Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

2. Ay Bebek Gelişimi

2. Ay Bebek Gelişimi

İki aylık bebeğiniz ilk defa gülümseyeceği ve sizi tanıdığını belli edebileceği keyifli bir döneme adım attı. Bebeğiniz yaklaşık 5 haftalık olduğunda zihinsel ve fiziksel gelişiminin gerçekleştiği bir büyüme atağı dönemine girebilir.

Bebeğinizin ilk büyüme atağını yaşayacağı bu ayda hangi gelişimleri göstereceğini merak ederek ¨2 aylık bebek nasıl tepkiler verir?¨ ya da ¨2 aylık bebeklerde neler olur?¨ gibi sorular soruyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Dünyaya gözünü henüz 2 ay önce açmış bebeğiniz için en iyi ve gerekli besin anne sütüdür. Sütünüz zengin içeriğiyle bebeğinizin ilk altı ayda tüm ihtiyacını tek başına karşılayabilir. Fiziksel ve zihinsel gelişiminin yanı sıra bebeğinizin bağışıklığını da güçlendirir.

Sütünüzün  artmasını sağlamak için emzirme rutinleri uygulanabiliriz. Bebeğinizle bol bol ten teması kurabilirsiniz. Temas ve anne kokusu, bebeğinizin emme güdüsünü artırır ve memenizi daha çok çekmesini sağlar. Unutmayın ki bebeğiniz meme ucunu ne kadar uyarırsa süt üretiminiz o kadar fazla olur. Ayrıca bu dönemde sütünüzün artması için beslenmenize, bol su tüketmeye, stresten uzak durmaya ve fırsat buldukça dinlenip uyumaya özen göstermelisiniz.

İki aylık bebekler iki veya üç saat aralıklarla anne sütü ile beslenebilirler. 24 saat içerisinde bebeğinizi ortalama 6 ila 10 kez emzirebilirsiniz. Bu dönemde sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütünün faydalarını 10 Adımda Anne Sütü ve Faydaları başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Bebeğinizin ilk 6 ay beslenmesi sadece anne sütüyle olmalıdır. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda daha fazla bilgi sahibi olmak için doktorunuza danışmalısınız.

2 Aylık Bebek Ne Kadar Beslenmeli?

Bebekler büyüdükçe emzirme süreçleri ve emzirme düzeni değişir. Büyüyen bebeğin beslenme aralıkları uzayabilir ve beslenme miktarı farklılaşabilir.

Bebeğiniz doğumu takip eden ilk aylarda özellikle ilk 2 ayda 2-3 saatte bir acıkabilir. Eğer ilk ay istenilen miktarda kilo almışsa bebeğinizi ikinci ayda gündüz beslenmesi için 3-3.5 saatte bir, gece beslenmesi için ise 4-5 saatte bir emzirebilirsiniz.

İlk 3 ay bebeğinizin olabildiğince çok göğsünüzde kalmasını sağlayın. Bu şekilde hem sütünüzün artmasını hem de bebeğinizin yeterince beslenmesini destekleyebilirsiniz.

2 aylık bebeğiniz aktif olarak her iki memeyi de 15’er dakika emdiyse karnı doymuş demektir. Emzirme sonrası bebeğinizi göğsünüze koyarak ten temasında bulunup huzurlu zamanlar geçirebilirsiniz.

 

2 Aylık Bebek Kaç ml Anne Sütü İçer?

2 aylık bebek her öğünde 120-180 ml anne sütü tüketebilir. 5-5.5 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı yaklaşık 780-900 ml arasında olabilir. Bebeğinizin ne kadar anne sütü alması gerektiğiyle ilgili doktoruna danışabilirsiniz.

Bebeğinizi emzirmek kadar doğru şekilde emzirmeniz de oldukça önemli. Doğru emzirme pozisyonu ile sütünüzün artmasını destekleyebilirsiniz. Bebeğiniz için doğru emme, memenin kahverengi kısmını vakumlamasıyla olur. Bebeğinizi nasıl doğru emzireceğinizle ilgili detaylı bilgileri Doğru Emzirme Önerileri başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

2 Aylık Bebeğe Ek Gıda Verilir mi?

Anne sütü yokluğunda ya da bebeğin anne sütüyle istenilen kiloyu alamaması halinde, bazı anneler bebeklerini ek gıdaya geçirmeyi düşünebilir. Ancak 6. aydan önce ek gıdaya geçmek, bebeğin sağlığına ve beslenme düzenine birçok açıdan olumsuz etki yapabilir.

Bebek beslenmesinde ek gıdaya 6. ayın sonunda başlanması en doğru zamandır. Çünkü bebeklerin sindirim sistemleri, 6. ayın sonunda gelişerek ek gıdaya uygun hale gelmiş olur.

Erken ek gıdaya geçiş hem bebeğin sindirim sistemini zorlar hem de alerji riski yaratabilir. Ek gıdaya erken geçen bebekler katı gıdaya alışıp anne sütünü ya da eğer doktorun önerisiyle kullanılıyorsa devam sütünü reddedebilir. Bebek anne sütünden ya da devam sütünden karşılayabileceği miktar ve etkideki vitamin ve minerali, ek gıdadan karşılayamaz. Tüm bunlar bebeğin gelişimini olumsuz etkileyen faktörler arasındadır.

2 Aylık Bebeğin Kilosu Ne Kadar Olmalı?

Her anne gibi siz de bebeğinizin beslenmesine ve aldığı kiloya önem veriyorsunuz ve 2 aylık bebek kaç kilo olmalı? diye merak ediyorsunuz. Bebeğiniz bir ayda ortalama 600-1000 gram kilo alabilir. İki aylık kız çocuklar yaklaşık 5.1 kg, erkek çocuklar ise 5.6 kg olabilir. Her bebeğin gelişiminin kendine özgü bir seyri olduğunu hatırlamakta fayda var.

2 Aylık Bebek Boyu Ne Kadardır?

Bebeğiniz yaklaşık 2.5 ila 3.8 cm büyüyebilir. Bebeğinizin doğum uzunluğuna göre boyunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Baş Çevresi Kaç cm’dir?

2 aylık kız bebeklerin ortalama baş çevresi 38.3 cm, erkek bebeklerin ise 39.1 cm’dir.

2 Aylık Bebek Günde Kaç Kere Kaka Yapar?

Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez bez değişimine ihtiyaç duyabilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapmasının normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmaları da normaldir.

Peki 2 aylık bebek ne kadar zamanda kaka yapar?  2 aylık bebeklerin bazıları günde 1 kez ya da daha fazla sayıda kaka yapabilir. Bazı 2 aylık bebeklerin ise bağırsak hareketlerine bağlı olarak kaka yapma zamanı birkaç günde bir, hatta haftada bir ya da iki kez olabilir.

2 Aylık Bebeğin Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerin ilk birkaç ayında yaşadıkları sıkıntılardan biri gaz sancısıdır. Gaz sancısı birçok bebeğin yaşadığı, belli bir süre ile sınırlı olan, bebeğe zarar vermeyen fizyolojik bir durumdur. Bağırsak hareketlerinin başlamasıyla birlikte bebeklerde gaz problemleri doğumdan sonraki 1.5 ayda en yüksek seviyeye ulaşır, ardından yavaş yavaş azalır ve 3. aydan sonra da genelde sona erer.

Bebeğinizin gaz sancısını, yapacağınız sıvazlama hareketi ve bağırsak masajıyla giderebilirsiniz. Gazını ve gaz sancılarını gidermek için bebeğinizi besledikten sonra biraz dik tutun ve gazını sırtını sıvazlayarak çıkarın. Elinizi bombeleyip belinden sırtına ve ensesine kadar sıvazlayıp gazı itin. Ara ara yine avcunuzu bombeleyip sırtına hafifçe vurabilirsiniz.

2 aylık bebeğinizin gaz sancısını gidermek için yapabileceğiniz en yöntemlerden biri de bağırsak masajıdır. Bebeğinizle arasındaki duygusal bağı geliştiren, tensel teması sağlayan bu masajın bebeğinizin gelişimi, sindirim ve dolaşım sistemi için de pek çok faydası bulunur.

Bebeğinize gün içinde yapacağınız gaz sancısını gideren hareket ve masajlar ile onun vücudunda gaz birikmesini önleyebilirsiniz. Gazını beslenme aralarında masaj ile çıkaran bebeğiniz, daha rahat beslenebilir. Ayrıca gazdan dolayı uyuyamıyorsa, masajdan sonra uykuya geçmesi kolaylaşabilir. Böylece iyi beslenen ve uyuyan bebeğinizin bağışıklık sistemi de desteklenmiş olur.

2 aylık bebeğinizin gaz sancısını gidermek için masaj yaparken şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Bebeğinize bağırsak masajını, beslenmesinin üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra yapmaya özen gösterin.  Bebeğiniz yeni beslendiyse masaj sırasında kusabilir, aç ise huzursuz olabilir.  Bu iki ihtimale karşı masajı bu iki zaman aralığında yapabilirsiniz.
  • Masajı bebeğinizin sakin olduğu bir zamana denk getirin. Huysuzken veya ağlarken bebeğinize masaj yapmak zor olabilir.
  • Bebeğinizi sırt üstü yatırdığınız yerin rahat ve güvenilir olmasına dikkat edin.

2 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?

Bebeğiniz büyüdükçe uyku düzeninde de bazı değişimler olabilir. Bu süreçte 2 aylık bebek gündüz kaç saat uyur? diye merak edebilirsiniz. Yenidoğan dönemine göre daha az uyumaya başlayan bebeğiniz gündüz 7, gece ise yaklaşık 8.5 saat uyuyabilir. Geceleri iki ila dört saatte bir beslenmek için uyanabilir.

Zeka gelişimine önemli katkısı bulunan uyku rutini hakkında bilgi almak için 0-6 Ay Uyku Düzeni yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeğinizi uyuturken beyaz gürültü dinletip sakinleştirebilirsiniz. Anne karnındaki seslere benzeyen, bebeğin kendini anne karnındaymış gibi hissetmesini sağlayıp uyumasını kolaylaştıran beyaz sesler ya da beyaz gürültü için Bebek Rahatlatan Beyaz Gürültü yazımızı tıklayabilirsiniz.

Hareketlerini koordine edebileceğini öğrenmeye başlayan bebeğiniz, ellerini açık tutabilir ve bir eşyayı kısa süreliğine kavrayabilir. Yenidoğan dönemindeki reflekse dayalı el ve kol sallama hareketleri, yerini daha dairesel hareketlere bırakabilir. Yüzüstü yatarken başını biraz daha sabit tutmaya başlayabilir. Kendi parmaklarını ve ellerini keşfeder. Sırtüstü yatırdığınızda kollarını ve bacaklarını öne arkaya sallar. Göz kontağı kurar, gözleri ile sizi takip eder.

Peki 2 aylık bebek nasıl tepkiler verir? Bebeğiniz sizi gördüğünde gülümsemeye ve sesler çıkarmaya yönelebilir. Ses çıkarmaktan ve sesine tepki almaktan çok hoşlanır. Ağlama dışında sesler çıkarabilir. Kendiliğinden gülebilir, hatta yüksek sesli çığlıklar atabilir.

Bebeğinizin ilgi gösterdiği nesne ya da kişilerin adını söyleyerek onun dil gelişimine destek verebilirsiniz. Hatta bebeğinizi yüzünüze yakın tutarak onunla sık sık konuşabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Televizyon İzler mi?

Bebekler ilk ayında yalnızca zıt renkleri ve hareketli objeleri görebilir. Bebeğin gözleri 2. aya gelindiğinde ise farklı objeleri algılayabilecek kadar gelişmiş olur. 2 aylık bebek pastel renkleri algılayabilir, canlı ve parlak renkli objelere karşı daha fazla tepki verebilir. Yatay eksende hareket eden ışıklı, renkli, parlak, büyük cisimleri izleyebilir. Ancak 0-2 yaş bebeklerin televizyon izlemesi birçok açıdan zararlı etkiler yaratabilir. Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen bebeklerin bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgiyi Çocuğunuz ve Televizyon İzleme Alışkanlığı yazımızdan alabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Doktorunuz, bebeğinizin ikinci ay kontrolünde baş çevresi ile boy ve kilosunu ölçebilir. Rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İki ay bebek kontrolünde doktorunuz, bebeğinizin ağzında pamukçuk ve başında konak olup olmadığını kontrol edebilir. Ayrıca bebeğinizin bıngıldağının durumunu, göz sağlığını ve işitme sorunu olup olmadığını da değerlendirebilir. Bebeğiniz birinci ayını doldurduktan sonra en geç dördüncü ayına kadar kalça ultrasonu çekilmelidir. Kalça ultrasonu ile ilgili bilgi almak için Bebeklerde Kalça Ultrasonu Ne Zaman Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Aşı takvimine göre iki aylık bebeğiniz, bu doktor kontrolünde verem aşısı (BCG), DaBT - İPA - Hib (Beşli Karma Aşı) ve KPA (konjüge pnömokok) aşılarını vurulabilir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer almayan ve doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize vurdurabileceğiniz rotavirüs aşısı da bu dönemde yapılabilir.

Bebeğinizin üçüncü ayı ile ilgili bilmeniz gerekenlere 3. Ay Bebek Gelişimi yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 
 

Kaynaklar