Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

32. hafta hamilelik

Hamileliğin bu haftalarında bebeğin anne karnındaki pozisyonunda değişim olur. Anne adaylarının çoğu bu değişimin ne zaman olacağını merak ederek 32 haftalık bebek hangi pozisyondadır? diye sorar. Bebekler genellikle anne karnında 32. hafta ila 38. hafta arasında baş aşağıya dönerler. Sizin de bebeğiniz bu haftadan itibaren pozisyonunu makat gelişten baş aşağıya yani doğum pozisyonuna doğru değiştirebilir. Doktor muayeneleriyle bu süreci takip edebilirsiniz.

Doktorlar bebeğin baş aşağıya durmasıyla doğum arasında bir bağlantı olmadığını vurgular. Bu nedenle endişe etmeyin, bu değişim bir erken doğum belirtisi değildir.  

Ayrıca kadın doğum doktorunuz bu haftaya kadar sizi ayda bir muayeneye çağırırken, bu haftadan itibaren 2 haftada bir kontrol için sizi görmek isteyebilir. Bunu, doğumun yaklaşmasından dolayı doğum öncesindeki yakın takip olarak düşünebilirsiniz.

Anne karnında 32 haftalık bebek gelişimi ne durumdadır?

Bebeğiniz adım adım büyüyor ve gelişmeye devam ediyor. Hamileliğin 32. haftasında bebeğinizin durumu ile ilgili yaşananlar aşağıdaki gibidir;

  • Bebeğiniz artık 42 cm boyunda ve 1,6 kg ağırlığında.
  • Bebeğinizin ciğerleri ve sindirim sistemi dışında tüm organları hazır.
  • Uyanık olduğunda, yeni doğmuş bir bebeğin yaptığı birçok şeyi yapabiliyor. Ayaklarını tutup, parmaklarını emebiliyor.
  • Kirpikleri, kaşları ve saçları artık görülür vaziyette. Birçok yüz ifadesi yapabiliyor.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 31. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

32 haftalık gebelik kaç aylıktır?

40 hafta yani 9 aylık hamilelik sürecinde mutlu sona yaklaşıyorsunuz. Hamileliğinizin 32. haftası da bu anlamda önemli bir hafta. Çünkü 32 haftalık hamileyseniz, gebeliğinizin 8. ayına adım atmışsınız demektir. 32 hafta 4 günlük gebelik kaç aylıktır? ya da 32 hafta 2 günlük bebek kaç aylık olur? diye merak anne adayları da hamileliğinin 8. ayındadır.  

8 aylık bebek kaç haftalık olur?

Bazı anne adayları 8. ayın hangi haftaları kapsadığını öğrenmek ister. Hamileliğin 8. ayı, anne karnındaki bebeğin 32. haftasında başlar ve 35. haftanın sonunda biter. Hamileliğin son ayı olan 9. ay ise, 36. hafta ila 40. haftalar arasını kapsar.

32 haftalık bebeğin 2 kilo olması normal midir?

Hamilelikte haftalar ilerledikçe bebeğin kilosunda da artış görülür. Her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterse de 32 haftalık bebeğin kilosu yaklaşık 1,6 kilogramdır. Bebeğin 2 kiloya ulaşması genelde 33-34. haftadan sonrasını bulur. Bazı bebeklerin kilosu haftasına göre daha fazla olabilir. Bunun birkaç farklı sebebi vardır. 32 haftalık bebeğin 2 kiloya ulaşmasının nedenleriyle ilgili doktora danışılmalıdır.

8 aylık bebek anne karnında nasıl durur?

8 aylık bebek anne karnında, doğum pozisyonu olan bacakları yukarıda başı aşağıda olacak şekilde durur. Bebeğin hamileliğin 8. ayındaki duruşu, bacakları kalça ve dizlerden bükük, ayakları ve elleri çapraz şekildedir. Genellikle rahim içinde sol yanına yaslanmıştır. Boynu öne doğrudur ve çenesi göğsüne değer. Bu pozisyon bebeğin giderek daralan alanında en rahat hareket edeceği duruştur. Göbek kordonunun sıkışmasını önleyen bu duruş, bebeğin doğum kanalına rahat şekilde girmesi için de oldukça uygundur. Bu pozisyonunun bir diğer avantajı, doğum başladığında şiddetli rahim kasılmalarının bebeğin vücuduna eşit şekilde yayılmasını sağlamasıdır.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Ara sıra, rahminizdeki kasların gerildiğini hissedebilirsiniz. Çoğu kadın doğum yaklaştıkça Braxton Hicks olarak bilinen bu hafif, sahte kasılmaları hisseder. Özellikle de ikinci çocuğuna hamile ise.
  • Bu kasılmalar, az su tüketildiğinde daha sık görülür; bu yüzden bolca sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Kan yoğunluğunuz hem kendinizin hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için %40-% 50 oranında arttı. Rahminiz diyaframınıza baskı uyguladığı için mide yanması ve nefes darlığı yaşıyor olabilirsiniz.
  • Siyatalji de bu sürede sıkça görülen şikâyetlerden biridir. Genelde bebeğinizin siyatik sinirinizi sıkıştıracak açıda konumlanmasından kaynaklanır. Bu yüzden, belinizde ve bacaklarınızda keskin bir ağrı hissedebilirsiniz. Yerde bağdaş kurarak oturmayı veya sandalye yerine jimnastik topu kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Eğer otururken ağrı çekiyorsanız, belinizi bir yastık ile destekleyin.  Sol tarafınız üzerinde uyumak faydalı olabilir. Ağrılarınızı hafifletmek için, sırtınıza sıcak veya soğuk kompresler uygulayabilirsiniz. Sırt üstü uyurken belinizin altına bir yastık koymanız rahatlatıcı olabilir.
  • Hamileliğin bu aşamasında, kesinlikle ağır yük kaldırmayın ve topuklu ayakkabı giymeyin. Eğer siyatalji ağrısı çoğalıyorsa, doktorunuza haber verin; o sizi bir fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

32 haftada sancı olur mu?

Hamilelikte rahimde gerçekleşen her kasılma doğum sancısı olmayabilir. Braxton Hicks adı verilen yalancı doğum sancısı, hamileliğin son aylarında rahmin doğuma yaptığı hazırlık olup doğumun başlamasına neden olmaz.

Hamileliğin 32. haftasındaki sancılar, genellikle çoğu anne adayının hissettiği yalancı doğum kasılmaları olabilir. Ancak anne adayları bazen yalancı doğum sancısı ile gerçek doğum sancısını birbirine karıştırabilir.  Gerçek doğum sancıları genellikle gebeliğin 38. ve 42. haftaları arasında gerçekleşir ve normal doğum ancak gerçek doğum sancısı ile mümkün olur.

Gerçek doğum sancıları ile yalancı doğum sancıları arasında bazı belirgin farklar bulunur. Siz de hamileliğinizin 32. haftasında bu farkların neler olduğunu öğrenerek, sancılarınızın takibini yapabilirsiniz.

Yalancı doğum sancısında farklı bir pozisyon değiştirdiğinizde ağrınız azalır. Gerçek doğum sancıları ise pozisyondan bağımsızdır ve her pozisyonda ağrısını hissettirir. Yalancı doğum sancısı genellikle karnınızın alt kısmında hissedilirken, gerçek doğum sancısı sırtınızda ağrıya neden olabilir. Yalancı sancı düzensizdir ve gittikçe şiddetlenmez. Ancak gerçek doğum sancısı düzenli aralıkla oluşur, giderek şiddeti ve süresi artar. Bu iki sancı arasındaki farkı bilmeniz, doğum belirtilerini takip etmenizi kolaylaştırır ve süreçle ilgili size güven verir.  

32 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli?

  • 32. haftalık gebelikte bebeğin sinirsel ve beyinsel yapıları yüksek oranda gelişmeye devam eder. Bebeğinizin bu gelişimini desteklemek için badem, balık, yoğurt, süt, yeşil yapraklı bitkiler ile peynir gibi gıdaların tüketimine özen gösterebilirsiniz.
  • Eğer çalışan bir anneyseniz gebeliğin 32. haftasından itibaren doğum izni talep edebilirsiniz. Eğer birden fazla bebeğe hamileyseniz 30. haftadan itibaren doğum izni isteyebilirsiniz. Bu haftalardan sonra artık yasal izne çıkabilirsiniz. Doktorunuzun onayıyla 37. gebelik haftasına kadar çalışabilir ve bu süreyi doğum sonrası izninize ekleyebilirsiniz.
  • Hamileliğiniz ilerledikçe cildiniz hassaslaşabilir. Kuru kaşıntılı bir cildiniz varsa doktorunuzun tavsiyesiyle nemlendirici kullanabilirsiniz. Cildinize süreceğiniz nemlendiricinin boya veya parfüm içermemesine dikkat etmelisiniz.
  • Bu son aylarda kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ayaklarınızın ağrısını azaltmak için rahat ayakkabılar tercih edin ve mümkün oldukça ayaklarınızı kaldırmayı unutmayın.
  • Bu süreçte enerjinizi yükseltmek için açık havada yürüyüş yapabilir ya da sevdiklerinizle konuşabilirsiniz. Kendinizi iyi hissettirecek aktiviteler ile üzerinizdeki stresi atmayı ihmal etmeyin.
  • Size yalnızca hamilelikte değil doğum sonrasında da faydası olan Kegel egzersizlerini yapmayı ihmal etmemelisiniz. Her yerde yapabileceğiniz bu kolay egzersizler karın kaslarınızı güçlendirmeye, hamilelik ve doğum sırasındaki sırt ağrılarını yatıştırmaya ve doğumun daha sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
  • Doktorunuza danışarak yürüyüş, hafif esneme hareketleri, hafif tempoda yüzme, hamile pilatesi, hamile yogası, nefes gibi egzersizler yapabilirsiniz.
  • Karnınız giderek büyüyor. Bu nedenle oturup kalkarken ya da günlük aktivitelerinizde ani hareketlerden kaçınmalısınız.

D Vitamini takviyesi zamanı

  • Bebeğinizin kemik sağlığı için en önemli besinlerden biri olan D Vitaminini hamileliğinizin son üç ayında, yemeklerinize dâhil etmeniz önemlidir.
  • D Vitamini kemik sağlığı için önemli olan fosfor ve kalsiyum değerlerini dengeler.
  • Çok nadir görülse de annenin D Vitamini eksikliği, bebeğin kemiklerinin yumuşamasına ve kemik hastalıklarına neden olabilir. Bu süreçte tükettiğiniz D Vitamini, bebeğinizin ilk aylardaki ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.
  • Aslında D Vitamini cildiniz güneş ışınları ile temas kurduğunda vücudunuzda üretilir. Eğer güneş ışınları ile kurduğunuz temas yeterli değilse, doktorunuza danışarak D Vitamini takviyesi alabilirsiniz.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 33. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.