19 aylık bebekler, motor becerileri ve bilişsel yetenekleri hızla gelişen, meraklı, hareketli ve enerjik birer küçük kaşiflerdir. Etrafında olup biteni anlamaya ve algılamaya çalışan bu aydaki bebekler, günlerini keşfetmek ve öğrenmek üzerine geçirirler. Her geçen gün hayatına yeni beceriler ekleyen bebeğiniz de çevresini keşfetmek için çok istekli olabilir. Daha çok bağımsız hareket etmek isteyen, kendi kendine yeterli olmaya çalışan bebeğinize öğrenmesi, oynaması ve keşfetmesi için güvenli bir ortam yaratarak destek olabilirsiniz. Evinizin en az bir odasını, mümkünse bütün evi bebeğinize zarar vermeyecek hale getirseniz de gözünüzün hep bebeğinizde olmasına özen gösterebilirsiniz. Bebeğinizin 19 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için yazımızla birlikte 19. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
19 Aylık Bebek Neler Yapar?
19 aylık bebekler artık yürüme konusunda gayet başarılı olmalarının yanı sıra iletişim ve bilişsel becerilerinin gelişmesiyle hem söylenenleri anlama hem de yapma konusunda giderek uzmanlaşır. Artık evdeki küçük de olsa getir-götür işlerine yardım edebilecek becerilere sahip olan19 aylık bebekler, günlük hayatı taklit eden oyunlar oynamaya başlar. Yetişkinlerin davranışlarını taklit etmeyi de sürdüren 19 aylık bebekler ayrıca bu dönemde şunları da yapabilir;
- Bağımsız olarak yürüyebilir ve hatta koşarlar.
- Bazı bebekler yardımsız merdiven çıkabilirken, bazıları tutunarak çıkmayı tercih eder.
- Tırmanır, ayaktayken eğilip yerden bir şey alır.
- Kendi etrafında döner, dans eder.
- Topu fırlatabilir ve tutabilir.
- Küçük nesneleri parmaklarıyla daha rahat tutabilir.
- Küçük dolap kapaklarını ve çekmeceleri açabilir.
- Kitap sayfalarını çevirebilir.
- Ellerini çırpar.
- Ellerini yıkayıp kurulayabilir.
- Kaşık-çatalla, kendini doyuracak kadar yiyebilir.
- Meraklı ve enerjiktir, ancak güven için yetişkin varlığına bağımlıdır.
- Daha önce sizden daha kolay ayrılırken, bu aylarda tekrar sizden ayrılmada zorluk gösterebilir.
- Söylenenlere, isteklere “hayır” demeye başlayabilir.
- Öfke nöbetleri yaşayabilir.
- Belirli bir oyuncağına veya battaniyesine çok düşkün olabilir.
- “Anne gel” gibi iki kelimeyi yan yana getirerek kullanabilir.
- 2-3 sözcükten oluşan bağlaçsız cümleler kurar.
- Aynı iki nesneyi eşleştirir.
- Vücudun 3-4 parçasını gösterir.
- Birbiriyle ilişkili iki nesneyi bir araya getirir.
- Amacına ulaşmak için çok farklı yolları sınar.
- Ayakkabı, oyuncak gibi sık kullandığı nesneleri yerlerinde arar, bulur.
- Bazı bebekler bu aylarda tuvaletini yaptıktan sonra bazen haber verebilir.
- Kendi kendine oyunlar kurabilir.
Bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebeklerde gelişim genellikle aynı sırayla gerçekleşse de beceriler farklı yaşlarda veya zamanlarda gelişebilir. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını kaçırdığından endişeleniyorsanız, gelişiminin yolunda olup olmadığını merak ediyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
19 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Kilosunun istikrarlı bir şekilde artması, bebeğin sağlıklı olduğunun ve iyi beslendiğinin işaretlerinden biridir. Bebekler ilk iki yılında boy ve kilo bakımından önemli bir büyüme yaşar. Genellikle 1 yaşından sonra 2 yaşına kadar en az 2.5 kg alan bebekler doğum ağırlıklarının 12 ayda üç katına ve 2 yaşında ise neredeyse dört katına çıkarlar.
19 aylık bebeklerin kilosunda bir önceki aya göre az da olsa bir artış olması beklenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 19 aylık erkek bebek kilosu ortalama 11.1 kg, kız bebek kilosu ise 10.4 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir.
Bebeğinizin gelişim sürecini, her ay yapacağınız rutin ölçümlerle takip edebilirsiniz. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, 1 yaşından sonra bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.
19 Aylık Bebek Gelişimi
Bebekler 1.5-2 yaş arasında birçok gelişimsel dönüm noktasına sahiptir. Yerinde duramayan devamlı keşif yapmak isteyip hızla öğrenen bu aylardaki bebekler, daha fazla şeyi bağımsız olarak yapmaya isteklidir. Konuşmaları daha anlaşılır hale gelen, kaba motor gelişiminin yanı sıra ince motor becerileri de ciddi gelişim gösteren19 aylık bebeklerin duygusal, sosyal, fiziksel gelişim işaretlerini ise şunlar oluşturur;
- Ellerinde oyuncak veya başka nesneler taşıyarak yürüyebilir.
- Kaşık, çatal kullanarak kendini beslemeyi giderek geliştirip eskiye göre daha az yemek döker.
- Küçük nesneleri kavrayabilir, blokları üst üste koyabilir ve oyuncakları itip çekebilir.
- Oyun oynarken başkalarıyla iş birliği yapmaya başlar.
- Yanında oynadığı diğer çocukların yaptıklarını yapabilir ancak çok fazla etkileşimde bulunmaz.
- Meraklı ve enerjiktir, ancak güven için yetişkin varlığına bağımlıdır.
- Anne-babasından ya da tanıdığı insanlardan ayrıldıklarında kaygılanır.
- Üzgün veya korkmuş olduğunda teselli arar.
- Yorgun veya sinirli olduğunda ağlayabilir.
- Üzgün insanları okşayarak, sempatik sesler çıkararak veya oyuncaklarını vererek mutlu etmeye çalışır.
Bu aylarda bebekler öfke ve hayal kırıklığı, suçluluk, utanç, sahiplenme ve heyecan gibi yeni duygular deneyimlemeye başlar. Bu farklı ve etkisi büyük olan duygularla başa çıkmak, 19 aylık bir bebek için zor olabilir ve bunun sonucunda bazen öfkelenip nöbet geçirebilir. Eğer siz de bebeğinizde böyle tepkiler gözlemliyorsanız, bu dönemde ve gelecek aylarda davranışlarının nasıl olacağını 0-3 Yaş Çocuk Psikolojisi Hakkında Gelişmeler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
19 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
Uyku, bebeklerin genel sağlığı ve gelişimsel dönüm noktalarına ulaşması için olmazsa olmaz öneme sahiptir. 19 aylık bebeklerin çoğu bir günde gece ve gündüz uykuları da dahil, 13 saat uyuması gerekir. Bebekler bu sürenin 11-12 saatini gece, 2-3 saatini ise 1 öğle uykusu şeklinde almalıdır.
Gündüz uykusu, bebeklerin büyümelerine yardımcı olur ve huzursuzluğunu önleyen bir dinlenme sağlar. Aynı zamanda hafızanın pekiştirilmesine yardımcı olan bir uyku türü olan NREM uykusu da sağlayan gündüz uykusu, bebeklerin uyanıkken gözlemlediği her şeyi işlemesinin ve öğrenmesinin destekçisidir.
Bebeğinizin gün içindeki düzenini, öğle uykusunu saat 15.00’ten önce uyuyacak şekilde planlayabilirsiniz. Akşam ise 20:00-21:00 gibi uyumasını sağlamaya özen gösterirseniz, yorulup uykuya dalmakta zorlanmasını önleyebilirsiniz. Uyku süresinin azalmaması ve ritmini koruyabilmesi için bebeğinizi her gün aynı saatte uyandırmaya ve uyutmaya dikkat edebilirsiniz.
19 aylık bebeklerin uykularında bazı değişimler olabilir. Her gün ortaya çıkan yeni fiziksel ve gelişimsel değişimlerin yanı sıra bebeğinizin uyku alışkanlıklarında da bazı değişiklikler, yatma vaktinde zorlanmalar fark edebilirsiniz. Uyku saatinde uyumamak için tepkiler verebilen 19 aylık bebeklerin bazıları uyku konusunda hiç sorun yaşamadan büyürken, bazı bebekler gerek uykuya dalma gerekse sık uyanma gibi sorunlar yaşayabilir.
Peki 19 aylık bebek geceleri neden sık uyanır? Bebeğin aç veya aşırı tok olması, diş çıkarması, hastalık, ayrılık kaygısı, altının temiz olmaması gibi birçok neden bebeğin uykusunu bölebilir. Yeni bir kardeş, tuvalet eğitimi, sütten kesme, bebek yatağına geçiş, yeni bir eve taşınma, kreşe başlama, yeni bir bebek bakıcısı gibi yaşam değişiklikleri gündüz kaygısına neden olabilir. Bu da gece huzursuzluğuna ve geceleri sık uyanmalara dönüşebilir. Bebeğinizin uykusu farklı nedenlerden dolayı gece sık sık kesintiye uğruyorsa Gece Sık Uyanma Nasıl Önlenir? yazımızı okuyabilirsiniz.
19 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?
19 aylık bebekler, yetişkinler gibi günlük 3 ana öğün ile 2 ara öğün şeklinde beslenebilir. Beslenme ihtiyacı her bebekte farklılık gösterse de 2 yaşına kadar bebeklerin günlük yaklaşık 1200 kalori alması gerekir. Bebeğin beslenmesinde günlük 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 1-2 porsiyon taze meyve, 2-3 porsiyon et-balık ürünü protein, 1 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon ekmek ve alternatifi tahıl yemeklerinden oluşan bir günlük menü yer alabilir.
Bebeklerin sağlık gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütüyle de beslemesi önerilir. 2 yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Anne sütü veriyorsanız, tercihen yemeklerden sonra olmak kaydı ile bebeğinizi istediği her zaman emzirebilirsiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içeriğindeki özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. 19 aylık bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir. İçtiği miktar da bir seferde, her bebeğin kendi ihtiyacına göre değişmekle birlikte, ortalama olarak 210-240 ml civarı olabilir.
19 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?
Oyun, bebeklerin ve çocukların bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimine önemli katkılar sağladığı gibi ebeveynlerin çocuklarıyla tam anlamıyla ilgilenmeleri için ideal bir fırsat sunar.
Oynarken eğlenirken çeşitli becerilerini geliştiren 19 aylık bebekler için oyun, önemli bir öğrenme aracıdır. Hayal kurup ‘mış gibi’ oynamaya ve rol yapma oyunları kurmaya başlayan bu aylardaki bebekler, oyuncak bebeklerini beslemek, uyutmak gibi basit rolleri taklit edebilirler. Aynı zamanda telefonla konuşma, yemek yapma gibi yetişkinlerin davranışlarını taklit etmeyi de seven 19 aylık bebekler, ince motor becerileri geliştikçe blokları üst üste koyarak kuleler yapmayı denerler, basit yapboz parçalarını yerleştirmeye çalışırlar, kalem veya boya kalemleriyle kağıda karalamalar yapabilirler.
Doğru nesneleri doğru alanlara yerleştirmesi gereken bir sıralama kutusu 19. aydaki bebekler için harika bir oyuncak olabilir. Tahta kitaplar, müzik aletleri, yuvalama blokları ve kutuları, istiflenen oyuncaklar, oyuncak telefonlar ve itme-çekme oyuncakları da 19 aylık bebekler için tercih edilebilir.
İnteraktif oyunlar olarak basit saklambaç oyunları oynayarak hem eğlenen hem de nesne sürekliliği kavramını geliştiren 19 aylık bebekler, banyo sırasında suyla oynamak, oyuncaklarla su içinde vakit geçirmekten çok keyif alır. Davul, çıngırak gibi basit müzik aletleriyle ritim tutabilen 19 aylık bebeklerin, ayrıca müzikle birlikte dans etmek ve hareket etmek de hoşlarına gider.
19 aylık bebeğiniz büyüdükçe oyunları da farklılık gösterecektir. Rol yapma oyununu daha karmaşık şekilde oynayacak olan bebeğinizin ileriki aylarda, bir ağaç dalıyla yeri süpürmek şeklinde ‘mış gibi’ oyunlarının arttığını görebilirsiniz. 19 aylık bebeğinizin gelişimini desteklemek için onunla becerilerine uygun oyunlar oynayabilirsiniz. Parmak kuklalar oynatarak hem dil gelişimini hem sosyal gelişimini destekleyebilirsiniz.
19 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?
19 aylık bebekler genellikle günde 4-8 kez çiş, 1-3 kez de kaka yapar. Ancak çiş ve kaka sayısı her bebeğin bireysel ihtiyaçlarına, beslenme düzenine, sıvı alımına ve genel sağlık durumuna göre değişebilir.
Bebeklerin öğrenmesi gereken bir beceri de tuvalettir. Tuvalet eğitimine ne zaman başlanacağı konusunda her bebek için kesin tek bir zaman yoktur. Tuvalet eğitimi beden ve zihnin birlikte çalıştığı bir süreçtir. Bebeğin tuvalet eğitimine başlaması için öncelikle kendi mesane ve bağırsak sinyallerinin farkında olması gerekir. Bu da genellikle bebeklerde 18 ila 24 aylıkken görülür. Fiziksel gelişimin yanı sıra tuvaleti nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri gereken bebeklerin ayrıca tuvaleti kullanmaya istekli olmaları da gerekir.
19 aylık bebeklerin çoğu henüz tuvaletlerini beze yapar. Bebekten bebeğe değişim gösterse de tuvalet eğitimi yaşı genellikle 18. aydan sonrası olarak bilinir. Genel olarak bebeklerin tuvalet eğitimi 20-24. aylar arasında yoğunlaşabilir. Bu süre 30. aya kadar uzayabilir. Tuvalet eğitiminin detaylarını İlkadımlarım’da yayınlanan Çocuklarda Adım Adım Tuvalet Eğitimi içeriğinden öğrenebilirsiniz.
19 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır?
Dil gelişimi hızla ilerleyen ve sürekli olarak kelimeler öğrenen 19 aylık bebekler, tanıdık nesneleri, insanları ve vücut kısımlarını adlandırabilir. Ayrıca hayvan sesleri çıkarabilir, aynı sesi veya kelimeyi tekrar tekrar söyleyebilir.
19 aylık bir bebeğin kelime dağarcığı 20 kelimeye yakındır. Bu kelimeler sıklıkla basit ve günlük hayatta sıkça karşılaştıkları nesneleri ve kişileri tanımlayan kelimelerdir. Aynı zamanda "su ver," "anne gel” gibi iki veya daha fazla kelimeyi birbirine bağlayabilir ve basit bir cümle kurabilir. Etraflarındaki yetişkinlerin ve diğer çocukların konuşmalarını taklit etmeye çalışır. Bu, dil gelişimlerinde önemli bir rol oynar. Mutlu, üzgün, öfkeli gibi temel duyguları kelimelerle ifade etmeye başlar. Aynı zamanda diğer çocuklar ve yetişkinlerle daha fazla etkileşim kurarak sosyal dil becerilerini geliştirir.
19 aylık bebeklerin uydurma kelimeleri artık bundan sonraki süreçte anlamlı ve düzgün telaffuz edilen kelimelere dönüşür. Temel konuşma ve dil becerilerini öğrenmeye devam eden 19 aylık bebeğinize destek vermek için kelimeleri tekrarlayabilir, basit talimatlar kullanabilir, günlük TV izleme süresini sınırlamaya özen gösterebilirsiniz.
Bebekler 2 yaşına kadar iki kelimelik kısa cümleler kuracak kadar yeterli kelimeyi öğrenir. 2-3 yaş aralığında ise kelime hazneleri daha da gelişir ve kısa cümleler kurarak konuşmaya başlarlar. Unutmayın ki konuşma süreci her bebekte farklılık gösterebilir. Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Bu nedenle bebeğinizin konuşma süreciyle ilgili sabırlı olmaya ve onu desteklemeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizin bu dönemde konuşma becerisi için özellikle ekran önünde günde 30 dakikadan fazla zaman harcamasına izin vermemelisiniz. Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen bebeklerin bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgiyi Çocuğunuz ve Televizyon İzleme Alışkanlığı yazımızdan alabilirsiniz.
19 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?
Bebeklerin 19. aylarında fiziksel becerileri gibi hafıza, dil, düşünme ve muhakeme becerileri de gelişmeyi sürdürür. Başkalarının, özellikle yetişkinlerin ve büyük çocukların davranışlarını taklit ederek öğrenen 19 aylık bir bebeğin zeka gelişiminin işaretleri şunlardır;
- Basit problemleri çözmeye çalışır.
- Kaşığı tencereye vurmak gibi ilginç ve öngörülebilir sonuçlara yol açan eylemleri tekrarlar.
- Sorulduğunda tanıdığı nesnelere işaret eder.
- Gizlenen nesnelerin hala var olduğunu bilir ve onları arar.
- Vücudun bazı kısımlarını bilir ve işaret eder.
- Kendini fotoğrafta veya aynada tanır.
- Bebeği yıkamak, yeri süpürmek gibi ev aktivitelerini taklit eder.
- Tuvaleti kullanmayı bitirdiğinde işaret verebilir.
- Eşyaları istifler ve devirir.
- Çevrelerini keşfetmek ve yeni şeyler öğrenmek için sürekli hareket halindedir.
19 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?
İnsan vücudunun çoğu sudan oluşur. Su, vücut sıcaklığını korumaya, vücut sıvılarını üretmeye ve günlük işlevleri yerine getirmeye yardımcı olur. Bebeklerin de vücut ısılarını korumak, vücut sıvılarını üretmek ve günlük işlevlerini yerine getirebilmek için gün boyunca su içmeleri gerekir. Bu nedenle bebek büyüdükçe içmesi gereken su miktarını artırmaya özen gösterilmelidir.
Altı aydan küçük bebeklerin sütle beslenmesinin dışında suya veya ekstra içeceklere ihtiyacı olmaz. Uzmanlar 1-3 yaş arasındaki bebeklere ise 1.3 litre su içirilmesini önerir. Siz de 19 aylık bebeğinize gün içinde her 2-3 saatte bir su vermeye, ayrıca suyu öğün öncesinde değil, yemek yedikten sonra içirmeye özen göstermelisiniz. Su ihtiyacını karşılaması için bebeğinize istemese de her öğün sonrasında su teklifi yapabilirsiniz.
Çocuklara su içmelerini hatırlatmak her zaman önemlidir. Çocuklar özellikle fiziksel aktivite yaparken veya sıcak iklimlerde daha çok suya ihtiyaç duyarlar. Ancak siz çocukların hava nasıl olursa olsun, kışın bile su içmeleri gerektiğini unutmayın. Bu nedenle bebeğinizi su içmeye teşvik edin. Ayrıca kabız, ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğinize özellikle su vermeye dikkat etmelisiniz.
19 Aylık Bebeğin Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?
Bebekler 19 aylık olduklarında genellikle ismini bilir ve sorulduğunda adını söyler. Birkaç ay sonra, kendisinden bahsederken 'ben'i anlamaya ve kullanmaya başlayacaktır. Bu, kendi fikirleri olan ayrı bir kişi olduğunu fark etmeye başladığı zamandır. 19 aylık bebeklerin dil ve konuşma gelişimi şu şekildedir;
- Kelime dağarcığı zenginleşir. Bebekler bu yaşta genellikle 20 ila 50 kelime arasında kullanabilirler. Bu kelimeler genellikle tanıdık nesneler, insanlar veya basit fiiller olabilir.
- "Su ver" veya "anne gel" gibi iki kelimelik cümleler kurabilirler.
- "Bu ne?" gibi basit sorular sormaya başlayabilirler.
- "Topu getir" gibi basit yönergeleri anlayıp yerine getirebilirler.
- Büyüklerin konuşmalarını taklit etmeye çalışırlar ve yeni kelimeler öğrenmek için onları tekrar ederler.
- Heyecanlandıklarında seslerini yükseltmek, üzüldüklerinde seslerini alçaltmak gibi farklı tonlamalar kullanarak duygularını ifade edebilirler.
Bu gelişim aşamaları, her çocuğun bireysel hızına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bebeğinizin bilişsel gelişiminin en önemli kilometre taşlarından biri olan konuşmaya başlamasıyla ilgili süreç hakkında detaylı bilgileri ‘Bebekler İlk Ne Zaman Konuşur?’ içeriği ile Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyarak alabilirsiniz.
19 Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?
Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine göre 19 aylık bebekler için uygulanması gereken bir aşı yoktur. Aşı takvimine göre en yakın aşı 24. aydaki Hepatit A aşısıdır. Hepatit A aşısının son dozu bebeğin ikinci yaşında yapılır.
19 Aylık Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Belirtileri Görülür mü?
2 yaş sendromu olarak bilinen dönemin başlangıcına yaklaşmakta olan19 aylık bebeklerde 2 yaş sendromunun belirtileri görülebilir. Bu dönem, çocukların bağımsızlıklarını keşfetmeye başladıkları ve kendi isteklerini ifade etmekte daha kararlı oldukları bir süreçtir.
Bebeklerin genellikle 1.5-3 yaş arasında yaşadığı 2 yaş sendromu döneminin bazı belirgin özellikleri vardır. Bu dönemde bağımsızlık kazanmaya çalışan ve yapabildiklerinin farkına varan bebekler, giderek daha fazla şeyi kendi başına yapmaya, başardığı şeylerin sınırlarını genişletmeye çalışır. "Ben yapacağım" veya "benim" gibi ifadeleri sık kullanabilirler. Kendi başlarına bir şeyler yapma arzuları arttığı için dengesiz, olumsuz, isyankâr ve çoğu zaman kararsız olurlar.
19 aylık bebeklerde 2 yaş sendromunun bir belirtisi olarak, aniden ortaya çıkan öfke nöbetleri sık görülebilir. Sık sık "hayır" demeye başlar ve ebeveynlerinin isteklerine direnç gösterebilirler. Sınırlara karşı çıkabilir ve sınırları zorlayabilirler. Bu, kendi bağımsızlıklarını ve kontrol yetilerini test etmeleri ile ilgilidir.
Eğer bebeğiniz de bu şekilde davranıyorsa bu dönemin doğal, geçici olduğunu, bebeğinizin büyüme ve gelişim sürecinin bir parçası olduğunu unutmayın. 2 Yaş Sendromu İçin Öneriler başlıklı yazımız ile bu dönemde neler yapabileceğiniz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
19 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiği hakkında 19 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.