Çoğu anne adayı, bebeğin henüz 6. gebelik haftasında, hamile olduğunu fark edebilir. Hamileliğe bağlı değişimlerin yeni yeni hissedilmeye başladığı bu haftada, hamilelik yapılacak testlerle ve ultrasonla kesin olarak tespit edilebilir.Hamileliğinizi ay ay takip etmek için İlk Adımlarım’da yayınlanan Anne Karnında Bebek Gelişimi içeriğimize tıklayabilir, Kaç Aylık Hamileyim? yazısıyla hamilelik sürecinin detayları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Hamileliğin 6. haftası, anne karnındaki bebeğin gelişimi için büyük adımların atılmaya başlandığı önemli bir haftadır. İşte 6. hafta hamilelikte bebeğin yaşadığı önemli değişimler;
- Bu hafta bebeğinizin ağzı, kulağı, burnu şekillenmeye başladı.
- Rahminizin içine bakabilseydiniz, üzerinde küçük koyu noktaları olan bir kafa olduğunu görecektiniz. Onlar bebeğinizin göz ve burun delikleri. Kafanın yanındaki iki küçük oyuk ise kulakları.
- Kolları ve bacakları oluşmaya başladı.
- Kalbi dakikada 100-160 kere atıyor.
- Kanı vücudunda gezinmeye başladı.
- Bağırsakları gelişiyor ve daha sonra ciğerlerini oluşturacak olan tomurcuk belirmeye başladı.
- Hipofiz bezi ve beynin geri kalanı, kemikleri, kasları şekilleniyor.
- Şu an bebeğinizin büyüklüğü bir mercimek tanesi kadar.
Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 5. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Bedeninizde neler oluyor?
- Kendinizi duygusal açıdan dengesiz buluyor olabilirsiniz; hormonlarınız çalışıyor. Bunun yanı sıra hayatınızda çok büyük değişimler olmak üzere. Duygusal yoğunluklar yaşamanız çok doğal.
- Bu aşamada hafif kanamalar görülebilir. Bu durum hamileliğin sorunlu olduğu anlamına gelmez. Fakat kanama düşük veya ektopik gebeliklerin ilk belirtisi de olabilir. Kanamanız varsa yine de doktorunuza bildirmeniz önerilir.
Hamileliğinizin 5-8. haftaları arası, karnınızdaki bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz 2. ayınızı kapsar. Hamileliğinizin bu dönemini 2 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimleri yazımızdan okuyabilir, hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz haftaya göre Hafta Hafta Hamilelik Süreci yazımıza tıklayarak öğrenebilirsiniz.
6 haftalık bebek kaç aylıktır?
Uzmanlar hamilelik hesabının ay ile değil hafta ile yapılmasını tavsiye eder. Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz haftaya göre öğrenip takip edebilirsiniz. Eğer hamileliğinizin 5-8 haftalar arasındaysanız gebeliğinizin 2. ayında ve ilk trimesterin içindesiniz demektir. 6 hafta 2 günlük gebelik kaç aylıktır? diye soran anne adayları da hamileliğinin 2. ayındadır.
6 haftalık bebek ultrasonda görülür mü?
6 haftalık gebelikte bebek, ultrasonda belirgin olmayan bir şekilde görülebilir. Doktorunuz 6. haftada ultrasonla yaptığı muayenede, gebelik kesesini ve içinde embriyonun oluşturduğu kabartıyı görüntüleyebilir. Kese içerisindeki embriyoya ilişkin yeterli görüntü elde edemez ise size sonraki günler için tekrar randevu verebilir.
6 haftalık bebek anne karnında nerededir?
6 haftalık bebek, anne karnındaki amniyon kesesinin içindedir. Amniyon kesesi bebeklerin içinde bulunduğu ve gelişimini sürdürdüğü, içi sıvı ile dolu olan kesedir. Bebek bu kesedeki sıvı içinde yaşamını sürdürür. Bebeğin amniyon kesesinin içinde büyüyor olması, onu dış etkenlere karşı korur. Bebek ile birlikte bebeğin eşi olarak bilinen plasenta da bu kese içinde bulunur.
6 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?
Gebelik hormonları, 6. haftada yoğun bir şekilde çalışmaya başlar. Bu da 6 haftalık hamilelik belirtilerinin yoğun şekilde yaşanmasına neden olur. 6 haftalık gebelik belirtileri arasında sıklıkla şunlar vardır;
- Halsizlik, bitkinlik
- Mide bulantısı ve mide yanması
- Göğüslerde hassasiyet
- Sık idrara çıkma ve akıntı
- Gaz ve şişkinlik
- Kabızlık
- Ruhsal değişiklikler
- Kasık ağrısı ve lekelenme şeklinde kanama
6 haftalık gebelikte anne ne hisseder?
Karnınızdaki embriyonun her hücresi şu günlerde gelişim ve değişim gösteriyor. Bu hareketliliğin sonucu olarak bazı şikayetler yaşamanız oldukça normal. Gebelik süresince salgılanan hormonlarınız sizde birçok ruhsal ve fiziksel değişime yol açabilir. 6 haftalık gebelikte göğüslerde hassaslaşma ve sürekli idrara çıkma isteği yaşayabilir, kokulara karşı hassasiyet gösterebilirsiniz. Özellikle sabah bulantıları birçok anne adayı gibi sizi de zorlayabilir. Ayrıca değişen hormon seviyelerine bağlı olarak heyecan, gerginlik, mutsuzluk, kaygı da 6. hafta gebeliğinizde hissedeceğiniz duygu değişimleri arasında yer alıyor.
6 haftalık gebelikte kalp atışları duyulur mu?
Gebelik takibinde bebeğinizin kalp atışlarını dinlemek, en mutlu anlardan biri olacak. 6 haftalık gebeliğinizdeki doktor muayenesinde bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Çünkü bu dönemde dolaşım sistemi artık bebeğinizin kalbine kan pompalamaya başlar. Bu dönemde vücudunun büyük bir kısmını oluşturan bebeğinizin kalbi, düzenli bir ritimde atar. 6 haftalık bebeğinizin kalp atışları, dakikada ortalama 90 ile 110 arasındadır.
6 haftalık gebelikte kese boyutu kaç olmalı?
6 haftalık gebelik kesesi genellikle 2-4 mm arasındadır. Anne karnında bebeğin geliştiği yer olan gebelik kesesi, hamileliğin olumlu olarak sonuçlandığı kadınlarda yuvarlak ve düzgün bir biçimdedir.
6 haftalık gebelikte kasık ağrısı olur mu?
Anne adayının hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı yaşaması normaldir. Özellikle 6. haftada giderek büyüyen rahim, idrar torbasına baskı yapabilir. Rahmin büyümesine bağlı olarak kasıklarda ağrı ve adet sancısı gibi gerginlikler de görülebilir.
6 hafta gebelikte cinsel ilişki tehlikeli midir?
Gebelikte cinsel ilişki, eğer normal seyreden bir hamilelik varsa hem anne hem de bebek için bir sağlık sorunu ya da tehlike oluşturmaz. 6 haftalık gebelikte cinsel ilişki genellikle tehlikeli değildir ve çoğu durumda güvenlidir. Ancak bazı durumlar, cinsel ilişki sırasında dikkatli olmayı veya tamamen kaçınmayı gerektirebilir. Bu durumlara ilişkin cinsel ilişki konusunda doktor tavsiyesinin uygulaması gerekir. ‘Hamileyken cinsel ilişkiye girilir mi?’ sorunuza daha detaylı bilgi almak için Hamilelikte Cinsellik ve 3 Adımda Hamilelikte Cinsellik yazılarımızı okuyabilirsiniz.
6 hafta gebelikte düşük riski nasıl anlaşılır?
6 hafta gebelikte düşük riski bazı sağlık durumlarıyla anlaşılabilir. Bunlardan biri kanamadır. Kanama yoğunsa veya parlak kırmızıysa genellikle düşük riskine işaret edebilir. Hamilelikte hafif karın krampları ve rahim gerilmesi normal kabul edilebilir. Ancak şiddetli kramp veya ağrı, düşük belirtisi olabilir. Ayrıca özellikle alt sırt bölgesinde hissedilen şiddetli ağrı ve kanamayla birlikte pıhtının gelmesi de düşük riski belirtileri arasındadır. Düşük Riskini Arttıran Nedenler yazımıza tıklayarak, düşükle ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
6 hafta gebelikte dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?
Hamilelik sürecinin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi anne ve bebeğin sağlığına bağlıdır. Bu dönemi sorunsuz olarak tamamlamak için siz de aşağıdaki şu konulara dikkat etmelisiniz;
- Doktorunuzun önerileri doğrultusunda gebelik takibi kapsamındaki kontrolleri düzenli olarak yaptırmayı unutmayın.
- Doktorun önerdiği vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak kullanın.
- Doktor önerisi haricinde ilaç kullanımından ve yine doktor tavsiyesi olmayan yiyecek, içecek ve çayların tüketiminden uzak durun.
- Kalsiyum, demir ve protein gereksinimi arttığından bu vitamin ve mineralleri içeren besinlerin yeterli tüketimine özen gösterin.
- Sağlıklı ve dengeli beslenerek kilo alımı takibi yapın.
- Bol miktarda sıvı tüketin.
- Lif içeriği yüksek olan tam tahıllar, ceviz, badem gibi kuruyemişler, kuru baklagiller, sebze ve meyveler gibi besin türlerine beslenme planı içinde yer verin.
6 haftalık gebelik beslenme nasıl olmalıdır?
6 haftalık hamileliği de kapsayan ve ‘birinci trimester’ olarak adlandırılan ilk üç aylık dönem, bebek gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmeye, gebeliğinizin ilk aylarından itibaren başlamalısınız. Peki 6 haftalık gebelikte nasıl beslenmelisiniz? İşte size 6 haftalık gebelik beslenme önerileri;
- Hamileliğinizin 1. ayından itibaren beslenme öğünlerinizi 4 temel besin grubunu içerecek şekilde oluşturmalısınız.
- Dengeli ve sağlıklı beslenmek için süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllara her öğünde yer vermelisiniz. Vücudunuz için gerekli tüm besin öğelerini beslenme programınıza eklemelisiniz.
- Sağlıklı beslenmek kadar yeterli miktarlarda beslenmek de hamileliğinizde önemlidir. Gün içinde 3 ana öğün yapmalı ve bu süreci kan şekerinizi dengelemek için ara öğünlerle desteklemelisiniz.
- Bebeğinizin gelişimi için gebelikte protein ve kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Süt ve süt ürünleri, içeriğindeki kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller ile A vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini gibi vitaminler içerir. Bu nedenle gebeliğin 1. ayından itibaren ana öğünlerinizin yanına süt, yoğurt, ayran, kefir eklemelisiniz.
- Gebelik döneminde sindirim ve kabızlık problemleri sıkça yaşanır. Bu nedenle lif ve posa açısından zengin olan kayısı, elma, muz, portakal gibi meyveler; kabak, havuç, brokoli gibi sebzeler; buğday kepeği, kepekli çavdar unu, yulaf kepeği gibi tahılları beslenme programınıza alabilirsiniz.
- Ara öğünlerinizde ceviz, fındık, badem gibi zengin yağlı tohumları doktorunuzun önerdiği miktarda tüketebilirsiniz.
- Sağlıklı beslenmenin yanı sıra yeterli sıvı tüketimi de hamilelik dönemi hatta emzirme döneminde çok gereklidir. Gün içerisinde en az 10-12 bardak su içmeye özen göstermelisiniz.
- Gebeliğinizin ilk 3 ayında, sabahları mide bulantısı ve kusma şikayetlerinizi azaltmak için yağlı yiyecekler tüketmemeniz, sık sık ve az yemeniz faydalı olabilir.
- Hamilelik sürecince sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek abur-cubur tüketiminden, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmalısınız.
- Kafein oranı yüksek olduğu için bitki çayları ile yeşil çayı tüketmemeli, siyah çay ve kahve miktarını ise en aza indirmelisiniz.
- Tuz, vücudunuzun su tutmasına ve kan basıncınızın yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle yemeklerinizde tuz oranına dikkat ederek tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız.
- Sucuk, sosis, salam gibi hazır, işlenmiş, katkılı ve kullanım ömrü uzun olan gıdalardan kaçınmalısınız.
- Doktorunuzun önerisiyle folik asit kullanmaya başlayabilir veya kullanıyorsanız devam edebilirsiniz.
Gebelikte özellikle ilk ay yönlendirici olması açısından doktorunuzdan hamileliğinizde uygulayacağınız bir beslenme listesi hazırlanmasını isteyebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak için İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? başlıklı videoyu izleyebilirsiniz.
İkiz olma ihtimali
Hamile kalmak için tedavi gördüyseniz ya da iki taraftan birinin ailesinde ikiz varsa, ikizlere hamile kalma ihtimaliniz olabilir.
İkizlere hamile olma ihtimaliniz
- Her 31 doğumdan 1 tanesi ikizler doğumudur. Fakat tıbbi destek almadıysanız bu ihtimal 89’da 1’e düşer.
- Üçüz (ve üstü) doğurma ihtimali 565’te 1’dir.
- Tek yumurta ikizleri genelde tesadüfen oluşur; 250’de 1 oranında.
- Hamile kalmak için tıbbi destek alan kadınların %-20-% 25’i ikizlere (ve üstü) hamile kalabilir.
- İkiz bekleme ihtimaliniz başka faktörlere de bağlı olabilir. Bir kere ikiz doğurduysanız, tekrar ikizlere hamile olma ihtimaliniz ikiye katlanır.
- Siz ya da eşinizin akrabaları arasında ikizler varsa, şansınız daha yüksek olur.
- Yaşınız ne kadar ileri ise, ikizlere (ve üstü) doğal yollarla hamile kalma şansı artar.
- Ne kadar çok hamilelik geçirdiyseniz, şansınız o kadar artar.
- İkizlere hamile kalma ihtimali ince ve uzun bayanlarda daha sık, kısa boylu kadınlarda ise daha azdır.
Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 7. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.