Bebeğiniz daha hareketli olmaya başlayacağı bir aya girdi. Henüz başlamadıysa bebeğiniz yedinci ayında emeklemeye ve hatta ayakları üzerine daha fazla ağırlık vermeye başlayabilir. Motor becerilerinin giderek geliştiği bu dönem hakkında bilgi alarak bebeğinize ihtiyacı olan desteği verebilirsiniz. İşte, ¨7 aylık bebeklerde neler olur?¨, ¨7 aylık bebek nasıl tepkiler verir?¨ gibi pek çok sorunun cevapları:
7 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Bebeğiniz bu ay da 450 ila 560 gram kilo alabilir. Peki 7 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı? Yedi aylık kız bebekler ortalama 7.6 kg, erkek bebekler ise 8.3 kg olabilir. Ancak her bebeğin kendine özgü gelişim süreci takip ettiğini hatırlamakta fayda vardır.
7 Aylık Bebek Boyu Ne Kadardır?
Bebeğiniz bu ay 1-2 cm uzayabilir. Yedi aylık kız bebek boyu 67.3 cm, erkek bebek boyu ise 69.2 cm olabilir.
7 Aylık Bebeğin Baş Çevresi Kaç cm’dir?
Yedi aylık kız bebeğinizin baş çevresi 42.8 cm, erkek bebeğinizin baş çevresi 44 cm olabilir.
7 Aylık Bebek Ne Sıklıkla Beslenmeli?
Bebeğiniz yedinci ayında yaklaşık 3-4 saatte bir yani günde ortalama 4 ya da 6 kez anne sütü ile beslenebilir. Ara öğünlerde ise günde iki minik bebek kavanozu ölçüsünde ek gıda yiyebilir.
Anne sütü bebeğinizin ana öğünüdür. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesi ile çocuk devam sütü ile besleyerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz. Bebeğiniz bir yaşına gelene kadar ek gıda öğünlerine tuz, şeker, baharat ve salça koymamaya dikkat edebilirsiniz. Bebeğinizin ay ay yiyebileceği besinleri Bebeğinizin Ayına Göre Tüketebileceği Besinler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
7 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Bebeğiniz artık ek gıdaya başladı. Beslenme tablosunda minik minik ek gıdalara da yer veriyorsunuz. Bebeğiniz 7. ayında ek gıdalara giderek alışıyor olabilir. Ama unutmamanız gerekir ki bu dönemde hala anne sütü bebeğinizin ana besini...
Bebeğinizin besin ihtiyacının, 3 ana öğünü ve bazı ara öğünlerini oluşturacak şekilde, 5'te 4'ünü anne sütünden karşılamaya devam etmelisiniz. Uzmanlar anne sütü yetmediğinde keçi ve inek sütü kullanımını önermez. İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle yaşamın ilk yıllarında bebeğe inek sütü verilmesi bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimini de olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda bebekte gelişim geriliği ve kansızlık görülebilir. İnek sütü gibi keçi sütü de bebeklerde alerji ihtimali taşır ve ideal bebek beslenmesine uygun değildir.
Doktorunuza danışarak beslenmesini devam sütü ile destekleyebilirsiniz. Bebeğinize bu ay beslenme programı oluştururken 7 Aylık Bebeğiniz İçin Beslenme Programı yazımızdan fikir alabilirsiniz.
7 Aylık Bebek Kaç ml Mama İçer?
Ek gıdalar bu dönemde tek başına bebeğinizin sağlıklı gelişimini desteklemeye yetmez. Günde 2 minik bebek kavanozu kadar ek gıdanın yanı sıra bebeğin beslenmesinde hala ana öğün anne sütüdür. Eksikliğinde doktorunuza danışarak devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
7 aylık bebeğinize 180 ml (6 ölçek) mama verebilirsiniz.6-9 aylık dönemde bebeğiniz kendi beslenme miktarına göre her bir öğün için ortalama 180 ml kadar devam sütü içebilir. Günlük öğün sayısı 4-5 öğün kadar olabilir.
Anne sütü alan bebeklerin bu miktarlardan daha az devam sütü içmesi normaldir. Bebeğinizin önerilen miktardan daha az ya da daha çok devam sütüne ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız doktora danışabilirsiniz.
7 Aylık Bebek Kaç ml Anne Süt İçer?
7 aylık bebeğinizin ana öğününü hala anne sütü oluşturuyor. Peki o halde 7 aylık bebek ne kadar süt içmeli? diye sorabilirsiniz. Bebeğiniz 7. ayında günlük besin ihtiyacının 5'te 4'ünü anne sütüyle karşılayabilir.
Ek gıdalara geçiş kesinlikle anne sütüyle vedalaşmak anlamına gelmez. Bebeğiniz hala anne sütünün içeriğindeki değerlere ihtiyaç duyar. Bu yüzden bebeğinizin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütü olmalıdır. Ek gıdaları ara öğün olarak, beslenme planının destekçileri şeklinde düşünebilirsiniz.
7 Aylık Bebeğe Ek Gıda Verilir mi?
7 aylık bebeğe ek gıda verebilirsiniz. 7. ayda da 6. ayda olduğu gibi, günde en fazla 2 ek gıda öğünü tüketilmesi kuralına sadık kalmalısınız. Bebeğinizin 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.
Bebeğinizi her yeni gıda ile tanıştırırken de üç gün kuralına uymanızda fayda vardır. Yani bebeğiniz, yeni bir gıdayı denedikten sonraki üç gün boyunca daha önce hiç yemediği bir yiyeceği yememeli, bu süre içerisinde bebek sağlığı gözlemlenmelidir. Ek gıdaya geçişte 3 gün kuralı ile ilgili bilgi almak için de Üç Gün Kuralı Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
7 Aylık Bebeğin Bezi Kaç Kez Değiştirilir?
Bebeğiniz 4 ila 5 kez bez değişimine ihtiyaç duyabilir. 7 aylık bebek ne kadar zamanda kaka yapar? diye merak edebilirsiniz. Ek gıdaya başlayan bebeğiniz her gün kaka yapabileceği gibi birkaç günde bir de kaka yapabilir.
Ek gıdaya geçişte bebeğinizin kaka rengi ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilir. Bebeğinizin kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı kullanarak bebeğinizin kakasını gözlemleyebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz.
7 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
Yedi aylık bebeğiniz gece 11 saat boyunca aralıksız uyuyabilir. 7 aylık bebek gündüz kaç saat uyur?¨ sorusunun cevabı ise şudur: Bebeğiniz iki kez, toplamda yaklaşık 3-4 saat gündüz uykusu uyuyabilir.
7 Aylık Bebeğin Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebekler ilk aylarda yaşadığı gaz sancısını 6. ayda katı gıdaya geçişle birlikte tekrar yaşamaya başlayabilir. Yeni beslenme düzeni, bebeklerin bazılarında gaz sancısı yaratabilir. Buna göre 7 aylık bebekte gaz sancısı olur mu? diye sorarsanız, cevabı evettir.
Gaz sancısı, gazın sindirim sisteminde sıkışıp kalması nedeniyle oluşabilir. Gaz miktarının artmasına ve sancısına ise gaz yapan yiyecekler neden olabilir. Bu durumda bebeklerin günlük beslenmesinde belli bir süre için bazı besinleri eksiltmek ya da miktarını azaltmak, gaz sancısının giderilmesinde etki yapabilir. Bu besinleri pişirirken bazı yöntemleri izleyerek de bebeğinizdeki gaz problemini en aza indirebilirsiniz.
Ayrıca anne sütü alan bebeklerde annenin beslenme düzeniyle ilgili olarak gaz sancısı görülebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız yediğiniz besinlerin sütünüz yoluyla az miktarda da olsa bebeğinize geçebildiğini unutmayın. Bu nedenle yediklerinizi gözden geçirip gaz yapan gıdalardan uzak durmalısınız.
Bebeklerde gaz sancısına sebep olan besinlerin neler olduğunu öğrenmek için Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.
7 Aylık Bebek Nasıl Konuşur?
Miniğiniz bu ay da konuşma ve ses çıkarma pratiğine hızla devam eder. Seslere sesle karşılık verebilir. Sesli ve sessiz harfleri bir araya getirerek “eh, oh” gibi sesler çıkarabilir. Tek heceleri net biçimde söyleyebilir, "ma-ma", "da-da", "ba-ba’", “de-de” gibi aynı heceleri yan yana kullanabilir. Bunlardan bazıları anlamlı kelimeler olsa da aslında bebeğiniz bunları henüz bilinçsiz şekilde yapar.
Bebeğinizin dil gelişimi için sizin destek vermeniz oldukça önemli. Bebeğinize ismiyle hitap etmek, gün içindeki aktivitelerinizi ona anlatmak, dil gelişimi için faydalı olabilir. Bebeğinizle bebek gibi değil, normal kelimelerle ve basit cümleler kurarak konuşmalısınız.
Ayrıca bebeğinizle sık sık açık havada vakit geçirerek onun yeni keşiflerde bulunmasına yardımcı olabilirsiniz. Dışarıda gördüğünüz nesnelerle ilgili bebeğinizle konuşabilir, canlıları ve eşyaları işaret ederek çevresini tanımasına yardımcı olabilirsiniz.
Dil ve sosyal gelişimi devam eden bebeğinize uyku saatlerinde kitap okuyarak hem onunla bağ kurabilir hem de yeni kelimeler öğrenmesine de yardımcı olabilirsiniz.
7 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Bebeğinizin gelişimsel dönüm noktalarından bazıları şunlardır:
- Bebeğiniz ileriye doğru emekleyebileceği gibi tek dizinin ya da poposunun üzerinde yana ve geriye doğru da emekleyebilir.
- Eşyalara tek eliyle ulaşabilir.
- Uzağı daha iyi görmeye başlayabilir.
- Tüm renkleri ayırt edebilir.
- Bacaklarına daha fazla ağırlık verebilir.
- Ayakta tuttuğunuzda zıplayabilir.
- Sesler çıkararak konuşmalarınıza karşılık verebilir.
Bebeğinizi mama sandalyesine oturtarak onu aile sofrasının yeni üyesi haline getirebilirsiniz. Bu sayede hem sosyalleşir hem de sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmeye başlayabilir.
Bebeğinizi 8. ayında hangi gelişim aşamalarının beklediğini öğrenmek için 8. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.