Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

9. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz, el sallamaya başlayabileceği ve favori oyuncağını seçebileceği eğlenceli bir döneme adım attı. Bebeğinizin bu dünyayı keşif serüvenine tanık olurken ona ihtiyaç duyduğu desteği verebilmek için 9 aylık bebek gelişimi ile ilgili bazı konuları bilmenizde fayda var.  Bebek gelişimine dair ¨9 aylık bebeğiniz neler yapıyor?, ¨9 aylık bebek bir günde ne yemeli?¨ ve daha pek çok sorunun cevabını sizin için derledik.

9 aylık bebek boyu ve kilosu ne kadar olmalı?

Ebeveynler bebekleri büyürken 9 aylık erkek bebek kaç kilo olmalıdır? ya da 9 aylık kız bebek kaç kilo olmalıdır? diye merak edebilirler. 9 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.2 kg, erkek bebek kilosu ise 8.9 kg olabilir. Bebeğiniz daha hareketli olduğu için daha az kilo alabilir. Bebeğinizin yeterli beslenemediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışmanıza danışabilirsiniz.

9 aylık bebek kaç kilo olmalı? sorusu gibi, bebek gelişimiyle ilgili 9 aylık bebek boyu ne kadardır? sorusunun cevabı da merak edilir. 9 aylık bebek kaç cm olur? diyen ebeveynlere bebeğin cinsiyetine göre cevap verilebilir. 9 aylık erkek bebeklerde boy uzunluğu ortalama 72 cm, kız bebeklerde ise 70.1 cm’dir. Tabii her bebeğin gelişiminin farklı seyredebileceğini bilmekte fayda vardır.

9 aylık bebeğin baş çevresi kaç cm’dir?

9 aylık kız bebeğinizin baş çevresi ortalama 43.8 cm, erkek bebeğinizin baş çevresi 45 cm olabilir.

9 aylık bebek neler yapabilir?

9 aylık bebeğin dil gelişimi artık çok dikkat çeker. Anlamlı olmasa bile bazı şeyler söyler, bilinçli olarak ‘anne’ ve ‘baba’ diyebilir. Bu aylarda el sallamaya başlaması beklenir. Seslerin geldiği yere doğru yönelebilir. Jest ve mimiklerini aktif bir şekilde kullanmaya başlar.

9 aylık bebeklerin gelişim aşamalarından bazıları şunlardır:

  • Henüz emeklemeye ya da mobilyalara tutunarak yürümeye başlamadıysa 9. ayında bu gelişimleri gösterebilir.
  • “Topu at” gibi kısa cümleleri anlayabilir.
  • Farklı sesler çıkarabilir.
  • Yardım almadan ayağa kalkabilir.
  • Güle güle anlamına gelen el sallama hareketini yapabilir.
  • Sevdiği ve sevmediği yiyecekleri ayırt edebilir.
  • Topu ileri doğru yuvarlayabilir.
  • İnce motor becerileri gelişmeye devam ettiği için daha küçük oyuncakları tutabilir.
  • “Hayır” dediğinizde durabilir.

9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?

9. ay ile birlikte bebeğiniz için artık ek besinde ikinci döneme girdiniz. 9 aylık bebek beslenmesinde hala anne sütüne devam ederken, ek besin miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Buna göre bebeğiniz 9. aydan itibaren beslenme ihtiyacının %50’sini anne sütü, %50’sini ise ek gıda ile karşılayabilir.

Bu dönemde bebeğinize 3 ana öğünde anne sütü, 3 ara öğünde ise ek gıda verebilirsiniz. Yani bebeğinizin ana öğünleri anne sütü, ara öğünleri ek gıda olmalıdır. Bebeğinizin zihinsel gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için hala anne sütüne ihtiyacı olduğunu hatırlamanızda fayda vardır.

Bebeğinizin henüz gelişmekte olan böbreklerine yük bindireceği için inek, keçi gibi hayvansal sütleri içirmemelisiniz. Bebeklere inek sütü verme ile ilgili bilgi almak için İnek Sütü Vermenin Zararları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Anne sütü bebeğinizin ana öğünüdür. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesi ile devam sütü ile besleyerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.

9 aylık bebek kaç ml ek gıda almalıdır?

Ek gıdalara geçişi nispeten tamamladığınız bir aydasınız. Artık bebeğiniz ek gıdalara iyice alışmış olabilir. 9. ay itibariyle ek gıda öğününü 2 bebek kavanozundan 3’e çıkarabilirsiniz. Yani bir günde bebeğinize toplamda yaklaşık 375-400 ml ek gıda verebilirsiniz. 9 aylık bebeğinizin midesi, yumruğu kadardır. Bir öğünde verdiğiniz besinin miktarını bu ölçüye göre ayarlayabilirsiniz.

9 aylık bebeğim neler yiyebilir?

Bebeğinizin beslenmesine 6. ay ile birlikte ek gıdalar girmeye başladı. Önceki aylarda daha püre kıvamında beslenen bebeğinize 8. ayı itibariyle pütürlü gıdalar veriyorsunuz. Şimdi 9. ay ile birlikte bebeğinize daha zengin menüler sunma zamanınız geldi. 

  • Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et, beyaz et ve cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri yer alabilir. Kırmızı eti kıyma şeklinde bebeğinize verebilirsiniz.
  • Sebze çorbası, tarhana çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, mercimek çorbası bebeğinizin çorba menüsünde yer alabilir.
  • Ara öğünlerde sebze yemeği ve sebze püreleri, makarna, ev eriştesi, anne köftesi, ev yapımı yoğurt veya mevsim meyvesi ve meyve püresi verebilirsiniz.
  • Alternatif olarak devam sütü ile yapılmış sade veya meyveli muhallebi verebilirsiniz.
  • Zeytinyağı ve tereyağını ise tercihen ana yemekler içinde 1-2 tatlı kaşığı kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin gıda çeşidini arttırsanız da patlıcan, bakla, tuz, salça, yumurta akı, bal, inek ve keçi sütünün yanında alerjen meyvelerden uzak durmalısınız.

“9 aylık bebek bir günde ne yemeli?” diye merak ediyorsanız 9 Aylık Bebeğiniz İçin Beslenme Programı yazımızı okuyabilirsiniz.

9 aylık bebek hangi bakliyatları yer?

Bebeğinize ek gıda olarak yedirebileceğiniz pirinç, buğday, yulaf, irmik, çavdar ve mısır gibi bakliyatlara 8. ay itibariyle bulgur ve esmer pirinci dahil etmiştiniz. 9. ayında ise bebeğinizin beslenmesine mercimek, nohut, kuru fasulye, kuru börülce, Meksika fasulyesi, barbunya gibi bakliyatları ekleyebilirsiniz.

9 aylık bebeğe hangi meyveler yedirilir?

Bebeğinizin 9. ay beslenmesinde birçok meyveye yer verebilirsiniz. Bebeğinize ek gıdaya geçişle birlikte kayısı, avokado, elma, şeftali, muz, armut, mango yedirmeye başlamıştınız.  Şimdi 9. ayda bebeğinizin meyve menüsüne Trabzon hurması ve ayvayı da dahil edebilirsiniz.

9 aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalı?

Beslenme menüsüne 7. ayda eklenen bebeğinizin kahvaltısını, bu ay daha da zenginleştirebilirsiniz. 9 aylık bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısı, pekmez, tereyağı, yulaf, avokado, tuzsuz zeytin ezmesi, iyice rondodan geçirilmiş ceviz, tam buğday ekmek içi, evde yaptığınız bebek bisküvisi ekleyebilirsiniz. Bunları bebeğinize kahvaltıda tek tek yedirebilirsiniz. Ya da tek tek tattırdıktan sonra içine anne sütü veya devam sütü ekleyip karıştırarak da verebilirsiniz.

Bebeğiniz kahvaltıya iyice alıştıktan sonra omlet, krep şeklinde kahvaltılıklar hazırlayıp değişik şekillerde sunabilirsiniz. Özellikle alerjik bebeklerde kahvaltı, doktorunuzun önerdiği şekilde olmalıdır. Bebek kahvaltısıyla ilgili daha detaylı bilgilere Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

9 aylık bebek günde ne kadar su içmeli?

Bebeklere yenidoğan döneminden itibaren 6. aya kadar su verilmesine gerek olmaz. Çünkü ilk 6 ay bebeğin bütün su ihtiyacını anne sütü karşılar. Bebeklerin 6. ayda ek gıdaya başlamasıyla birlikte su da verilebilir.

Bebeğin ihtiyaç duyduğu su miktarı ayına, kilosuna, boyuna, sağlık durumuna ve hatta hava sıcaklığı gibi çevresel koşullara göre değişebilir. Bebek büyüdükçe içmesi gereken su miktarının da artması gerekir.

9. ay, bebeğinizin su içme alışkanlığı kazanmaya başladığı bir dönemdir. Bebeğinize gün içinde her 2-3 saatte bir su verebilirsiniz. Suyu öğün öncesinde değil, yemek yedikten sonra vermeye özen gösterin. Bebeğiniz istemese de her öğün sonrasında su teklifi yapabilirsiniz.

Bebeğiniz kabız, ishal ya da kusma şikayetleri yaşıyorsa aşırı su kaybını telafi etmek için bolca su verebilirsiniz. İçtiği suyun yeterli olup olmadığını en iyi idrar miktarından anlarsınız. Günde 5-7 kez bez değiştiriyorsanız, bebeğiniz yeterli miktarda su içiyor demektir.  

9 aylık bebek kaç saat aç kalabilir?

6 aydan büyük bebekler günde en fazla 6 saat aç kalabilir. Bu kadar süre aç kalsa da siz 9 aylık bebeğinizi 3-3.5 saatte bir besleyebilirsiniz.

9 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli?

Bebeğinizin 9. ay beslenme programını, 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere oluşturabilirsiniz.  Bu beslenme düzeniyle bebeğiniz yaklaşık 3-3.5 saatte bir beslenebilir.

9 aylık bebek gece kaç saatte bir beslenmeli?

3 aydan büyük bebeklerde gece beslenmesi, bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir, eğer bebek uyanmıyorsa yapılmayabilir. Bebeklerde büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır. 9 aylık bebeğinizin sağlığı ve kilo alımı normal seyirdeyse gece boyunca yaklaşık 11-12 saat aç kalabilir. Uyku düzeninin oturmasını sağlamak ve büyümesini desteklemek için bebeğinizi gece hiç uyanmıyorsa beslemeyebilirsiniz.

9 aylık bebeğin eline yemesi için ne verilir?

Ek gıdalara zamanla alışan 9 aylık bebeğiniz kendi kendine yemek yemek isteyebilir. Besinleri tanıması, koklaması, ağzına götürmesi hatta mıncıklamasına izin vererek bebeğinizin kendi kendine beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizin çene gelişimine, özgüveninin artmasına, ince motor hareketlerinin gelişmesine de bu şekilde destek verebilirsiniz.

Bebek öncülüğünde beslenme (BLW) olarak bilinen bu yöntemi, 9. ay ile birlikte bebeğinizin hayatına ekleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle bebeğinizin kendi eli ile yiyebileceği parmak gıda denilen besinleri tercih etmelisiniz. Kendi kendine yemesi için çiğnemesi kolay, yumuşak ve küçük besinler seçmelisiniz. Özellikle sebzelerin pişmiş olması, kolayca ağızda dağılması açısından önemlidir. Peki 9 aylık bebek için bu besinler neler olabilir?

  • İlk deneme olarak sebzeden başlayabilirsiniz. Haşlanmış havuç, patates, kabak, brokoli sap kısımlarını tercih edebilirsiniz.
  • Sebze ve meyve denemelerinden sonra kırmızı eti ve tavuk etini verebilirsiniz. Ayrıca balık vermeye de başlayabilirsiniz. 
  • Uygun boyutlarda iyi pişmiş makarnayı bebeğinizin tabağına koyabilirsiniz.
  • Yumuşak peynir çeşitlerini ve ekmeği bebeğiniz eliyle yiyebilir.
  • Köfte çeşitleri ve mücver, bebeğinizin kendi kendine yiyebileceği yiyecekler olabilir.
  • Elma, muz, mango, avokado, erik, şeftali, çekirdeksiz kavun, karpuz gibi meyvelerin kabuklarını soyup küçük parçalara bölerek bebeğinizin eline yemesi için verebilirsiniz.

9 aylık bebeğinizin eline, boğazına kaçacak sert ve kabuklu yiyecekleri vermekten özellikle kaçınmalısınız. Her zaman mama sandalyesinde otururken ve sizin gözetiminizde kendi kendine beslenmesine özen göstermelisiniz.

9 aylık bebek kaç saat uyur?

Bebeğiniz 9. ayına girdiğinde 11 saat aralıksız uyuyabilir. Ancak diş çıkarma huzursuzluğu yaşadığı ya da altıncı büyüme atağına girdiği için uykuları bölünebilir. Bebeğiniz henüz kesintisiz uyumuyor ve ¨9 aylık bebeğe uyku eğitimi nasıl verilir?¨ sorusunun cevabını arıyorsanız da aylara göre uyku rutini oluşturma yollarını derlediğimiz Bebeklerde Uyku Eğitimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

9 aylık bebekle nasıl oynanır?

Bebeğinizin ilk aylarda oyun ve oyuncak oynayacak fiziksel becerileri çok da yeterli değildi. Şimdiyse oturuyor, ayağa kalkıyor hatta yürüme denemeleri yapıyor olabilir. Motor becerileri gelişti. Küçük parçaları parmakları ile tutabilir, atabilir ve kavrayabilir. Yani 9. ay, bebeğiniz için yeni bir oyun dönemidir.

9 aylık bebeğinizle oynarken onun çıkardığı seslere ve hareketlere daha çok dikkat edin. Çünkü onun bu davranışlarına  uyumlu, onu anlayan ve tepki veren davranışlar göstermeniz oldukça önemli. Bebeğiniz sizin onu anladığınızı bilirse oyun süresince daha keyifli zaman geçirir. Bebeğinizle oyun oynarken bol bol konuşun, etkileşim içinde olun. Unutmayın ki 9. ayında oyun oynayarak bebeğinizle müthiş bir iletişim ve bağ kurma fırsatı yakalayabilirsiniz. 

İşte şu oyun ve oyuncaklarla 9 aylık bebeğinizle keyifli zamanlar geçirebilirsiniz;

  • Plastik bir kova, sepet ya da karton bir kutunun içine büyük renkli bloklar veya toplar koyup çıkarabilirsiniz.
  • Oyuncaklarla kaybetme-bulma oyunu oynayabilirsiniz. Bir oyuncağını saklayıp onu bulmasını teşvik edebilirsiniz.
  • Çoğu bebek topla oynamayı sever. Bebeğinizin karşısına oturarak birbirinize top yuvarlayabilirsiniz.
  • Aynanın karşısına geçerek mutlu, kızgın, üzgün gibi farklı yüz ifadeleri yapabilirsiniz. Böylece hem sizi taklit etmeyi hem de bu yüz ifadelerinin anlamlarını öğrenebilir.
  • Bebeğiniz 9. ayında sıralamaya başladıysa aktivite masaları, yürüme arkadaşı oyuncaklarının zamanı gelmiş demektir. Onu bu oyuncaklarla yürümeye teşvik edebilirsiniz.  

 

9 aylık bebeğim emeklemiyor neden olur?

Her bebeğin gelişim süreci ve yeni beceriler kazanma zamanı birbirinden farklıdır. Bazı bebekler 7. ayda, bazıları ise 11. ayda emeklemeye başlayabilir. Ancak genel olarak uzmanlara göre bebekler, 6-7. aylarda oturmaya; 7 ila 10. aylar arasında da emeklemeye başlar.

9 aylık bebeğiniz henüz emeklemiyorsa bunun birkaç nedeni olabilir;

  • Bebeğinizin emekleyebilmesi için kol ve bacak kaslarının gelişmiş olması ve kaba motor gelişiminin yeterli düzeye gelmesi gerekir.  Bebeğiniz bu ayında emeklemiyorsa fiziksel olarak yeterli düzeye henüz gelmemiş olabilir.
  • Ayına göre kilosu ortalamanın üzerindeyse hareket etmekte ve emeklemekte zorlanıyor olabilir.
  • Bebeğiniz emeklemeye psikolojik olarak hazır ve hevesli olmayabilir.
  • Bebeğiniz emeklemek için yeterince fırsat bulamamış olabilir. Sürekli mama sandalyesinde veya koltukta oturması bebeğinizin emekleme deneme yapmasını engellemiş olabilir.
  • Ortopedik bir sorun nedeniyle bebeğiniz emeklemekte zorlanıyor olabilir.
  • Bebeğiniz emeklemek için ayaklarını yeterince hareket ettiremiyorsa eklem rahatsızlıkları ve omurilik anormallikleri olabilir.

9. ay, bebeğinizin emeklemesi için geç kalınmış bir zaman değildir. Öte yandan bebeğinizin emeklemesi şart değildir. Sizin bebeğiniz de emeklemeden yürüyen bebeklerden biri olabilir.

Bebeğinizi bu aylarda emeklemesi için bolca teşvik edebilirsiniz. Evde yere temiz bir battaniye, halı serip yüzükoyun yatırıp karşısına geçin ve bebeğinizi yanınıza gelmesi için çağırın. İlgisini çekebilecek bir oyuncak ya da başka bir obje gösterip onu emeklemesi için motive edebilirsiniz. Bu gibi deneme çalışmaları bebeğinizin emekleme hareketinin gelişmesine destek olacaktır. Emekleme ve yürüme aşamalarında bebeğinize nasıl yardımcı olabileceğinizle ilgili detaylı bilgileri Emekleme ve Yürüme Önerileri yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bebeğinizin emeklemiyor olması doğal gelişim sürecinin bir parçası olduğu gibi bir sağlık sorununa da işaret edebilir. Bu nedenle bebeğinizin emekleme süreciyle ilgili aklınızdaki soruları doktorunuza ileterek danışabilirsiniz.   

9 aylık bebek yürür mü?

Bebekler genellikle 1 yaş ve sonrasındaki aylarda yürümeye başlar. Genelde 9 aylık bebekler, mobilyalardan veya ebeveynlerinden destek alarak adım atmaya çalışır. Ancak her bebeğin gelişim süreci farklıdır.  Bazı bebeklerde yürüme 9.  ayda erken görülürken, bazı bebeklerin yürümesi 17-18.  aya kadar gecikebilir. 

9 aylık bebek doktor kontrolü

Doktorunuz, 9 aylık bebeğinizin baş çevresi, kilosu ve boyunu ölçebilir. Kalça hareketlerini ve göz sağlığını inceleyebilir. 9. ayda ulaşılması beklenen desteksiz oturma, kendi adını duyduğunda tepki verme gibi gelişim aşamalarını kontrol edebilir.

Bebeğinizin özel bir sağlık durumu olmadığı takdirde 9. aya özel bir aşı yapılmaz. Herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığı takdirde bir sonraki doktor kontrolüne ise genellikle 12. ay yani 1 yaşında gidilir.

Bebeğinizin 10. ayına özel gelişim aşamalarını öğrenmek için 10. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 
 

Kaynaklar