İlk ayın ardından bebeğiniz ikinci ayında dünyaya uyum sağladığı bir döneme giriyor. Beslenme ve uyku saatleri konusunda yavaş yavaş belli bir rutininizin oluşacağı bu ayda, bebeğiniz ilk ayına göre artık daha hareketli. Hatta çıkardığı sesler ile sizi şaşırtacak olan 2 aylık bebeğiniz, evinizin üyesi olduğunu size artık daha çok hissettirecek. 2 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili detayları bu yazımızla birlikte 2. Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi okuyarak da öğrenebilirsiniz.
2 Aylık Bebek Neler Yapar?
Hem fiziksel hem de duyusal gelişimlerine bağlı olarak hareketleri bilinçlenmeye başlayan 2
-
2 aylık bebeklerin çoğu yüzüstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir tarafa çevirebilir. Yüzükoyun yattığında başını ve vücudunu kısmen yukarı doğru kaldırabilir.
-
Sırtüstü yatırıldığında kollarını ve bacaklarını öne arkaya sallar.
-
Yatarken bir yana doğru yuvarlanabilir.
- Kendi parmaklarını ve ellerini keşfeder. Ellerini ve ayaklarını sürekli hareket ettirir, onları ağzına götürür.
- Ellerini kullanma becerisi hızla gelişen 2 aylık bebek, kendisine verilen cismi tutabilir ve onu sallayıp bırakabilir. Ellerini açık tutabilir ve bir eşyayı kısa süreliğine kavrayabilir.
- Tabanlarına destek yapıldığında güçlüce itebilir.
- 2 aylık bebek annesini gördüğünde gülümseyip sesler çıkarabilir.
- Ses çıkarmaktan ve sesine tepki almaktan hoşlanır. Ağlama dışında sesler çıkararak, kendiliğinden gülebilir, yüksek sesli çığlıklar atabilir.
- Gözleri daha canlıdır ve gözleri ile kişileri takip eder.
- Bebeklerin gözleri 2. aya gelindiğinde farklı objeleri algılayabilecek kadar gelişmiş olur.
- 2 aylık bebek pastel renkleri algılayabilir, canlı ve parlak renkli objelere karşı daha fazla tepki verebilir. Yatay eksende hareket eden ışıklı, renkli, parlak, büyük cisimleri izleyebilir.
- Huzursuz ya da mutsuz olduğunu ağlayarak belli eden 2 aylık bebek, emdiğinde veya kucağa alındığında sakinleşerek susabilir.
Anne karnında gelişmeye başlayan duyu organları sayesinde bebekler, dünyaya oldukça gelişmiş beş duyu ile gelir. Doğumundan sonraki süreçte bu gelişimin nasıl seyir izleyeceğini Bebeğinizin 5 Duyu Organının Gelişimi başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca her ay farklı bir yeteneğini gösterecek ve geliştirecek olan bebeğinizin ay ay bebek gelişimini Bebeğiniz Aylara Göre Neler Yapabilir? içeriğimizden takip edebilirsiniz.
2 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Her bebeğin kendine özgü gelişimi olsa da persentil tablosuna göre ilk bir ayda bebekler ortalama 600-1000 gram kilo alabilir. İlk aya oranla hem emme reflekslerinin hem de enerji ihtiyaçlarının artması nedeniyle 2 aylık bebeklerin beslenmesi artabilir. 2 aylık bebeklerin kilosu cinsiyetine göre farklılık gösterir. Çocuklarda vücut gelişimini değerlendirirken yaşa göre boy, kilo, baş çevresi gibi persentil tabloları kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 2 aylık kız bebekler yaklaşık 5.1 kg, erkek bebekler ise 5.6 kg civarındadır.
Bebeğinizin kilosunun normal bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini doktorunuza danışabilir, rutin kontroller doğrultusunda büyüme ve gelişmesini yakından takip edebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin doğum kilosunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.
2 Aylık Bebek Gelişimi
Büyüme ve gelişme ataklarının yaşandığı yaşamın ikinci ayında, bebeklerin kilosu gibi boy ve baş çevresinde de artış olur. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 2 aylık kız bebeklerin ortalama baş çevresi 38.3 cm, erkek bebeklerin 39.1 cm’dir. 2 aylık bebeklerin boyu ise kız bebekler için 57.1 cm, erkek bebekler için 58.4 cm normal kabul edilir.
Doktorunuz, bebeğinizin ikinci ay kontrolünde baş çevresi ile boy ve kilosunu ölçebilir. Rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebekler yaklaşık 5 haftalık olduğunda zihinsel ve fiziksel gelişiminin gerçekleştiği bir büyüme atağı dönemine girebilir. Genellikle doğumu takip eden ilk dört haftayı sakin bir şekilde geçiren bebeklerde, beşinci haftaya girdiklerinde huzursuzluk ve sık sık ağlama gibi huy değişimleri görülebilir. Yaklaşık dört ila beşinci haftalarda başlayan bu değişimler “harika haftalar” şeklinde anılan bir gelişim dönemin başlangıcı yani ilk büyüme atağı haftasıdır. 2 aylık bebekler bu dönemde birtakım fiziksel ve zihinsel büyüme atakları yaşarlar. ‘Birinci büyüme atağında ne yapmalı?’ diyorsanız Bebeklerde Birinci Büyüme Atağı başlıklı yazımızdan fikir alabilirsiniz.
Büyüdükçe uyku düzeninde bazı değişimler olan 2 aylık bebek, yenidoğan dönemine göre daha az uyumaya başlar. Yenidoğan döneminde gece-gündüz ayırt etmeyen bebekler, ilk ayda genellikle günde 18 ila 20 saat arasında uyurlar. 2 aylık bebeğin uykusu ise 17-18 saat civarındadır ve büyük bir kısmını gece uykusunda geçirir.
Bebeğin kendini huzurlu ve güvende hissetmesini sağlayan anne karnındaki seslere benzeyen uğultulu ses frekanslarına, beyaz sesler ya da beyaz gürültü denir. Bebeğinizi uyuturken beyaz gürültü dinletip sakinleştirmek için Bebek Rahatlatan Beyaz Gürültü yazımıza tıklayabilirsiniz.
2 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Birinci aya oranla gündüz uykuları azalıp gece uykusu uzayan 2 aylık bir bebek gündüz 6-7 saat, gece ise yaklaşık 10-11 saat uyuyabilir. Geceleri 2-4 saatte bir beslenmek için uyanabilir.
Bebekler uykuları geldiğinde bazı belirtiler gösterir. Kulaklarını çekme, gözlerini kaşıma, esneme gibi uyku işaretlerini görüldüğü zaman bu saatlere göre bir uyku düzeni oluşturulabilir. Bebeklerde uyku düzeni, beslenme rutini ve oyun günlük rutininin birer parçasıdır ve bir plan dahilinde olması gerekir. Zeka gelişimine önemli katkısı bulunan uyku rutini hakkında bilgi almak için 0-6 Ay Uyku Düzeni yazımızı okuyabilirsiniz.
2 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
Bebekler ilk 3 ayda hızlı büyürler. Bebekler arasında fark olmakla beraber, ikinci ayda fiziksel olarak pek çok gelişim yaşarlar. İkinci ayında çoğu bebek hareketleri kontrol etmeye başlar. Bu dönemde boynu da güçlenen bebek, kucağa aldığınızda başını kendi başına destekleyebilir. Hatta sırt üstü ya da karın üstü yatarken başını sağa sola çevirebilir.
Ellerini ve parmaklarını keşfeden 2 aylık bebek fiziksel gelişiminin bir parçası olarak elleri ile nesneleri tutabilir ve iki elini birbirine kenetleyebilir. Bacakları ile ise daha güçlü tekmeler atabilir. Bıngıldak olarak bilinen kafatası açıklığı, bu ay içinde mevcut durumunu korusa da 3. aya gelindiğinde yavaşça kapanmaya başlar.
Bebeğinizin gelişim aşamalarını desteklemek için günlük uyku, beslenme ve oyun düzenini korumaya özen gösterebilirsiniz. Bağışıklığı desteklenen bebeklerin ritmi de devam eder. Gün içinde bebeğinizin ritmini oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili detayları İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan 0-3 Ayda Beslenme-Oyun-Uyku videomuzdan izleyebilirsiniz.
2 Aylık Bebeklerin Aşı Takvimi Nasıldır?
Bebeklerin 2. ayında aşı sayısı fazla olmakla beraber bu aşıları yaptırmak bulaşıcı hastalıklarından korunmak için oldukça önemlidir. Aşı takvimine göre iki aylık bebekler, verem aşısı (BCG), DaBT - İPA - Hib (Beşli Karma Aşı) ve KPA (konjüge pnömokok) aşılarını vurulabilir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer almayan ve doktorun tavsiyesi ile rotavirüs aşısı da bu dönemde yapılabilir. Sağlık Bakanlığı çocukluk dönemi aşı takvimi hakkında Çocuğumun Aşı Takvimi başlıklı yazıdan bilgi alabilirsiniz.
Her bebeğin büyüme, gelişme ve beslenmesi kendine özeldir. Bebeklerin gelişimi kendi hızındadır, bu yüzden tüm bebekler aynı zamanda tam olarak aynı kilometre taşlarına ulaşmayabilirler. Bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
2 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi konusundaki bilgilerin yanı sıra bebeğinize ikinci ayında nasıl bir rutin oturtmanız gerektiğiyle ilgili detayları 2 Aylık Bebeğin Günlük Rutini içeriğimizde bulabilirsiniz.