Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

14 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

14 aylık bebeğiniz şu aralar etrafı çok mu dağıtıyor? Sürekli hareket halinde olmak isteyen bu aydaki bebekler gibi sizin bebeğinizin de en sevdiği aktivite, ortalığı karıştırmak ve dağıtmak olabilir. Onun için dolaplar, çöp sepetleri, çekmeceler, oyuncak kutuları birer oyun alanına dönüştüyse bebeğinizin güvenli bir şekilde keşfetmesine olanak sağlayacak güvenli bir ev ortamı oluşturmanız da çok daha önemli hale gelmiş demektir. Bebeğinizin öğretici keşiflerini destekleyerek 14 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi almak için yazımızla birlikte 14. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

14 Aylık Bebek Neler Yapar?

14 aylık bebekler bu ayda da yapabileceklerine yenilerini ekler. Artık alçak koltuğa, sandalyeye tırmanabilir, yardım alarak basamak çıkabilirler. Nesneleri üst üste koyabilir, iki küp ile kule yapabilirler.14 aylık bebeklerin yapabilecekleri arasında şunlar da yer alır;

  • Nesneyi en son saklandığı yerde bulur.
  • Çeşitli nesneleri oyunlarında kullanır.
  • Özellikleri söylenen nesneleri verir.
  • Eşyaları mekândaki yerlerinde arar.
  • Şekilleri uygun boşluklara yerleştirir.
  • Anne-baba sözcüklerini anlamına uygun kullanır.
  • Tanıdığı nesneleri isimlendirir.
  • Oyunlarda her iki elini eş güdümlü kullanır.
  • Topu iki eliyle tutarak karşısındakine atar.
  • Elinde bir nesne tutarak yürür.
  • Belli bir yüksekliğe kadar tırmanabilir.
  • Yerdeki bir nesneyi eğilerek alır.

Bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Gelişim sürecinde sabırlı olmanız ve bebeğinize destek vermeniz büyük önem taşır. Eğer bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca büyüme geriliği için dikkat etmeniz gereken işaretlerin neler olduğunu öğrenmek için Bebeklerde Büyüme Geriliği İçin Dikkat Etmeniz Gereken 6 İşaret yazımızı tıklayabilirsiniz.

12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’daki 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.

14 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Boy ve ağırlık, bebeklerin fiziksel gelişiminde zamana bağlı olarak meydana gelen ölçülebilir değişikliklerdir. Bebeklerin büyüdükçe yaşa bağlı olarak kilosunun yanı sıra kemiklerinin boyutları artar, kas sisteminde de fiziksel artışlar görülür.

1 yaşına kadar her ay ortalama en az yarım kilo alabilen bebekler, 1 yaşından sonra aylık olarak çok daha az kilo alırlar. Her bebeğin fiziksel gelişimi farklılık gösterse de 1 yaşından sonra bebeklerin 2 yaşına kadar en az 2.5 kg alması beklenir.

Peki 14 aylık bebek kaç kilo olmalıdır? Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 14 aylık erkek bebek kilosu ortalama 10.1 kg, kız bebek kilosu ise 9.4 kg’dır. Rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

14 Aylık Bebek Gelişimi 

Gelişim süreklidir ve aşamalı olarak gerçekleşir. Dinamik bir oluşum olarak sürekli bir ilerlemeyi ifade eder. Aynı zamanda gelişimdeki her aşama, bir önceki aşamadan etkilenir ve kendisinden sonrakine alt yapıyı oluşturur.

14 aylık bebeklerin gelişimi de fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel alanlarda önemli ilerlemeler içerir. Çoğu bebek bu dönemde kendi başına ayakta durabildiği gibi yardım almadan birkaç adım atarak bağımsız olarak yürüyebilir. Kimileri koşmaya veya mobilyalara tırmanmaya da başlayabilir.

İnce motor becerileri giderek gelişen 14 aylık bebekler, küçük nesneleri parmaklarıyla tutabilir, blokları üst üste koyabilir ve basit oyuncaklarla oynayabilirler. Bir nesneyi bırakıp tekrar alabilirler. Top atma alıştırması yapmayı ise çok severler.

Jestler, işaretler ve basit sözlü ifadelerle iletişim kurabilen bu ayda bebekler yetişkinlerin seslerini ve hareketlerini taklit etmeyi sürdürürler. Genellikle "anne", "baba", "su" gibi birkaç kelimeyi anlamlı bir şekilde kullanabilirler.

Sosyal ve duygusal gelişim anlamında ise bir yandan bağımsız şekilde davranırlarken bir yandan da ebeveynlerine ve bakım veren kişilere güçlü bir bağlılık gösterirler. Mutluluk, üzüntü, öfke gibi duygusal tepkileri belirgin şekilde gösterebilirler. Yaşıtlarıyla yan yana oynayabilirler ve sosyal etkileşimlerde bulunabilirler.

14 aylık bebekler saklanan nesnelerin varlığını anlamaya başlar ve onları ararlar. Problem çözme gelişimi açısından ise basit neden-sonuç ilişkilerini anlarlar. Örneğin, bir düğmeye basınca bir oyuncağın hareket ettiğini bilebilirler.

Bebeğinizin büyümesindeki en önemli gelişme olan yürümesi sizin için de hem heyecanlı hem de telaşlı olabilir. ‘Bebeğim ilk adımlarını hangi ayakkabı ile atmalı?’ diyorsanız İlk Adımını Atan Bebeğinizin Ayakkabısı içeriğimizden fikir alabilirsiniz.

14 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

14 aylık bebek günde ortalama 13-14 saat uyuyabilir. Genel olarak gece 10-11 saat uyuyan bu aydaki bebekler, gündüz ise 2-3 saat civarında iki kez uykuya ihtiyaç duyar. Bebeğiniz büyüdükçe gün içindeki uyanıklık süresi de artacaktır. Gündüz uykusu zamanla ikiden bire düşebilir. 14 aylık bebeğiniz gündüzleri tek uyku düzenine geçtiyse, gün içinde daha enerjik ve keyifli olması için öğle ve gece uykusunu öne çekebilirsiniz.

14 Aylık Bebek Kaç Yaşında Olur?

14 aylık bir bebek, doğumundan itibaren geçen toplam süreye bağlı olarak, 1 yaş ve 2 ay (1 yıl ve 2 ay) yaşındadır.

14 Aylık Bebek Konuşması Nasıl İlerler?

14 aylık bebeklerin konuşmasındaki ilerleme, geçmiş aylara göre daha dikkat çekicidir. İsmini söylediğinizde size bakabilen 14 aylık bebeklerin, kullandığı ilk kelimeler genelde kedi, top, araba, dede, abla, abi, mama, su, gel, git, yat gibi çevresinde sıkça duyduğu ve öğrendiği kelimelerdir.  Aynı zamanda ‘anne, baba, dede, mama, abi, abla, gel’ gibi kelimelere sürekli yenilerini eklemeye çalışır. 14 aylık bebeklerin çoğu artık “anne, baba” kelimelerini amaca yönelik olarak kullanabilir. Bir-iki kelimelik yönlendirmeleri yerine getirebilirler. ‘Hayır’ kelimesini duyunca genellikle durur, hatta kendileri de bu kelimeyi söyleyebilirler.

Peki 14 aylık bebek konuşması nasıl ilerler? 14 aylık bir bebeğin söyleyebildiği kelime sayısı artar, anladığı kelime sayısı ise söyleyebildiğinden çok daha fazladır. Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için onunla bol bol konuşabilirsiniz. Bebeğinizle sık sık konuşup, kitap okuyarak iletişim kurmanız dil gelişimini destekler. Ona yönelteceğiniz soruları seçenekli sunabilirsiniz. “Top mu oynayalım? Kitap mı okuyalım?” gibi seçenekler sunarak bebeğinizin kelime dağarcığını artırabilirsiniz. Ayrıca ses çıkaran oyuncaklarla oynayıp, kitap okuyarak da çocuğunuzun dil gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Eğer bebeğinizin dil gelişimi hakkında endişe duyuyorsanız, bir çocuk doktoruna veya dil ve konuşma terapistine danışmanız faydalı olabilir. Ayrıca İlkadımlarım’daki Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişimi yazımızdan bebeğinizin konuşma süreci hakkında merak ettiklerinizle ilgili bilgi alabilirsiniz.

14 Aylık Bebeklerin Duygusal ve Sosyal Gelişimi Nasıldır?   

Duygular, kişilik özellikleri, kişiler arası ilişkiler, ailede ve toplumda oynanan roller gibi gelişimin bireysel ve bireyler arası yüzlerindeki değişimler, sosyal ve duygusal gelişim alanlarına girer. 14 aylık bebekler sosyal gelişimlerine bağlı olarak ebeveynlerinin ve bakım verenlerinin dikkatini çekmek için çeşitli yollar kullanabilirler. Bir şeyi işaret ederek göstermek veya sesler çıkararak dikkat çekmek en çok kullandıkları yöntemdir. 14 aylık bebekler, etraflarındaki insanların davranışlarını taklit etmeyi çok sever. Basit taklit oyunları oynayabilir ve etraflarındaki insanların yaptıklarını kopyalayabilirler. Bu dönemde bebeklerin sosyal işaretleri anlama becerisi de gelişir. Yetişkinlerin yüz ifadeleri ve tonlamalarına karşı daha duyarlı hale gelirler. Olumlu ve olumsuz geri bildirimleri anlayabilir ve bunlara göre tepki verebilirler.

Duygusal gelişim açısından ise 14 aylık bebeklerde görülen en yoğun duygu, bağlanma ve ayrılma kaygısıdır. Bebekler bu aylarda, ebeveynlerine ve bakım veren kişilere güçlü bir bağlanma geliştirirler. Bu bağlanma, güvenlik ve rahatlık hissetmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda 14 aylık bebeklerde ayrılma kaygısı sıkça görülür. Bebekler, bakım verenlerinden ayrıldıklarında huzursuz olabilirler ve onları geri getirmek için ağlayabilirler.

Bebekler 14 aylık olduklarında farklı duyguları ifade etmeye başlarlar. Mutluluk, üzüntü, öfke ve korku gibi temel duyguları mimikler ve seslerle gösterebilirler. Her istediklerinin olmasını isteyen engellendiklerinde de ağlayarak ya da öfkelenerek tepki verebilen 14 aylık bebekler, bazen kendilerini sakinleştirmek için baş parmaklarını emebilir veya favori bir oyuncağına sarılabilirler.

Bebeğinizin hem 14. ayındaki hem de gelecek aylardaki sosyal gelişimine bağlı olarak neler yaşayacağını merak ediyorsanız İlkadımlarım’da yayınlanan 3 Yaşa Kadar Sosyal Gelişim içeriğimize tıklayabilirsiniz.

14 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?

14 aylık bebekler için beslenme düzeni, üç ana ve iki ara öğünden oluşur. Günlük beslenme düzeni içinde 3 ana öğün ile 3 saat aralıklarla ara öğünler bulunmalıdır. Aynı zamanda 14 aylık bebek beslenmesinde anne sütüne yer vermeye devam edilmelidir. Bilişsel gelişiminin devamı ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi için bebekler ek gıdanın yanı sıra 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenebilir. Eksikliği ya da yokluğunda doktora danışarak çocuk devam sütüyle bebeğin beslenmesi desteklenebilir.

14 aylık bebeklerin beslenmesinde anne sütü veya çocuk devam sütüyle birlikte katı gıdalar yer alabilir. Meyve, sebze, tahıl, et ve süt ürünleri katı gıdalar olarak 14 aylık bebeklere verilebilir. Küçük dilimlenmiş ya da ezilmiş mevsimine uygun taze meyveler ile pişmiş ve yumuşak sebzeler, bebeğin rahatça yiyebileceği şekilde hazırlanabilir. Tam tahıllı ekmekler, makarnalar, pirinç, yulaf ezmesi gibi besinlerin önerildiği 14 aylık bebeklere küçük parçalara ayrılmış tavuk ve kırmızı etler, balık, yumurta ve fasulye gibi protein kaynakları verilebilir. Aynı zamanda peynir, yoğurt ve sütten yapılmış diğer ürünler beslenmelerine dahile edilebilir. Sağlıklı atıştırmalıklar olarak da küçük miktarlarda kuru meyve ve ezilmiş kuruyemişler verilebilir.

14 aylık bebekler kendi kendine yemek yeme konusunda daha bağımsız hale gelirler. Parmak gıdaları kullanarak kendi başlarına yiyebilirler, hatta zamanla basit çatal kaşık kullanma becerilerini geliştirebilirler.

14 aylık bebeğinizin beslenme saatlerini, uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesinde gıdalar kadar sıvı alımı da çok önemlidir.  Gün boyunca yeterli miktarda su içmesi gereken 14 aylık bebeğinizin su ihtiyacını karşılamak için her öğünde su verebilirsiniz.

Bir ebeveyn olarak bebeğinizin yaşamak için ihtiyaç duyduğu suyun ne kadar olduğunu bilmeniz ve ölçmeniz zor olabilir. Bebeğinizin beslenmesi konusunda olduğu gibi ideal su tüketimi hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz.  Bebekler Ne Zaman Ne Kadar Su İçmeli? başlıklı yazımızı okuyarak suyun bebeğiniz için neden önemli olduğunu ve her gün ne kadar su içmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.

14 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?

Bebeklerin gelişimlerini desteklemek için   gün içinde devam ettirilmesi gereken bazı temel rutinler vardır. Bebeklerde oyun rutini, beslenme ve uyku gibi bebeklerin en önemli günlük rutinlerinden biridir. Oyun, tüm bebeklerde olduğu gibi 14 aylık bebekler için de keşfetme ve öğrenme sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu ay grubundaki bebekler, motor becerilerini, el-göz koordinasyonlarını ve sosyal becerilerini geliştiren çeşitli oyun ve aktivitelerle ilgilenirler.

Henüz yaşıtlarıyla yeni yeni sosyalleşmeye başlayan 14 aylık bebekler, genelde hala benmerkezci olduğu için kendi kendine oynamayı tercih ederler. Yaşıtlarıyla aynı ortamda oynayabilirler, ancak genellikle aynı ortamda ama birbirlerinden bağımsız şekilde oyun oynamayı tercih ederler.

14 aylık bebekler, genellikle bağımsız olarak yürümeye başlar ve etrafta dolaşmaktan hoşlanırlar. Güvenli bir ortamda tırmanma ve keşfetme aktiviteleri, kas gelişimini destekler. Saklambaç, taklit oyunları, basit yap-bozlar gibi oyunlar oynayabilirler. Müzik dinlemekten, ritim tutmaktan ve dans etmekten keyif alırlar. Resimli kitaplara ilgi gösterirler ve sayfaları çevirmeyi severler.

14 aylık bebekler, oyun oynarken keşfetmeyi, öğrenmeyi ve dünyayı anlamayı sürdürür. Yumuşak bir topu yuvarlamak, atmak ve yakalamak, el-göz koordinasyonunu geliştirir. İtme ve çekme oyuncakları ile oynayarak da denge ve koordinasyon becerilerini geliştirirler. Basit bloklarla kuleler yapmak veya yapboz parçalarını birleştirmek, ince motor ile el becerileri ve problem çözme yeteneklerini geliştirir. Farklı şekilleri uygun deliklere yerleştirme oyuncakları, el-göz koordinasyonu ve şekil tanıma becerilerini destekler. Resimli kitaplara bakmak ve sayfaları çevirmek, ince motor becerilerini ve kelime dağarcığını geliştirir. Su ile oynamak bebeğe için hem eğlenceli hem de duyusal bir deneyim sunar. Bir kap suya ellerini sokmak veya su oyuncakları ile oynamak bebeğin duyusal keşfini destekleyebilir.

Yaşamın ilk iki yılını kapsayan dönemdeki oyun gelişimi “alıştırmalı oyun veya tek başına oyun” dönemi olarak adlandırılır. Alıştırmalı oyun bebekler dünyaya geldiklerinden itibaren ilk ortaya çıkan oyundur ve yaşamın ilk 18 ayı boyunca baskındır. 14 aylık bebeğinize oyuncak tercihleri yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini Yaşamın İlk İki Yılında Oyun ve Oyuncak Tercihleri Nasıl Olmalıdır? içeriğimizden öğrenebilirsiniz. Ayrıca İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan Akademisyen Yazar Dr. Bahar Eriş ile 0-2 yaş dönemindeki bebeklerde oyun ve oyuncak konusu üzerine yayınlanan videoyu izleyebilirsiniz.

14 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiğiyle ilgili de bilgi almak isterseniz 14 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.

       

Kaynaklar