Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

9 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

9 aylık büyüme macerasının ardından artık bebeğinizi farklı bir birey gibi hissedip, ona bu şekilde davranıyorsunuz değil mi? Haklısınız çünkü artık bebeğiniz gelişimi içinde bunu size hissettirecek pek çok yeni beceri kazandı ve kazanmaya da devam edecek. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de onun en iyi öğretmeni ve destekçisi yine siz olacaksınız. Bebeğiniz için yeni bir dönüm noktası olan 9. ayı hakkında bilgi almak için 9 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte 9. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Oturur pozisyondayken ayağa kalkabilir.
  • Yüzüstü pozisyondan oturur duruma geçebilir.
  • Birisine veya bir şeye tutunarak ayağa kalkar ve durur.
  • Başparmağı ve herhangi bir parmağı ile nesneleri tutabilir.
  • Mobilyalara tutunarak yürüyebilir.
  • Fincandan ya da bardaktan tek başına su içebilir.                      
  • İstenildiğinde elindeki nesneyi verir.
  • Bir eliyle tutunarak diğer eliyle yerdeki nesneyi alır.
  • Nesnelerle oyun oynar.
  • Oyuna katılır.
  • El sallayabilir.
  • Tanıdığı bir kişi ya da nesne sorulduğunda onu aramak için başını çevirir.
  • Sorulduğunda aynadaki görüntüsünü parmağı ile gösterir.
  • Dinlediği sesleri taklit eder.
  • Anne baba dışında bir-iki kelime daha söyleyebilir. 
  • Kendisiyle konuşan kişiye farklı sesler çıkararak cevap verir.
  • Tanımadığı kişilerden utanır.
  • Kendisiyle yakın iletişimi olan kişiler yanından ayrıldığında ağlar.

Bebekler tehlikeyi anlayamazlar. Her şeyi ağzına götüren hareketli bir bebeğin her zaman izlenmesi gerekir, çünkü küçük nesneleri hızla yutabilir. Bazen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen yabancı cisim yutma vakaları, özellikle 6 ay ila 5 yaş arasındaki çocuklarda çok daha fazla yaşanır. Bu nedenle özellikle bebeğinizin emeklediği, oyun oynadığı ortamlarda ve ev genelinde güvenli olmayan nesneler ile eşyaları kaldırmalısınız. Siz de evinizde bu tür kazaları önlemek ya da gerçekleşmesi halinde neler yapmanız gerektiğini bilmek için ‘Bebekler Yabancı Bir Cisim Yutarsa Ne Yapılmalı?’ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?                         

Bebeklerde büyüme hızı ilk 12 ayda çok hızlı olur. Her ay kilosunda artış görülmesi beklenen bebeklerin, gelişimine dönük fikir sahibi olmanın en doğru yolu ise, boy ve kilosunu düzenli bir şekilde takip etmektir.

Çocuklarda vücut gelişimini değerlendirirken yaşa göre boy, kilo, baş çevresi gibi persentil tabloları kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 9 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.2 kg, erkek bebek kilosu ise 8.9 kg olabilir. Ancak unutmayın ki bu dönemde bebeğiniz hareketli olduğu için daha az kilo almış olabilir.

Her bebeğin gelişimi farklıdır. Siz de İlkadımlarım’da İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasında yer alan Persentil Hesaplama Aracını kullanarak bebeğinizin gelişimini düzenli olarak kontrol edebilirsiniz.  Bebeğinizin yeterli beslenemediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Gelişimi

Bebek gelişimiyle ilgili ebeveynlerin merak ettiği konular arasında bebeğin boyunun ne kadar olması gerektiğidir. Boy beklentisi bebeğin cinsiyetine göre değişir. 9 aylık erkek bebeklerde boy uzunluğunun ortalama 72 cm, kız bebeklerde ise 70.1 cm olması beklenir. Bir diğer gelişim göstergesi olan baş çevresi de 9 aylık kız bebeklerde ortalama 43.8 cm, erkek bebeklerde 45 cm olabilir.

9 aylık bebeklerde fiziksel gelişimlerinin yanı sıra sosyal ve duygusal anlamda da pek çok değişiklik olur. 9 aylık bebekler bu dönemlerde kendi duygularını ve farklı olduklarını tanımaya başlar. Aç hissetmek ile yalnız hissetmek arasındaki farkı bilebilirler. Bu nedenle aç olduklarında yemek, üzgün olduklarında sarılmak istedikleri konusunda bazı ipuçları verebilirler.

Hayatındaki önemli, tanıdık insanlara yakın davranan 9. aylık bebeklerin en çok dikkat çeken duygusal davranışlardan biri, yabancılara karşı çekingen ve utangaç olmalarıdır. Ancak bu durum belli bir dönem devam ettikten sonra davranışlarındaki farklılık azalır. Tanıdığı insanlarla ise çok sosyal olan ve oyun oynayıp sohbet etmeyi çok seven 9. aylık bebeklerde hem görme becerisi hem de algılaması da gelişir. Derinlik algısı geliştiği için yalnızca zemin seviyesindeki değişikliği görmekle kalmaz, aynı zamanda bunun korkutucu olduğunu da anlayabilir.

Her ay farklı bir yeteneğini gösterecek ve geliştirecek olan bebeğinizin ay ay bebek gelişimini Bebeğiniz Aylara Göre Neler Yapabilir? içeriğimizden takip edebilirsiniz.

9 Aylık Bebek Kahvaltısı                               

Ek gıdaya yavaş yavaş daha çok alışan 9 aylık bebeklerin günlük beslenme planının yarısı anne sütü, yarısı ise ek gıdadan oluşur. Bu dönemde de anne sütü hala ana öğündür. Bebeğiniz bu dönemde 3 öğün olarak ek gıda tüketebilir. Ancak unutmayın ki her bir öğünün miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.

9 aylık bebeğinizin kahvaltı keyfi için 90 ml anne sütünün ya da doktorunuz öneriyorsa çocuk devam sütünün içine 1-2 çorba kaşığı Aptamil 7 Tahıllı Ballı Ek Gıda,1/2 yumurta sarısı,1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir veya 1-2 tatlı kaşığı kadar labne peyniri ile 1 tatlı kaşığı kadar pekmez ilave ederek karıştırabilirsiniz. Yumurta sarısı ve peyniri, kahvaltıda aynı anda değil de dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz. 9. aylık bebek için deneyebileceğiniz doyurucu kahvaltı tarifleri için içeriğimize tıklayabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?                                        

9 aylık bebekler için ortalama uyku süresi gündüz iki seferde toplam 2-3 saat, gece uykusu ise 11-12 saattir.

9 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Gün içinde 2 defa gündüz uykusuna yatan 9 aylık bebekler, uykularının birini sabah diğerini öğleden sonra yapar. Kesintisiz iki gündüz uykusu düzenine geçen 9 aylık bebeklerin çoğu üçüncü gündüz uykusundan vazgeçmek üzeredir ya da tamamen bırakmıştır.

Bebeklerin tek gündüz uykusuna 15-18. ay civarında geçmesi beklenir. O döneme kadar iki gündüz uykusunu korumak için gece uykusuna erken yatırmaya özen gösterilmelidir.

9 aylık bebeklerde uyku düzeni şu şekilde olabilir;

07.00-Uyanma

09.30-10.30 Sabah Uykusu

14.00-15.00 Öğlen Uykusu

20.00 Gece Uykusuna Geçiş

Ancak her bebeğin gelişimsel ihtiyacı kendine özgüdür ve buna bağlı olarak günlük uyku rutininde değişiklikler olabilir. Eğer bebek 06.00-07:00 saatleri arasında uyanıyorsa uyku programı daha erkene kaydırılabilir.

9 Aylık Bebeklerin Hastalıkları Nelerdir?

9 aylık bebeklerde görülebilecek rahatsızlıkların başında diş çıkarma sürecindeki sıkıntılar gelebilir. Genellikle 6. ay ila 1. yaş aralığında, doğumda çene yapısı içinde var olan, birincil dişler veya süt dişleri çıkmaya başlar. Bebekten bebeğe değişebilse de 9 aylık bebeklerde diş çıkarırken huysuzluk, iştahsızlık, kabızlık veya ishal, tükürük akıntısında artış, kulaklarda ağrı veya kaşıntı, ağız etrafında döküntüler, kilo alımının yavaşlaması veya kilo kaybı görülebilir.

Halk arasında bilinen çoğunlukla 6 ay ila 2 yaş arasındaki çocukları etkileyen 6. Hastalık, 9 aylık bebeklerde de görülebilen hastalıklardandır. Bu hastalık, birkaç gün boyunca yüksek ateşle seyreder ve ateş düştükten sonra vücutta gül renginde döküntülerin ortaya çıkmasıyla devam eder. Bir diğer 9 aylık bebek hastalığı ise RSV olabilir. Bebeklerde ciddi solunum yolu hastalıklarının yaygın bir nedeni olan RSV ile enfekte olan bebekler nefes almada ve yemek yemede zorluk yaşayabilir. RSV hakkında detaylı bilgileri RSV: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi ve Aşısı içeriğimizle edinebilir, tedavisi ve korunma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde 9 aylık bebeklerde nezle, grip, soğuk algınlığı kaynaklı öksürük, ateş, halsizlik, burun tıkanıklığı, kulak ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Özellikle yüksek ateş, ishal, kusma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir.

9 Aylık Bebekte Gelişim Sorunu Nasıl Anlaşılır?            

Bebekler 9. aylarında artık ismine tepki verebilir, yabancılara karşı çekingenlik gösterse de aile üyeleriyle kucaklaşmayı çok sever, en sevdiği oyun ise ‘ce-e’dir. Fiziksel gelişiminin yanı sıra dil gelişimi, anlama ve tepki verme becerisi, sosyal ve duygusal gelişimleri de giderek artan 9 aylık bebekler için bazı durumlar ise gelişim sorunu işareti olabilir.

Tüm bebekler farklı şekilde gelişse de 9 aylık bir bebek;

  • Yardımsız oturamıyorsa,
  • Birçok farklı ses çıkarmıyorsa,
  • Kendi ismine cevap vermiyorsa,
  • Bacaklarına ağırlık vermiyorsa,
  • İleri geri oyun içeren herhangi bir oyun oynamıyorsa,
  • En yakın çevresindeki yetişkinleri tanımıyorsa,
  • İşaret edilen yere bakmıyorsa,
  • Oyuncakları elleri arasında aktarmıyorsa,
  • Nesneleri kavramakta ve tutmakta zorlanıyorsa çocuk doktoruna mutlaka danışmak gerekir.

Ancak unutmayın ki her bebeğin büyüme ve gelişmesi kendine özeldir. Bebeklerin gelişimi kendi hızındadır, bu yüzden tüm bebekler aynı zamanda tam olarak aynı kilometre taşlarına ulaşmayabilirler. Bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurabilirsiniz.

Büyüme geriliği için dikkat etmeniz gereken işaretlerin neler olduğunu öğrenmek için Bebeklerde Büyüme Geriliği İçin Dikkat Etmeniz Gereken 6 İşaret yazımızı okuyabilirsiniz. Persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için ise Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Hangi Kelimeleri Söyler?

Bebekler için bu aylar en çok gevezelik yaptıkları zamanlardır. Sürekli çevresindeki sesleri ve konuşmaları dinleyen 9 aylık bebek için bunları taklit ederek tekrar etmek gününün en eğlenceli aktivitelerinden biri denebilir. Bu dönemdeki bebekler oyun oynarlarken bir yandan da çeşitli sesler çıkararak konuşurlar. Ayrıca onunla konuşulduğunda heyecanlanarak cevap vermeye çalışırlar. Bir sesli harf ve bir sessiz harfi bir araya getirip bazı heceleri tekrarlayarak dil becerisini geliştirirler.

9 aylık bebekler artık “baba”, “mama”, “dada” gibi tekrara dayalı kelimeleri söylemeye başlayabilir. 'Dede, nene' gibi art arda gelen cümleleri tekrarlayabilirler. Hatta anne babasını işaret etmek için de bu kelimeleri kullanabilirler. Bildikleri nesnelerin ismi söylendiğinde parmaklarıyla işaret ederler. "Hayır" kelimesini anlar ve birçok farklı ses çıkarırlar.

Bebeklerde bu ayı takip eden dönemde dile getirdiği hece sayılarında ve verilen talimatları anlamasında gözle görülür şekilde artış gerçekleşir. Kendisine söylenenleri anlamaya başlayan bebekle sürekli konuşmak bu nedenle çok önemlidir. Bebeğe nesneleri göstererek isimlerini tekrarlayarak öğretmek dil gelişimini hızlandırabilir. Bebeklerde gelişim hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Bebeklerde Dil Gelişimi içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

9 Aylık Bebeklerde Yastık Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerde yastık kullanmanın belli bir zamanı vardır. Uzmanlara göre bazı nedenlerden dolayı 2 yaş öncesinde yastık kullanımı tehlikeli olabilir. Bu nedenlerden biri yastığın bebeğin omurilik ve boyun kasları gelişimini negatif etkileme riskidir. Ayrıca 2 yaşa kadar solunum yolunun başlangıcının bulunduğu boynun kısa olması nedeniyle ani bebek ölümleri yaşanabilir. Bu nedenle 2 yaşına kadar bebeklerin yastıksız yatırılmasını önerilmektedir.

2 yaşından sonra ise bebeğiniz için kullanacağınız yastığın bazı özellikleri olmasına dikkat etmelisiniz. Kuş tüyü gibi yumuşak yastıklar yerine ince ve sert yastıkları tercih edebilirsiniz. Yastıklar çok yumuşak olduğunda bebeğiniz uykudayken kafası içine gömülüp nefes almakta zorlanabilir. Yine kuş tüyü ya da kaz tüyü gibi alerji yapma olasılığı yüksek olan yastıkları bebeğiniz için kullanmamalısınız. Ayrıca bebek yastığı düzenli bir biçimde temizlenmesi gereken uyku ürünlerindendir. Bu yüzden yıkanabilen ve basitçe temizlenebilen bir kılıfı olmasına özen göstermelisiniz. Bebek yastıkları sağlığa zarar verecek herhangi bir toksik maddeyi içinde barındırmamalıdır. Bebek ve çocuklarda yastık kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken 6 gerekli bilgiyi Yastık Ne Zaman Kullanılır? yazımıza tıklayabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızın yanı sıra bebeğinize bu ayda nasıl bir rutin oluşturmanız gerektiğiyle ilgili 9 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

Kaynaklar