Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

18 Aylık Bebek Yürüme, Konuşma ve Sosyal Gelişimde Önemli Dönüm Noktaları

Artık 1.5 yaşında olan bebeğinizin beceri ve davranışlarında son zamanlarda çok belirgin farklılıklar olduğunu gözlemliyor olabilirsiniz. Gelişim açısından oldukça önemli bir dönüm noktası olan18. ayına geldiğinde bebeğiniz fiziksel, dil, sosyal, bilişsel olarak önemli gelişimler yaşayabilir. Basit kelimeler söylemeyi ve bağımsız hareket etmeyi öğrendiği bu dönemde bebeğinizin, duygusal ve sosyal gelişimleri de artarak belirginleşir. Yazımızı okuyarak 18 Aylık Bebek Yürüme, Konuşma ve Sosyal Gelişimde Önemli Dönüm Noktaları hakkında alacağınız önemli tüyolar ile bebeğinizin gelişimine destek verebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin gelişimini takip etmek için 18. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızdan da fikir alabilirsiniz.

18 Aylık Bebeklerde Yürüme ve Hareket Kabiliyeti

Sürekli yeni şeyler deneyip öğrendiklerini uygulayan 18 aylık bebekler için yürümek, bağımsızlıklarını ilan edip kendi başlarına hareket etmeleri için çok önemli bir eylemdir. 1 yaşından itibaren yaptığı yürüme çalışmalarıyla artık hızlı yürüyen ve hatta koşabilen bu aydaki bebeklerin başarabildikleri hareketler de giderek artar. Fiziksel ve motor becerilerindeki gelişimlere bağlı olarak sürekli hareket kabiliyetini artıran 18 aylık bebekler artık şunları rahatlıkla yapabilir;

  • Yardımsız, dengeli ve koordineli şekilde yürüyebilir.
  • Arada düşse de koşabilir.
  • Oyun parklarında tırmanabilir.
  • Merdivenleri tutunarak çıkabilir.
  • Büyük bir topa hafifçe ayakla vurabilir.
  • Oyuncakları itebilir veya çekebilir.
  • Küçük nesneleri tutabilir ve atabilir.
  • Oyun oynarken eğilebilir, çömelebilir ve dönebilir.

Bebeğinizin hareket kabiliyetini geliştirmesi için evde güvenli bir ortam sağlayabilir, park bahçe gezintilerinizde bol bol yürümesini teşvik eden oyunlar oynayabilirsiniz. Bu arada unutmayın ki bebeklerin gelişim basamakları birbirinden farklı olabilir. 18 aylık bebeğinizin hareket kabiliyetinde bazı sorunlar olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Hayatının ilk yaşını ortalamış olan bebeğinizin daha neler yapabileceğini öğrenmek için 18 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.


Kelime Dağarcığı: 18 Ayda Kaç Kelime Konuşur?

Bebeklerde anlama, konuşma ve iletişim kurma yeteneği büyüdükleri süreç içinde gelişir. 1 yaşından 3 yaşına kadarki sürede kelime dağarcıkları hızla genişleyen bebekler, basit cümleler kurmaya başlayıp dilin temel kurallarını öğrenirler.

İşte bu dönem içinde olan 18 aylık bebeklerin de dil gelişimi fark edilir şekilde hızlanır. Anladıkları kelime sayısı çok daha fazla olsa da genelde 18 aylık bebeklerin söylediği kelime10-20 arasındadır.

"Anne", "baba", "dede", "teyze" gibi aile üyelerinin isimlerini gayet anlaşılır şekilde söyleyebilen 18 aylık bebekler, "top", "araba", "kedi", "köpek" gibi tanıdık nesnelerin isimlerini bilir ve söylerler. Ayrıca 18 aylık bebeklerin kullandıkları kelimeler arasında "ver", "al", "git", "gel", "ye", "iç" gibi basit fiiller de yer alabilir.

Duydukları kelimeleri ve sesleri taklit ederek konuşma becerilerini geliştiren bu dönemdeki bebekler, 12-18. ayları içeren ‘tek sözcük’ döneminin ardından 18-24. ayları kapsayan ‘iki sözcüklü ifadeler’ dönemine girer. Bu aya kadar öğrendikleri tek sözcüklerin yanına ikinci bir kelime ekleyebilirler. Daha öncesinde “anne” kelimesini öğrenen 18 aylık bebekler, artık “anne ver”, “anne git” şeklinde cümleler kurmaya başlayabilirler.

Bebeğinizle bu dönemde mümkün olduğunca çok konuşmaya özen göstermelisiniz. Her yerde her şeyin ismini söyleyebilir, konuşmalarınızın arasında bol bol basit sayılar kullanmaya başlayabilirsiniz. ‘Torbanın içinde kaç elma olduğunu gel sayalım’ şeklinde oyunlar oynayıp bebeğinizi yeni sayılarla tanıştırabilirsiniz.

Bebeklerde dil gelişimini destekleyici davranışlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ‘1-2 Yaş Arası Dil Gelişimi: Bebeğinizin Konuşmasını Nasıl Destekleyebilirsiniz? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca İlk Adımlarım Akademi’de Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Didem Aslanyürek'in anlatımıyla yayınlanan 'Bebeklerde Dil Gelişimini Nasıl Destekleriz?videoyu da izleyebilirsiniz.


Sosyal Beceriler ve Duygusal Gelişim

Sosyal duygusal gelişim, bebeklerin kendini ifade etme, duygularını denetleyebilme, sosyal uyaranları doğru algılama ve bu uyaranlara doğru tepkiler vermeyi içeren gelişim alanıdır. Sosyal duygusal becerileri, bebeklerin sosyal hayata uyum sağlaması, duygularını anlayarak onları kontrol edebilmesi ve kendilerini ifade edebilmesi için gerekli bir özelliktir.

12-18. aylar arasında bebekler yetişkinle karşılıklı oyun oynayacak, el sallayacak, şarkı söylendiğinde sallanıp ritim tutabilen sosyal duyusal gelişim gösterebilirler. Bebekler büyüdükçe, bu becerilerine yenileri eklenir. 18-24. aylar arasındaki dönemde ise bebeklerde iş birliğine direnç gösterme, başka çocuklara gösterilen ilgiyi kıskanma, oyuncaklarını sahiplenme gibi sosyal ve duygusal değişimler görülebilir.

Sizin bebeğiniz de 18. ayında sosyal ve duygusal anlamda daha aktif davranışlar sergiliyor olabilir. Büyüdükçe sosyal becerileri ile duygusal gelişimi artacak olan bebeğinizde, 2 yaşına kadarki döneme kadar bugüne dek pek görmediğiniz yeni duygu ve davranışlara şahit olabilirsiniz. Arkadaş ihtiyacı oluşmaya başlayacak olan bebeğiniz, kendi yaş grubuyla vakit geçirirken bazen sadece onları izleyebilir, bazense onlarla oyuna katılabilir.

Oyuncağını paylaşmama dönemi içinde olan 18 aylık bebeğiniz, başka bir çocuğun elindeki oyuncağı almaya çalışırken, kendi elindekini de saklamaya çalışabilir. Başkalarının duygularını anlamaya başlaya başladığı bu dönemde sevinç, üzüntü, öfke, korku gibi temel duyguları daha net bir şekilde ifade edebilir. Sarılabilir, öpücük verebilir ya da mutsuz olduğunda ağlayarak tepkisini gösterebilir. Duygularını tam olarak ifade edemediğinde ise sinirlenip ağlama nöbetleri geçirebilir.

Bebeğinizin hem bu aydaki hem de 19-21. aylardaki sosyal ilişkileri hakkında  3 Yaşa Kadar Sosyal Gelişim içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.


Bebeğinizin Özgüvenini Artıran Oyunlar

Bebeklerde özgüven, sağlıklı duygusal ve sosyal bir gelişim göstermeleri için gerekli olan bir duygudur. Bebekte özgüven geliştikçe, çevresini keşfetme, yeni şeyler deneme ve sosyal ilişkiler kurma isteği de artar. Özgüveni arttıkça yürümek, tırmanmak, yemek yemek gibi fiziksel becerilerini geliştirmek için cesaret bulan bebekler, bir anlamda dünyayı keşfetmekten korkmaz.

Siz de 18 aylık bebeğinizin yeni ortamlara ve oyuncaklara daha kolay uyum sağlaması, hem duygularını daha iyi ifade edebilmesi hem de yaşıtlarıyla daha kolay iletişim kurabilmesi için bazı özgüven artırıcı oyunlara daha çok zaman ayırabilirsiniz. Unutmayın ki bebekler oyun yoluyla öğrenir ve güçlenir. Bu tür özgüven artırıcı oyunlarla bebeğinizin hem motor becerilerini hem de sosyal becerilerini geliştirebilirsiniz.

Gelecekte kendi başına problem çözmeye çalışması ve yeni şeyler öğrenmeye hevesli olmasına da etki edecek şu özgüven artıran oyunları bebeğinizle birlikte oynayabilirsiniz;

  • Oyuncak saklama ve bulma oyunu
  • Aynada yüz ifadelerini taklit etme oyunu
  • Karşılıklı top yuvarlama oyunu
  • Saklambaç
  • Çorap giyme oyunu
  • Evcilik oyunu
  • Telefonla konuşur gibi yapma, bebeğe yemek yedirme gibi taklit oyunları
  • Kukla ve oyuncukları konuşturma oyunu
  • Yakalamaca-kovalamaca oyunu

Bebeğinize minik sorumluluklar vermeniz ve size ev işlerinde küçük yardımlarda bulunması da bebeğinizin 18. ayında özgüveninin artmasına olumlu etki edebilir. Ev içindeki günlük rutinlere katılmaya teşvik edebileceğiniz bebeğiniz, bu şekilde sorumluluk olmayı da öğrenebilir. Bu konuda fikir almak için Bebeklerde Sorumluluk Duygusu yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bebeğinizle oynadığınız özgüven artıran oyunlarda bazı küçük noktalara da dikkat edebilirsiniz. Oyun sırasında bebeğiniz başarılı olduğunda "Bunu tek başına başardın, aferin" şeklinde övebilirsiniz. Hata yaparsa hemen müdahale etmeyip, çözüm bulmasını bekleyebilir, tekrar denemesine izin verebilirsiniz.

Bebeğinizin duygusal gelişim sürecinde kendine güven duygusunun oluşmasını sağlamak için neler yapabileceklerinizle ilgili Çocuğunuzun Özgüveninin Yüksek Olmasının Önemi yazımızdan fikir alabilirsiniz.


18 Aylık Bebekler İçin Rutin ve Disiplin Önerileri

Bebekler, dünyayı keşfetmeye çalışırken güvenli bir ortamda olmaya ve sınırları net çizilmiş bir yaşama ihtiyaç duyarlar. İşte rutin ve disiplin, bebeklerin bu ihtiyaçlarını karşılayarak fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimlerini destekler. 18 aylık bebekler, dünyayı keşfetmeye devam ederken, sınırları anlamaya ve basit kuralları öğrenmeye başlar. Bu dönemde tutarlı bir rutin ve nazik ama kararlı bir disiplin yaklaşımı, bebeğin gelişimine katkı sağlar.

Rutin, bebeklerin gün içindeki akışı bilip mutlu ve rahat olmalarına ve uyumlu davranmalarına yardımcı olur. Rutin ile ebeveynlerine karşı güven duygusu kazanan ve güvenli bağlanabilen bebekler, dünyayı daha iyi anlayabilirler. Bu nedenlerle bebeğinizin gelişiminin en önemli destekçilerinden olan beslenme, uyku ve oyun rutinini 18. ayında da korumaya özen göstermelisiniz. Bunu sağlamak için 18 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızdan fikir alabilirsiniz.

Bebeğe davranışlarının sınırlarını öğretmek anlamına gelen disiplin de, gelişim çağındaki çocukların sağlıklı sosyal beceriler kazanmalarına yardımcı olur. Güvenli sınırlar içinde hareket etmeyi öğrenmelerini sağlayan disiplin ile bebekler, doğru ve yanlış kavramını öğrenirler. Paylaşmak, beklemek ve sabırlı olmak gibi kuralları öğrenerek başkalarıyla daha etkili iletişime geçip sosyal becerilerini geliştirebilirler.

Bebeğinizin 18. ayında keşfetme ve öğrenme süreçlerinde sabırlı ve teşvik edici olmanız çok önemlidir. Bir davranışı ya da kuralı çocuğunuza benimsetmek ve yaşam boyu uygulamasını sağlamak için neler yapmanız gerektiğiyle ilgili önerileri Çocuğunuzun Disiplin Eğitimi başlıklı içeriğimizden okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar