Ne mutlu size ki, bebeğinize kavuşmanıza çok az zaman kaldı. Yakında ailenize aylardır heyecanla beklediğiniz güzel bir yeni üye katılacak. Gebeliğinizin 32-35. haftaları arasında yani 8. ayında, artık doğuma bir adım daha yaklaşmış oluyorsunuz. Heyecanlı bekleyişin yanı sıra son haftalarda kendinizi daha yorgun ve rahatsız hissediyor olabilirsiniz. Bebeğiniz gelişimini sürdürdüğü 8. Ayda, kendinizi doğuma ruhen ve bedenen hazırlamaya devam etmelisiniz. İşte bu süreçte 8 Aylık Hamilelik Belirtileri ve Gelişimlerini bu yazımızı okuyarak öğrenebilir, doğuma kadarki süreçte vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini Anne Karnında Bebek Gelişimi içeriğimizden takip edebilirsiniz.
İlk Adımlarım’da yayınlanan Hamileyim kategorisi, size hamilelik dönemi hakkında yaşayacağınız değişimleri, bu süreci en iyi ve sağlıklı şekilde atlatmanın püf noktalarını hazırladığı içeriklerle sunuyor. Ay ay hamilelik dönemlerinden bebeğinizin gelişimine, hamilelikte beslenmeden egzersiz programlarına ve hatta duygusal değişimlere kadar aklınıza gelen her sorunun cevabını bulmak için İlk Adımlarım’ı tıklayabilirsiniz.
8 Aylık Gebelikte Yaygın Gebelik Belirtileri
Doğuma giderek daha çok yaklaştığınız 8. aylık hamileliğinizde, aylardır alıştığınız gebelik belirtilerinin bir kısmını yaşamaya devam edebilirsiniz. Doğum ile sonlanacak olan gebelik belirtileriniz arasında bu ay işte şunlar olabilir;
- Bebeğinizin hareketlerini güçlü bir şekilde hissedebilirsiniz.
- Bebeğiniz hızla büyüdüğü için bu dönemde kilo artışınız hızlanabilir.
- Nefes darlığı çekebilirsiniz.
- Bebeğiniz aşağı doğru indikçe ve mesanenize baskı yaptıkça daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bazen idrar kaçırma da olabilir.
- Meme uçlarınızdan sarı, sulu bir ön süt olan kolostrum sızabilir.
- Braxton Hicks kasılmaları yaşayabilirsiniz.
- Mide yanması ve hazımsızlık şikayetiniz devam ediyor olabilir.
- Büyüyen karnınız nedeniyle genel rahatsızlık, yorgunluk, halsizlik hissedebilirsiniz.
- Sık idrara çıkma ihtiyacı, karnınızın büyümesi ve bebek hareketleri nedeniyle uyumakta zorluk yaşanabilirsiniz.
- Büyüyen bebeğin ağırlığı, sırtınıza ve belinize ekstra yük bindirir, bu da ağrılara yol açabilir.
- Hormonal nedenlerle eklem bağlarında hassasiyet olabilir.
8. ayınızın yanı sıra doğuma kadarki süreçte bebeğinizin gelişimini takip edebilmek için Hafta Hafta Hamilelik Süreci yazımızı tıklayabilirsiniz.
Doğumun mümkün olduğunca müdahale edilmeden gerçekleştirildiği süreç olan normal doğum, sağlık açısından pek çok avantajı olması nedeniyle son yıllarda anne adayları tarafından daha çok tercih ediliyor. Siz de normal doğum yapmak isteyen anne adaylarındansanız bu süreci en sancısız ve sorunsuz şekilde atlatmak için Normal Doğum Yapacaklara Öneriler yazımızı okuyarak adım adım yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Bebeğiniz Bu Ay Nasıl Gelişiyor?
Aylardır süren gelişim serüveninin ardından hamileliğinizin 8. ayında bebeğiniz artık gelişiminin büyük bir kısmını tamamladı. Dolaşım sistemi ile kas-iskelet sistemi tamamlandı. Tüm organları olgunlaştı ve çalışmaya hazır hazır hale geldi. Bu ayda kilosu 1,8-2,3 kg civarına ulaşan ve kilo alımı daha da hızlanan bebeğiniz, rahminizde iyice yer kapladığından çok sık hareket edemeyebilir. Ancak pozisyonuna bağlı olarak döndüğü zaman göbeğinizde hareketlenmeler görebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi hıçkırık tuttukça göbeğinizde ritmik seyirmeler de fark edebilirsiniz.
Peki bebeğiniz 8. ayda karnınızda nasıl gelişir? İşte size bebeğinizin doğuma hazırlık için son rötuşlarını yaptığı hazırlıklarından bazıları;
- Bebeğinizin karnınızdaki 8. ayında ciğerleri ve sinir sistemi son hazırlıklarını tamamlar.
- Akciğerler ve beyin dışında diğer organların çoğu oluşmuştur ve doğum için hazırdır.
- Beyni hızla gelişir ve serebral korteks olarak adlandırılan bölgesi, düşünme, algılama ve hareket etme gibi önemli işlevleri yerine getirmek için çalışmaya başlar.
- Cilt altı yağ dokusu iyice artar, yağlanmaya devam eder.
- Yanakları oluşur.
- 32. hafta hamilelikte bebeğinizin cildi artık yarı saydam değildir.
- Uzuvlar tombul görünmeye başlar.
- Gözleri ışıktaki değişiklikleri algılayabilir.
- Başında saçları çıkmayı sürdürür.
- 5 aylık bebek gelişiminde oluşan ve “lanugo” adı verilen tüyler, bu dönemde yok olmaya başlar.
- 33. hafta hamilelik günlerinde bebeğinizin doğum kanalına inebilmesi için kafasının dışında tüm kemikleri sertleşir.
- Çene ve emme kaslarını geliştirmek için baş parmağını emer.
- Tekme atmaya ve kilo almaya devam eder.
- İlk bağırsak hareketleri gerçekleşebilir.
- 34. haftada bebeğinizin cildini koruyan verniks tabakası kalınlaşmaya başlar.
- Tırnakları parmak uçlarını geçecek kadar uzar.
- Kulakları tam olarak oluşan bebeğiniz, dış sesleri net olarak duyabilir.
- Anne karnındaki seslere ve sizin sesinize tepki verir.
- 35. haftada bebeğinizin beyni büyümeye devam eder.
- Doğum pozisyonu genellikle bu ayda doğuma hazırlık için ideal pozisyon olan baş aşağı döner.
Bebeğinizin hala isminin ne olacağına dair bir karar veremediyseniz isim araştırmayı hızlandırabilirsiniz. Bu süreçte ‘Bebek isimleri neye göre konulmalı?’ diyorsanız İsim Verme Önerileri yazımızdan fikir alabilirsiniz. Ayrıca İlkadımlarım’da yayınlanan Bebek İsimleri listemizi inceleyebilir, anlamlarının alfabetik sırayla yer aldığı listelerdeki farklı, modern ve popüler isimler arasından bebeğinizin cinsiyetine göre içinize en çok sinen ismi seçebilirsiniz.
Doğumunuz yaklaşırken bebeğinizin burcunu da merak ediyor musunuz? Bebeğinizin Burcu içeriğimizden bu merakınızı giderecek pek çok detayı öğrenebilirsiniz.
8 Aylık Hamilelikte Bebeğin Boyu
8 aylık bebekler anne karnında hızla büyümeye devam ederler. Gebelik süresi ortalama 40 hafta olduğundan, 32-35. haftaları kapsayan 8. ay, bebek için doğum öncesi son gelişim aşamasını içerir. 8 aylık hamilelikte bebeğin boyu genellikle yaklaşık 44-48 cm uzunluğunda olur. Kilosu ise yaklaşık olarak 2,5 kilograma ulaşır.
Bebeğinizin gelişebilmesi ve sizin doğuma daha sağlıklı hazırlanmanız için 3. trimesterde yiyecek seçimlerinizi doğru yapmanız oldukça önem taşır. 8, aydaki beslenmeniz konusunda ayrıntılı bilgi almak için İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? başlıklı videoyu izleyebilirsiniz.
Fetus 8. Ayda Nasıl Görünür?
Fetus 8. ayda anne karnında büyük ölçüde gelişmiş olur. Ultrason esnasında bebek görüntüsü ise yenidoğan bebeğe çok benzer. Yüzü ve başı daha belirgin hale gelen bebeğin, kirpikleri, kaşları ve uzayan saçları artık görülebilir. Çene kasları ile emme refleksini geliştiren ve parmak emme hareketlerini yapmaya başlayan 8 aylık bebeğin, anne karnındaki görüntüsü sırasında sıkça baş parmağı ya da diğer parmaklarını emdiği izlenebilir.
8 aylık bebek anne karnında, bacakları yukarıda başı aşağıda olacak şekilde durur. Bu, normal doğum pozisyonudur. Bacakları kalça ve dizlerden bükük, ayakları ve elleri çapraz şekildedir. Boynu öne doğrudur ve çenesi göğsüne değer. Bu pozisyon bebeğin giderek daralan alanında en rahat hareket edeceği duruşu oluşturur.
Hamilelik döneminin son üç ayını kapsayan 3. trimester dönemi, gebeliğin 28. haftasında başlar, 40. hafta sonunda biter. 32-35. haftalar arası 8. ayını, 36-40. haftalar arası gebeliğin 9. ayını oluşturur. İşte bu süreçte sizle birlikte bebeğinizde de pek çok değişim yaşanır. Bu değişimlerin neler olduğu ile ilgili bilgileri ve 3. trimester dönemi hakkında tüm merak ettiklerinizi 3. Trimester Dönemi-28.-40. Hafta yazımızdan öğrenebilirsiniz.
8 Aylık Gebelikte Vücudunuzdaki Değişiklikler
8 aylık gebelikte vücudunuzdaki değişimler, bebeğinizin de gelişimiyle birlikte sürer. Kilonuzun artması ve karnınızın büyümesinin etkisiyle vücudunuzda fiziksel olarak pek çok farklılık hissedebileceğiniz gibi duygusal anlamda da 8. ayda oldukça hassas olabilirsiniz. Doğuma birkaç haftanın kaldığı bu dönemde kendinizi bunalmış, endişeli, rahatsız ya da gergin hissedebilirsiniz. Bu dönemde çoğu anne adayı sizin de bunları hissetmeniz gayet normaldir. İşte 8 aylık gebelikte normal olan vücudunuzdaki diğer değişimler ise şöyledir;
- Bebeğinizin hızla büyümesi nedeniyle karnınız belirgin bir şekilde büyür ve kilo artışınız hızlanır.
- Rahminiz normal boyunun birkaç katında olduğu için artık kaburgalarınızın altında bulunur.
- Rahminiz kaburgaların altına kadar ulaşması nefesinizin daralmasına ve hatta kendinizi halsiz hissetmenize neden olabilir.
- Sıvı birikimi ve dolaşımın yavaşlaması nedeniyle özellikle ayak bileklerinizde ve bacaklarınızda şişlik oluşabilir.
- Karnınızın büyümesi ve gerilmesi nedeniyle cildinizde çatlak ve kaşıntılar artabilir.
- Braxton Hicks kasılmaları adı verilen yalancı doğum kasılmalarını hissedebilirsiniz. “Braxton Hicks kasılmaları nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabını öğrenmek için Braxton Hicks Kasılmaları Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Cildinizdeki pigmentasyon artabilir. Yüzünüzde ‘gebelik maskesi’ olarak bilinen koyu lekeler, karın bölgenizde ise ‘linea nigra’ adı verilen koyu bir çizgi görülebilir.
- Vücudun doğuma ve emzirmeye hazırlık yapması nedeniyle göğüslerinizde dolgunluk, hassasiyet ve bazen sızıntı olabilir.
Doğuma kadarki süreçte vücudunuzdaki değişimleri ve geçireceğiniz evreler hakkında fikir sahibi olmak için İlk Adımlarım’da yayınlanan Adım Adım Hamilelikte Yaşayacağınız Değişimler başlıklı yazı ile Hamilelikte Vücut Değişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
8 Aylık Hamileyken Kullanabileceğiniz Kontrol Listesi
Bebeğinizi kucağınıza alacağınız güne giderek yaklaşıyorsunuz ve bu süreçte yapmanız gereken bazı önemli detaylar olabilir. Bunları hem doğumunuzun daha rahat geçmesi hem de bebeğinizle birlikte sağlıklı ve keyifli olabilmeniz için yapmayı unutmamalısınız. İşte 8 aylık hamilelikte kullanabileceğiniz şu kontrol listesi ile doğum öncesi hazırlıklarınızı tamamlayarak, sağlıklı bir gebelik süreci geçirip işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz;
- Artık doktorunuzu daha sık görmeniz gereken bir dönemdesiniz. 8. aydan itibaren doktor kontrollerinizin periyodu sıklaşacaktır. Özellikle son aylarda ziyaretler yaklaşık olarak iki haftada bir gerçekleşebilir. Bebeğinizin boy ve kilo gelişimini daha iyi takip edebileceğiniz doktor ve ultrason muayenelerini aksatmamalısınız.
- 8. ayda doktorunuz ile doğum tercihlerini, anestezi türü ve ağrı yönetimi gibi konuları konuşup netleştirebilirsiniz.
- Doğumunuz için bir planlama yapabilirsiniz. Hamileliğinizin 8. ayında bir doğum planı hazırlamanız eşiniz, doktorunuz ve hemşirenizin isteklerinizden haberdar olmasını sağlar. Doğumdan önce ya da doğum sırasındaki detayları belirlemeniz, doğum danışmanınıza veya doktorunuza bir rehber oluşturur.
- Doğumda eşiniz ya da aileden bir yakınınız gibi kimin yanınızda olmasını istediğinizi kararlaştırın.
- Hastanenin ve doktorunuzun iletişim bilgilerini acil bir durumda erişilebilir bir yerde bulundurun.
- Acil bir durumda hastaneye en kolay ve çabuk nasıl gideceğinizi planlayın. Trafiğin yoğun olma ihtimaline karşı, hastaneye gitmek için ulaşım alternatifleriniz ile birkaç farklı rota belirleyin.
- Doktorunuzun telefon numarasını ve hastanenin adresini telefonunuza kaydetmenin dışında bir kağıda yazıp dolabınıza yapıştırın.
- Hamileliğinizin 8. ayında karnınızdaki bebeğinizin hareketlerini daha iyi takip edip izlemelisiniz. Bu hareketler bebeğinizin sağlığının da bir işaretidir.
- 8. ayda erken doğum belirtileri artabilir. Eğer kasık ağrılarının yanında erken doğum belirtileri varsa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Doğum belirtilerinin neler olduğunu doktorunuza sorarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca ‘Doğum belirtileri nasıl anlaşılır?’ sorusuna cevap olacak 5 doğum belirtisini Adım Adım Doğum Belirtileri yazımızdan okuyabilirsiniz.
- Normal doğum yapmak istiyorsanız doğum ve sonrası için doğuma hazırlık kursuna gidebilirsiniz.
- Eğer normal doğum yapacaksanız perine bölgesinde travma oluşumunu engellemeye yönelik perine masajı yapmaya başlayabilirsiniz. Perine esnekliğini artırmak, kesik veya yırtılmaları azaltmak için anne adaylarına önerilen perine masajını İlk Adımlarım’da yayınlanan ‘Perine masajı nedir, nasıl yapılır ve ne işe yarar?’ başlıklı yazımızı okuyarak detaylarıyla öğrenebilirsiniz.
- Eğer çalışan bir anne adayıysanız, gebeliğin 32. haftasından itibaren doğum izni talep edebilirsiniz. Eğer birden fazla bebeğe hamileyseniz 30. haftadan itibaren doğum izni isteyebilirsiniz. Bu haftalardan sonra artık yasal izne çıkabilirsiniz. Doktorunuzun onayıyla 37. gebelik haftasına kadar çalışabilir ve bu süreyi doğum sonrası izninize ekleyebilirsiniz.
- 8. ayda yorgunluğunuzu ve ayaklarınızın ağrısını azaltmak için rahat ayakkabılar tercih etmeyi ve mümkün oldukça ayaklarınızı kaldırmayı unutmayın.
- Erken doğum riskini göz önüne alarak bebek için hazırlık listesi oluşturup, doğum çantanızı hazırlamayı hamileliğin son haftalarına bırakmayın. Doğum için hazırlayacağınız hastane çantası gibi, doğum sonrasında sizin ve bebeğiniz için gerekli kıyafet ve malzemeleri de tüm detaylarıyla düşünüp tamamlamayabilirsiniz. Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır? size bu konuda fikir verebilir.
- Emzirme ile ilgili hazırlıklar yapabilirsiniz. İsterseniz emzirme danışmanından destek alabilir; göğüs pompası, steril biberon ve mama gibi beslenme gereçlerini hazırlayabilirsiniz.
- 8. ayınızı dinlenmek, bebek odasını düzenlemek ve evinizi bebek için güvenli hale getirmek için son hazırlıkları yapmak için değerlendirebilirsiniz.
- Bebeğinizi doğduktan sonra mevsimine göre nasıl giydireceğinizi öğrenmelisiniz. ‘Yeni doğan bebek için hangi kıyafetler alınmalı?’, ‘Yeni doğan bebeğe ilk ne giydirilir?’ gibi sorularınızın cevapları için ‘Yeni Doğan Bebek Nasıl Giydirilir?’ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Size yalnızca hamilelikte değil doğum sonrasında da faydası olan Kegel egzersizlerini yapmayı ihmal etmemelisiniz. Her yerde yapabileceğiniz bu kolay egzersizler karın kaslarınızı güçlendirmeye, hamilelik ve doğum sırasındaki sırt ağrılarını yatıştırmaya ve doğumun daha sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
- Hamileliğiniz ilerledikçe cildiniz hassaslaşabilir. Kuru kaşıntılı bir cildiniz varsa doktorunuzun tavsiyesiyle nemlendirici kullanabilirsiniz. Cildinize süreceğiniz nemlendiricinin boya veya parfüm içermemesine dikkat etmelisiniz.
- Doğum ağrısını ve beraberindeki stresi azaltmak için tercih edilen suda doğumu siz de düşünüyorsanız ‘Suda doğum nedir?’, ‘Suda doğum güvenli mi?’ konuları hakkında daha detaylı bilgi için Adım Adım Suda Doğum başlıklı içeriğimizi ve Suda Doğum Nedir, Yararları, Riskleri ve Bilmeniz Gerekenler içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Bu yazımızla 8 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler hakkında bilgi sahibi olmanızın yanı sıra Ay Ay Hamilelik içeriğimizden de doğuma kadar farklılık gösterecek olan hisleriniz, tepkileriniz, uyku düzeniniz, öğün sıklığı ve bu öğünlerinizle ilgili detayları öğrenebilirsiniz.