireceğiniz müzik aletleri yapabilirsiniz. Ancak bebeğiniz bu müzik aletleri ile oynarken yanında olmayı ve kontrol etmeyi unutmayın.  

17 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?

Genellikle günde 4-8 kez idrar yapan 17 aylık bebeklerdeki idrar sayısı, bebeğin bireysel ihtiyaçlarına, beslenme düzenine, sıvı alımına ve genel sağlık durumuna göre değişebilir. Bu ayda bebeklerin çoğu tuvaletlerini beze yapar. 17. ayda bebeklere tuvalet alışkanlığı kazandırmak için henüz erkendir. Tuvalet eğitimi yaşı 18 ay olarak bilinir fakat bu süre, bebekten bebeğe değişim gösterir. Genel olarak bebekler tuvalet eğitimini, 20-24. aylar arasında kabul ederler. Bu süre 30. aya kadar uzayabilir.

17 aylık bebeklerin çoğu tam anlamıyla tuvalet eğitimi için hazır olmayabilir. Bu nedenle eğitime başlamadan önce bebeğinizin gelişimsel, fiziksel ve bilişsel anlamda hazır olup olmadığını iyi gözlemlemeniz gerekir. Sabırlı olmak ve bebeğinizin sinyallerine dikkat etmek, tuvalet eğitimi sürecinde başarıya ulaşmanızı kolaylaştırır.

Bebeğinizin tuvalet eğitimi yaşı yaklaştıkça aklınızda bu eğitimi nasıl verileceğinize dair sorular gelebilir. Tuvalet eğitiminde yapmanız gerekenlerin yanında yapmamanız gerekenleri de bilmek için İlkadımlarım’da yayınlanan Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? içeriğinden fikir alabilirsiniz.

17 Aylık Bebek Bilişsel Gelişim Nasıldır?

Algıda, öğrenmede, hafızada, problem çözmede ve diğer zihinsel süreçlerdeki değişimler, bilişsel gelişim kapsamında yer alır. Örneğin 2 aylık bir bebek çevresini elleri ve gözleriyle keşfetmeyi öğrenirken, 5 yaş çocuğu basit matematik işlemlerinin nasıl yapılacağını öğrenmeye başlar.

17 aylık bir bebeğin bilişsel gelişimi hızla ilerler ve bu dönemde çeşitli önemli beceriler kazanır. Bu ayda bebeklerin bilişsel gelişimi hakkındaki bazı temel noktalar şunlardır;

  • Bir nesnenin gözden kaybolsa bile var olduğunu anlamaya başlarlar.
  • Düğmeye basıldığında oyuncağın çalışması gibi basit neden-sonuç ilişkilerini anlamaya başlarlar.
  • Genellikle birkaç kelime söyleyebilir ve anlamlı kelimeler kullanabilir. Kelime dağarcıkları hızla genişler.
  • ‘Topu al’ veya ‘anneye git’ gibi basit talimatları anlayabilir ve uygulayabilirler.
  • Oyuncağını nereye saklandığını hatırlamak gibi nesneleri ve kişileri kısa süreli hafızalarında tutabilirler.
  • Ebeveynlerin ve çevrelerindeki diğer insanların davranışlarını taklit ederler.
  • Çevrelerini keşfetmeye çok meraklı oldukları için etraflarındaki her şeyi dokunarak, koklayarak ve ağzına götürerek keşfetmeye çalışırlar.
  • Farklı dokulara, seslere ve görüntülere ilgi duyarlar.
  • Genellikle ebeveynlerine ve yakın bakıcılarına güçlü bir bağlanma geliştirirler.
  • Diğer çocuklarla kısa süreli etkileşimlerde bulunabilirler ve genellikle oyun oynarken birbirlerini taklit ederler.
  • Küçük nesneleri tutma, yığma ve ayrıştırma gibi ince motor becerileri gelişir.
  • Yürümek, koşmak, tırmanmak gibi kaba motor becerilerinde ilerleme kaydedilir.

Bu aylarda bilişsel gelişim çok bireyseldir ve her bebek kendi hızında gelişir. Bebeğinizin gelişimini desteklemek için onunla bol bol konuşabilir, oyunlar oynayabilir ve keşfetmesine olanak tanıyabilirsiniz. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir çocuk doktoruna danışmak en iyisidir.

17 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır?  

Muhtemelen söyledikleri zor anlaşılan 17 aylık bebekleri, genelde ebeveynleri dışında anlamak zor olabilir. Çoğu zaman manasız kelimeler kullanan bu aydaki bebeklerin, ağzındaki ve dilindeki kaslar geliştikçe, telaffuzu da gelişir. Gitgide daha çok kelime öğrenen bebekler, zamanla birkaç kelimeyi mantıklı şekilde yan yana getirip söylemeyi bile başarabilir.

Dil gelişimi her bebek açısından farklıdır. Bebeklerin çoğu yaşamlarının ilk 2 yılında konuşmayı öğrenir. Bunu da duydukları kelimeleri ve sesleri taklit ederek yaparlar.  Peki 17 aylık bebek kaç kelime söyler? 17. ayında pek çok bebek “baba, dede, mama” gibi basit kelimeleri söyleyebilir. Net şekilde söyleyebildiği kelime sayısı yaklaşık 10 kelime civarındadır. Kendisine basit ve birkaç kelime ile söylenen iki üç kelimelik komutları da anlar ve yerine getirir.

Kelime hazinesi hızla genişleyen 17 aylık bebekler, basit cümleler kurabilir ve isimleri tanıyabilirler. Demeye çalıştığı şeylerin doğrusunu tekrarlayarak onu düzgün konuşmaya yönlendirebilir; doğru telaffuz etmesine örnek olabilirsiniz.

Bebekler konuşarak çevresini keşfeder ve kendini ifade etmeye çalışır. İşte bu beceriyi kazanma sürecinde her ay bebeğin dağarcığına yeni kelimeler eklenir. Bebeğinizin bilişsel gelişiminin en önemli kilometre taşlarından biri olan konuşmaya başlamasıyla ilgili merak ettiklerinizi Bebekler İlk Ne Zaman Konuşur? başlıklı içeriğimizden okuyabilirsiniz.

17 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?

Zeka gelişimi açısından hızlı ve dinamik bir süreç yaşayan 17 aylık bebekler, bu dönemde çevrelerindeki dünyayı keşfetmeyi ve çeşitli bilişsel becerilerini geliştirmeyi sürdürürler.17 aylık bir bebeğin zeka gelişimi hakkındaki önemli detaylar arasında şunlar yer alır;

  • Kelime dağarcıkları hızla genişler.
  • Basit talimatları anlayabilir ve uygulayabilir.
  • Problemleri çözme becerisi artar, basit sorun ve engelleri aşabilir.
  • Başkalarının duygularını anlama ve empati gösterme yeteneği gelişir.
  • Eskiye göre daha hızlı ve yoğun şekilde neden sonuç ilişkisi kurabilir.
  • Nesneleri ve kişileri kısa süreli hafızalarında tutabilir.
  • Önceden deneyimledikleri olayları hatırlayabilirler.
  • Bildikleri nesneleri ve yüzleri tanırlar.
  • Yürüme, koşma, tırmanma gibi motor becerileri gelişir.

Bu dönemde zihinsel gelişimini desteklemek için bebeğinizle sık sık konuşup ona kitap okuyup şarkılar söyleyebilirsiniz. Ayına uygun oyuncaklar ve oyunlar sunarak problem çözme ve motor becerilerini geliştirebilirsiniz. Ayrıca diğer çocuklarla etkileşime girmelerini sağlayarak sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Gıdaların sağlık ve fiziki gelişime katkıları kadar zekâ gelişimi alanında da etkileri bulunur. Bebeğinizin zekâ gelişimine katkıda bulunmak için Bebeğin Zeka Gelişimine Destek Olan Besinler içeriğimizi okuyarak lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.

17 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?

17 aylık bir bebeğin günlük su ihtiyacını karşılamak, onun genel sağlığı ve iyi hissetmesi için çok önem taşır. Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre (2022) 1 ila 3 yaş arasındaki bebekler günde 1-1.5 litre su içirilebilir. Fakat günlük su tüketim miktarı bebeğin boy, kilo, yaş, iklim koşulları gibi pek çok kriter doğrultusunda değişebilir.

17 aylık bebeklerde su tüketimini etkileyen pek çok faktör bulunur. Yürümeye başlayıp aktifleşen bebekler daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Oyun oynayan veya dışarıda uzun zaman geçiren bebeklerin su tüketimi artırılmalıdır. Sıcak havalarda ve nemli ortamlarda da bebeklere daha fazla su içmesi gerekebilir. Su tüketiminin artırılması gereken bir diğer faktör bebeğin sağlık durumudur. Eğer bebek ateş, ishal veya kusma gibi durumlar yaşıyorsa, sıvı kaybının fazla olması nedeniyle su tüketimini artırmak gerekir.

Ek gıdaya geçtikten sonra bebeklerin beslenmesinde suya da belli miktarlarda yer vermek gerekir. Bebekler Ne Zaman Ne Kadar Su İçmeli? başlıklı yazımızı okuyarak suyun bebeğiniz için neden önemli olduğunu ve her gün ne kadar su içmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.

17 Aylık Bebek Kaç Kelime Söylemeli?  

Çocuğun dili anlaması ve kullanması ile ilgili beceriler dil gelişimi olarak adlandırılır. Bir bebek yaklaşık 1 yaşında ilk kelimelerini söylerken, 2 yaşına geldiğinde organlarının adlarını doğru olarak ifade edebilir.

Bebeklerde ilk sözcükler 8-18 aylar arasında ortalama 12. ayda çıkar. Genellikle 12-18 ay arasında ilk anlamlı sözcüklerini kullanmaya başlayan bebeklerin çoğu 17 aylık bebek, yaklaşık 10 ila 20 kelime söyleyebilir.

17 aylık bebeklerin dil gelişimi bireysel farklılıklar gösterebilir, ancak genel olarak bu yaşta beklenen kelime dağarcığı hakkında bazı ortalamalar mevcuttur. Bu kelimeler genellikle "anne," "baba," "su," "top," "bay bay" gibi basit ve günlük hayatta sıkça kullanılan kelimelerdir. Kelimeleri doğru bir şekilde çıkaramayabilir ancak onunla iletişimi sık olan kişiler ne dediğini anlamakta diğerlerine göre daha rahattır.

17 aylık bebekler her kelimeyi söyleyemese de sözcükleri algılar. Annesinin ve babasının söylediklerinin birçoğunu anlayabilir. Özellikle “Evet ve hayır” gibi kelimeleri anladığı kolaylıkla görülebilir. İlerleyen aylarda iki kelimeyi yan yana getirip basit cümleler kurabilmesi beklenir.

Her çocuğun dil gelişimi farklıdır ve belirli bir kelime sayısına ulaşmamış olması endişe nedeni olmayabilir. Ancak, çocuğunuzun dil gelişimiyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir çocuk doktoruna veya dil terapistine danışmak en iyisidir.

'Bebekler ilk ne zaman konuşur?' sorusunun cevabını öğrenmeniz gibi bebeklerde dil gelişim süreci hakkında da bilgiler edinmek isteyebilirsiniz. Bunun için Bebeklerde Dil Gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

17 Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?

Bebeklerin hayata sağlıklı bir adım atabilmeleri için doğduktan sonra Sağlık Bakanlığı aşı takvimine uygun şekilde aşılanarak bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve birçok hastalığa karşı korunması sağlanabilir. Bunun için bebeklerde aşı takvimini takip edip aşıların zamanında uygulanması büyük önem taşır.

Aşılardan etkili sonuç alınabilmesi için her aşının belirli yaş ve uygulama aralığı vardır. Aşı takvimine uyulması, yeterli koruma sağlanması açısından önemlidir. Sağlık Bakanlığı Aşı Takvimi 2020 yılı listesine göre bebekler için en güncel aşı uygulamaları için Çocuğumun Aşı Takvimi içeriğimize göz atabilirsiniz.

17 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiğiyle ilgili de bilgi almak isterseniz 17 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.

 

Kaynaklar