Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

2 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler

Hamileliğinizin 5-8. haftaları arası, karnınızdaki bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz 2. ayınızı kapsar. Çoğu anne adayı gibi siz de hamile olduğunuzu ikinci ayda fark edebilirsiniz. Bugüne kadar hamile olduğunuzun farkında değilseniz bile içinizdeki mucizevi değişim çok yakında size kendisini hamilelik belirtileriyle hissettirecek. Hamileliğinizin ikici ayının sonunda bebeğiniz embriyodan fetüs haline gelecek ve artık bebeğinizi ultrasonda görebileceksiniz. Bebeğinizin 2 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimlerini bu yazımızda okuyabilir, hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz haftaya göre Hafta Hafta Hamilelik Süreci yazımıza tıklayarak öğrenebilirsiniz. Eğer kaçıncı haftada olduğunuzu biliyorsanız Kaç Aylık Hamileyim? yazısıyla da hamilelik sürecinin detayları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Hamilelik takviminin başlangıcı anne adayının son âdet tarihinin ilk günü olarak kabul edilir. Siz de bu tarihi baz alarak kaç haftalık hamile olunduğunuzu öğrenebilirsiniz. Ne zamandır hamile olduğunuzu hesaplamak ve bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenmek için İlk Adımlarım’da yayınlanan gebelik hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

2 Aylık Gebelikte Yaygın Gebelik Belirtileri

Hamileliğinizin ilk haftalarında hormonlarınızdaki değişiklikler tüm vücudunuzu etkiler. Bu değişimle birlikte 2 aylık gebelikte yaygın gebelik belirtilerinden bazılarını siz de yaşayabilirsiniz. Hamileliğin doğal bir parçası olan ve her anne adayında farklılık gösteren 2 aylık gebelikteki yaygın gebelik belirtileri arasında şunları hissedebilirsiniz;

  • Bulantı ve Kusma: Genellikle hamileliğinizin 4. ila 6. haftasında özellikle sabahları mide bulantısı ve kusmalarınız olabilir. Vücudunuz her zamankinden daha hassas olarak farklı tepkiler veriyorsa hamilelikte mide bulantısına çözüm olacak yolları deneyebilirsiniz.
  • Yorgunluk: Vücudunuzdaki progesteron hormonu seviyesinin artması ve vücudunuzun değişen ihtiyaçları nedeniyle kendinizi sürekli yorgun hissedebilirsiniz.
  • ğüs Hassasiyeti ve Büyümesi: Genellikle döllenmeden 1-2 hafta sonra ortaya çıkan göğüslerinizdeki hassasiyet, dolgunluk hissi ve bazen ağrı bu ayda devam edebilir. Ayrıca göğüs uçlarınız daha koyu bir renk alabilir ve meme başı çevresindeki bölge olan areola genişleyebilir.
  • Baş Ağrıları ve Baş Dönmesi: Hamilelik sırasında östrojen ve progesteron seviyelerinizdeki artış ile kan hacmindeki artış ve tansiyondaki dalgalanmalar nedeniyle baş ağrınız ve baş dönmeniz olabilir.
  • Aşerme veya İştah Değişiklikleri: Bu ayda belirli yiyeceklere aşerebilirken, bazı yiyeceklere ve kokulara karşı hassasiyet geliştirebilirsiniz. İştahınızda da değişiklikler oluşabilir. Gebeliğin normal bir belirtisi olarak kabul edilen aşermeyle ilgili detaylar için Hamilelikte aşerme ile ilgili 9 yararlı bilgi yazısına tıklayabilirsiniz.

  • Sık İdrara Çıkma: Rahminizin büyümeye başlaması ve hızlanan kan akışı nedeniyle sık idrara çıkma ihtiyacınız artabilir.
  • Kabızlık ve Sindirim Sorunları: Progesteron hormonunun sindirim sisteminizi yavaşlatması, hormonlarınızdaki değişiklikler, büyüyen rahminizin sindirim sistemine baskı yapması ve beslenme alışkanlıklarınızdaki değişiklikler nedeniyle kabızlık veya sindirim sorunları yaşayabilirsiniz.
  • Mide Yanması: Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması nedeniyle ortaya çıkan mide yanmasını, hamileliğin ilerleyen aylarında daha belirgin hissedebilirsiniz. Hamilelik sürecinin doğal bir etkisi olarak görülen şikayetlerinden biri de hamilelikte mide ekşimesi hakkında Hamilelikte Mide Ekşimesi Nedir, Neden Olur? yazısını okuyabilirsiniz.
  • Kilo Artışı veya Karın Bölgesinde Şişlik: Rahminizin büyümesi nedeniyle karın bölgenizde hafif bir şişlik oluşabilir.
  • Duygusal Dalgalanmalar: Hormonal değişiklikler, ruh halinizde aşırı değişim ve dalgalanmalarla daha duygusal veya sinirli olabilirsiniz.

Hamilelikte İlk Belirtiler başlıklı yazımız ile vücudunuzun size verdiği hamilelik ipuçlarının neler olduğunu okuyabilirsiniz. Hamilelik belirtisi olarak hissedeceğiniz bu değişimler arasında toplumda yaygın olarak bilinen belirtilerin yanı sıra pek de sık duyulmamış olan farklı ve ilginç hamilelik belirtileri de vardır. Eğer bunların neler olduğunu merak ediyorsanız detaylarını En Şaşırtıcı 12 Garip Gebelik Belirtileri yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bebeğiniz Bu Ay Nasıl Gelişiyor?

Bebeğiniz 2. ayına kadarki sürede hızla gelişti. Henüz hissetmiyor olsanız da bebeğiniz karnınızın içinde hareket eder. Ancak küçük hareketlenmelere başlayıp içinizde sürekli yer değiştirse de sizin henüz bunu hissetmeniz pek mümkün olmaz. Bebeğinizin sizin hissedebileceğiniz kadar güçlenmesi ancak hamileliğinizin sonraki haftalarında olur. Bebeğinizin ilk hareketlerini büyümesi ve kilosunun artmasıyla 16-20. haftalar arasında hissedebilirsiniz.

Peki bebeğiniz 2. ayda nasıl gelişir? İşte 2 aylık hamilelikte bebeğinizdeki gelişimler arasında şunlar olur;

  • Elleri ve ayakları gelişim gösterir.
  • El ve ayak parmakları arasındaki perdeler incelir.
  • Göz kapakları, deri, saç, tırnak, diş minesi, meme bezleri oluşmaya başlar.
  • Yüz hatları gelişmeye devam eder.
  • Her kulak, başın yan tarafında küçük bir deri kıvrımı olarak başlar.
  • Sonunda kollara ve bacaklara dönüşen minik tomurcuklar oluşur.
  • Sindirim sistemi ve duyu organları gelişmeye başlar.
  • Kıkırdakların yerini kemikler almaya başlar.
  • Beyindeki iki lob hızla gelişir.
  • 5. hafta hamilelikte bebeğinizin beyin, omurilik ve merkezi sinir sisteminin diğer nöral dokuları oluşur.
  • Besin ve oksijen sağlayan ilkel plasenta ve göbek bağı göreve başlar.
  • Kol ve bacaklara dönüşecek minik tomurcukların geliştiği 6. hafta hamilelikte kan dolaşımı başlar.
  • Hipofiz bezi ve beynin geri kalanı, kemikleri, kasları şekillenir.
  • 7. hafta hamilelikte sindirim ve solunum aktiviteleri ortaya çıkmaya başlar. Ciğerinin olduğu yerde küçük solunum yolları oluşur.
  • Tüm önemli organların ve vücut sistemlerinin gelişimine devam ettiği 8. hafta hamilelikte, kulak kepçesi, üst dudak ve damak oluşumu ile eşsiz parmak izi şekillenmeye başlar.
  • Süt dişlerinin uçları şekillenir.
  • Mide, bağırsak ve böbrek gibi iç organlar gelişimini sürdürür.
  • Kemik hücreleri şekillenmeye ve minik bağlantıları gelişmeye başlar.
  • Cinsel organlar gelişir ancak cinsiyetini öğrenmek için çok erkendir.

2 Aylık Hamilelikte Bebeğin Boyu

İkinci ayın sonunda artık embriyodan bir fetüs haline dönüşen bebeğiniz, her gün boy ve kilosuyla da değişim yaşar. Hala çok küçük olsa da hızla büyüyen bebeğiniz, 5. haftada bir elma çekirdeği büyüklüğünden 8. haftada bir kuru üzüm büyüklüğüne ulaşır. Buna göre 8. haftanın yani 2. ayın sonunda bebeğiniz yaklaşık 13-15 mm. uzunluğuna ve bir fasulye büyüklüğüne ulaşır.

Hamilelik süreci yaklaşık 280 gün yani 40 hafta sürer. Bu sürecin başlangıcı ve bitimini yani hamilelik tarihini hesaplamak için Gebe Kalma ve Doğum Tarihleri Nasıl Hesaplanır? yazımıza tıklayabilirsiniz.

Fetus 2. Ayda Nasıl Görünür?                                

Anne karnındaki fetüsün 2. ayda başı, vücudunun geri kalanına oranla büyüktür. Vücudu henüz tam olarak şekillenmemiştir ve biraz kıvrık durur. Yüz hatları oluşmaya başlasa da daha net değildir. Henüz bir insan gibi görünmez ancak temel yapılar ve organlar hızla oluşmaya başlar. Bu haliyle kurbağa yavrusuna benzeyen fetüsün zamanla kuyruğu kaybolur ve sırtının alt kısmı haline gelir.

Vaginal ultrasonografi ile son adetin ilk gününden sonraki 5-6. haftada rahim içinde gebelik kesesi, 7- 8. haftada ise bebeğin kendisi ve kalp aktivitesi görülebilir. Bebeğinizin anne karnındaki gelişimini ay ay takip etmek için Anne Karnında Bebek Gelişimi içeriğimize tıklayabilirsiniz.

2 Aylık Gebelikte Vücudunuzdaki Değişiklikler

Vücudunuz yeni bir yaşamı yani bebeğinizi büyütmeye çalışırken bazı büyük değişikliklerden geçiyor. Hamilelik sürecinde, karnınızdaki bebeğinizin büyümesi gibi siz de fiziksel ve hatta ruhsal açıdan değişimler yaşarsınız. Hamilelik belirtileri genellikle 2 aylık hamile olduğunuzda belirgin hale gelebilir. Özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının etkisinden dolayı uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik, sabah bulantıları, duygu durumunda değişiklikler yaşayabilirsiniz. Göğüs hassasiyeti, daha sık idrara çıkma, mide ekşimesi gibi rahatsızlıklarınız artabilir.

2 aylık gebelikte vücudunuz daha fazla kan üretir ve kalbiniz daha fazla kanı taşımak için normalden daha hızlı ve daha sert atar. Ayrıca kokulara karşı aşırı hassasiyet gösterebilir, barsak alışkanlıklarındaki değişiklik nedeniyle özellikle kabızlık yaşayabilirsiniz. Ancak tüm bu değişiklikler gebelik sürecinde normal kabul edilen durumlardır.

Her anne adayında hamilelik döneminde farklı değişiklikler olabilir. Siz de hormonal ve fiziksel olarak vücudunuzun hamileliğe uyum sağlaması sürecinde bu değişimleri hissedebilirsiniz. Eğer 2 aylık gebelikte vücudunuzdaki değişiklikler rahatsız edici bir düzeydeyse veya anormal bir durum olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

9 ay boyunca vücudunuzdaki değişimleri ve geçireceğiniz evreleri öğrenmek için İlk Adımlarım’da yayınlanan Adım Adım Hamilelikte Yaşayacağınız Değişimler başlıklı yazı ile Hamilelikte Vücut Değişimi başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. 

2 Aylık Hamileyken Kullanabileceğiniz Kontrol Listesi

Bebeğiniz karnınızda büyürken bu süreci sağlıkla yönetebileceğiniz bazı konulara özellikle odaklanmalısınız. Bunlar hem bebeğinizle sizin sağlığınızı desteklerken, bir yandan da hamilelik sürecinizi daha rahat ve keyifli geçirmenizi sağlar. 2 Aylık Hamileyken Kullanabileceğiniz Kontrol Listesinin ana başlıkları işte şu detaylardan oluşur;

  • Artık gebeliğinizin ikinci ayından itibaren rutin bir şekilde doktor kontrollerine gitmeye başlamalısınız. Hamilelik kontrollerinizi 8. aya kadar ayda bir, 8. aydan itibaren 15 günde bir ve geriye kalan aylarda her 7-10 günde bir yaptırmalısınız.
  • 9 aylık hamilelikte yapılan testler ve haftalarını, doktorunuzun tavsiyesine uygun şekilde takip etmeniz ve uygulamanız oldukça önemli. Bu nedenle doktorunuzun size önerdiği hamilelik testlerini yaptıracağınız bir takvim belirleyebilirsiniz. İlk gebelik kontrollerinde neler yapılacağını, gebelikte hangi ayda hangi testleri yaptırmanız gerektiğini öğrenmek için 11 Hamilelik Testi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Hamileliğinizin kesinleşmesiyle birlikte doktor tavsiyesiyle bebeğinizin omurilik yapısının gelişimi için gerekli olan folik asit kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Doktorunuzun önerdiği vitamin ve mineralleri aksatmadan almalısınız.
  • Gebeliğinizin ilk 3 ayında sabahları mide bulantısı ve kusma şikayetlerinizi azaltmak için yağlı yiyecekler tüketmemek, sık sık ve az yemek yemeniz gerekir. 
  • Üç ana öğünün yanı sıra ara öğünler de yiyebilir, sağlıklı ve düzenli beslenme düzenine uymalısınız.
  • Abur cuburdan ve hijyenik olmayan gıdalardan uzak durup, şarküteri ürünleri ve çiğ et barındıran gıdalar tüketmemelisiniz.
  • Toksoplazma paraziti taşıyabilme riskine karşı kedi, köpek dışkısı ile kumuna ve çiğ ete temas etmemeye özen gösterin.
  • Diş hekimi randevusu alabilirsiniz. Geçirdiğiniz hormonal değişiklikler periodontal hastalık ve hassasiyet ile kanayan diş etleri olasılığını artırabilir.
  • Hamilelikte düzenli egzersiz yapmak önemlidir, ancak doktorunuzun önerileri doğrultusunda egzersiz yapmanız gerekebilir. Hafif egzersizler yaparak sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilirsiniz.
  • Hamilelik döneminde stresten kaçınmaya özen göstermelisiniz. Meditasyon, yoga ve rahatlama teknikleri gibi yöntemlerle stresinizi azaltabilirsiniz.

Yaklaşık 40 hafta sürecek olan hamilelikle ilgili gelişmeleri bilmeniz, merakınızı giderirken bir yandan da bilinçli bir hamilelik dönemi yaşamanızı sağlar. Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz aya göre öğrenip takip edebilirsiniz. Bu yazımızla 2 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler hakkında bilgi sahibi olmanızın yanı sıra Ay Ay Hamilelik içeriğimizden 9 aylık hamilelik dönemi boyunca farklılık gösterecek olan hisleriniz, tepkileriniz, uyku düzeniniz, öğün sıklığı ve bu öğünlerinizle ilgili detayları öğrenebilirsiniz.  

Kaynaklar