Benlik dönemi, bebeklerde iki yaşından itibaren görülen ve "ben merkezli" davranışların yoğunlaştığı bir gelişim aşamasıdır. İşte bu döneme adım adım yaklaşan 20 aylık bebeklerde dikkat çeken en belirgin davranışlardan biri de kendi istediklerini yapma konusundaki ısrarlarıdır. Siz de bebeğinizin daha sık “hayır" demeye başladığını ve sizin isteklerinize direnç gösterdiğini gözlemleyebilirsiniz. Endişelenmeyin, çünkü bu bebeğinizin kendi kimliğini ve bireyselliğini keşfetmesi açısından normal bir süreçtir. Bağımsızlığını ve becerilerini geliştirmek için bu şekilde davranan bebeğinizdeki değişimleri anlamak ve 20 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için yazımızla birlikte 20. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
20 Aylık Bebek Neler Yapar?
Bebeklerin ilk üç yıl boyunca attığı tüm adımlar ve kazandığı beceriler, gelecekteki başarılarında büyük bir fark yaratır. Gelişimi aydan aya değişim gösteren 20 aylık bebeğin de yapabildikleri sürekli artar. Bu aylarda kendi başına bir şeyler yapma arzusuyla hareket eden 20 aylık bir bebeğin yapabildikleri arasında şunlar yer alır;
- Yardımla merdivenleri iner.
- Merdivenleri, bir ayağının yanına diğerini getirerek çıkar.
- Kalem kağıtla karalama yapar.
- Karşısındakine topu havadan atar.
- Koşabilir.
- Topa ayağı ile vurabilir.
- Evde yapılan toz alma, telefonla konuşma gibi etkinlikleri taklit eder.
- Kitap sayfalarını ikişerli üçerli çevirir.
- En az dört küpten kule yapar.
- Bağımsız davranışlar gösterir.
- "Ben yapacağım" şeklindeki davranışları ve ifadeleri sıkça kullanılır.
- Kendi başına giyinmek, yemek yemek veya oyun oynamak gibi günlük aktiviteleri bağımsız olarak yapmaya çalışır.
- Söylenenlere ya da isteklere “hayır” demeye başlayabilir.
- Öfke nöbetlerine kapılabilir.
- Belirli bir oyuncağına veya battaniyesine çok düşkün olabilir.
- İki kelimeyi yan yana getirerek kullanabilir.
- Nesneleri çıkardıkları sese göre ayırt eder.
- Aynı iki nesneyi eşleştirir.
- İki-üç sözcükten oluşan bağlaçsız cümleler kurar.
- Basit sorulara uygun yanıt verir.
- Akranlarına ilgi gösterir.
20 aylık bebeğinizin bu dönemdeki gelişimine bazı aktivitelerle destek verebilirsiniz. Oynaması için 2-4 parçalı basit yap-boz oyuncaklar verebilir, kutuları veya küpleri üst üste koyarak onunla birlikte kuleler yapabilirsiniz. Ev işlerinde bazı küçük yardımlar isteyebileceğiniz bebeğinizin bu dönemde el yıkama alışkanlığı kazanmasına da destek olabilirsiniz. 12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’daki 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.
Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
20 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Bebeklerin kilo alımını etkileyen pek çok faktör vardır. Beslenmesi, uyku düzeni, genel sağlığı, genetik özellikleri bir bebeğin büyüdükçe kilo alımında belirleyici birer etkendir. Bu etkenlere bağlı olarak 20 aylık bebeklerin kilosunda da bir önceki aya göre az da olsa bir artış olması beklenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 20 aylık erkek bebek kilosu ortalama 11.3 kg, kız bebek kilosu ise 10.6 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir.
Doğumundan itibaren bebeklerin boy, kilosunun düzenli olarak her ay ölçülmesi, bebeğin gelişim süreci hakkında pek çok bilgi verir. Büyüme persentil eğrileri, ebeveynlerin bebeklerinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp büyümediğini izlemelerine yardımcı olan önemli bir araçtır. Siz de bebeğinize ait kilo ve boy ölçümleri ile persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, 1 yaşından sonra bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.
20 Aylık Bebek Gelişimi
Gelişim; fiziksel, bilişsel, sosyal alanlar başlıklarına ayrılarak incelense de bir bütündür. Birbirleriyle karşılıklı etkileşim içinde olan her bir gelişim alanında meydana gelen olumlu ya da olumsuz özellik, diğer gelişim alanlarını da aynı yönde etkiler.
Bebekler 1-2 yaş arasındaki dönemde ince motor becerilerini ve kaba motor becerilerini önemli oranda geliştirir. Denge, tırmanma ve koşma becerileri de hızla gelişen bebekler, 20 aylık olduklarında engellerin üzerinden daha kolay atlayabilirler. Bu ayda bebeklerin merdivenlere tırmanma ve mobilyalara çıkma becerisi gelişir. Bloklarla kuleler yapma veya oyuncak parçalarını birleştirme gibi aktivitelerde daha başarılıdırlar. Çoraplarını, ayakkabılarını ve düğmesiz kıyafetlerini giyerken ve çıkarırken yardım etmeye çalışabilir.
Bebeklerin sosyal gelişim alanı, diğer insanlarla etkileşim kurmayı ve kendi duygularını anlayıp kontrol etmeyi öğrenmeyi içerir. Etraflarındaki insanlarla doğumdan itibaren ilişkiler geliştirmeye başlayan bebeklerin başkalarıyla iletişim kurmayı, paylaşmayı ve etkileşim kurmayı öğrenmesi uzun yıllar alır. 20 aylık bebekler de oyun yoluyla sosyal anlamda gelişimini sürdürür.
Diğer çocuklarla etkileşime girme ve birlikte oyun oynama eğilimi gösteren bu aydaki bebekler, duygusal gelişimiyle birlikte nasıl hissettiğini düşünmeye başlar ve duygularını kelimelerle ilişkilendirebilir. Aynı zamanda öfke ve hayal kırıklığı, suçluluk, utanç, sahiplenme ve heyecan gibi yeni duygular deneyimlemeye başlar. Yorulduklarında veya hayal kırıklığına uğradıklarında duygularını kontrol altına alma konusunda ebeveynlerinden yardım isteyebilirler. Bağımsızlıklarını keşfetmeye ve kendi başlarına şeyler yapmaya çalışırlar. Kendi kararlarını verme ve belirli işleri kendi başlarına yapma isteği artar.
Bu süreçte 20 aylık bebeğinizin bağışıklığını beslenme, hijyen ve düzenli uyku gibi birçok faktör ile desteklemeniz oldukça önemlidir. Beslenme, uyku, oyun rutinini oluşturarak bebeğinizin gün içindeki ritmi ve bağışıklığını destekleyebilirsiniz. Bebeğinizin gelişimine yardımcı olan bağışıklık sistemiyle ilgili merak ettiklerinizi İlkadımlarım’da yayınlanan Bağışıklıkla İlgili Bilmediğiniz 5 Gerçek içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
20 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
20 aylık bebeklerin gün içindeki toplam uyku süresi ortalama 14 saattir. Gece uyku süresi yaklaşık 12 saat civarında olan bu aydaki bebeklerin öğle uykusu ise 1.5-2 saat olabilir. Daha önceki aylarda iki olan öğle uykusu, bu ayda artık hem bire inmiş olabilir hem de süre olarak azalabilir. 20. ayda bazı bebekler tek bir uzun gündüz uykusuna geçebilirken, bazıları hala iki kısa uyku yapabilir.
20 aylık bebeklerin uyku düzeni, genel olarak günlük aktiviteleri ve gelişimleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bebeğinizin gün içindeki uykusunu düzenlemeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizin son öğle uykusunu saat 15.00’ten önce, akşam ise 20:00-21:00 gibi uyumasına dikkat edebilirsiniz. Bebeğinizin her gün aynı saatlerde uyuması ve uyanması, biyolojik saatini düzenler. Ayrıca her gece aynı aktiviteleri içeren bir yatma öncesi rutini oluşturmak, bebeğinizin uyku vaktinin geldiğini anlamasına yardımcı olur. Bebeğinizin uykusunu düzenlerken ¨Bebeklerde 1 Yaş Sonrası Uyku Düzeni Değişir mi?¨ başlıklı yazımızdan fikir alabilirsiniz.
20 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?
Aile yemeklerine uyum sağlama ve bağımsız yeme becerilerini geliştirme aşamasında olan 20 aylık bebeklerin beslenmesi hem enerji hem de besin ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ve dengeli olmalıdır. Farklı besin gruplarından ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alması gereken bu aydaki bir bebeğin günlük beslenmesinde sebzeler, meyveler, tahıllar, protein kaynakları (et, balık, yumurta, baklagiller) ve süt ürünleri gibi temel gıda grupları yer alabilir.
20 aylık bebeklerin günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde bir beslenme düzeni vardır. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinin yanı sıra ara öğünlerle bebeğin gün içindeki enerjisi ve beslenmesi desteklenebilir.
20 aylık bebeğinizi ara öğünlerde anne sütü ile besleyebilirsiniz. İki yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Tercihen öğün sonrası olmak kaydı ile bebeğiniz her istediğinde anne sütü vermeye devam edebilirsiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren Çocuk Devam Sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. İşte, Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. 20 aylık bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir. İçtiği miktar da bir seferde, her bebeğin kendi ihtiyacına göre değişmekle birlikte, ortalama 210-240 ml civarı olabilir.
20 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?
Çocukların oyun biçimleri, ulaşmış oldukları gelişim düzeylerine göre farklılık gösterir. Çocuklar oyunu yönlendirdiğinde karar verme becerilerini geliştirerek, kendi ilgi alanlarını keşfeder. 20 aylık bebekler de oyun yoluyla birçok beceri kazanır. Keşfetmeye, taklit etmeye ilgi gösteren 20 aylık bebeklerin oynadığı oyun ve oyuncakların arasında şunlar bulunur;
- 20 aylık bebekler için açık alanlarda koşmak, tırmanmak ve engellerin üzerinden atlamak çok eğlencelidir.
- Top yuvarlamak, atmak ve tekmelemek gibi basit top oyunları oynayabilirler.
- Denge ve koordinasyon becerilerini geliştiren aktivitelerden hoşlanırlar.
- Blokları üst üste koyarak kuleler yaparlar.
- Legolar veya diğer yapı oyuncakları ile basit yapılar inşa edebilirler.
- Şekil eşleştirme oyuncakları ve bul-tak oyuncakları ile oynayabilirler.
- Kalem ve kağıt ile karalamaktan hoşlanırlar.
- Parmak boyası veya diğer güvenli boyalar ile boyama yapabilirler.
- Oyuncak telefonlarla konuşmak, yemek yapmak veya bebeklerini beslemek gibi aktiviteler yapabilirler.
- Oyuncak bebekler, hayvanlar veya arabalarla basit senaryolar oluşturabilirler.
- Yemek pişirme setleri, doktor setleri gibi oyuncaklar ile oynayabilirler.
- Diğer çocuklarla birlikte aynı alanda, ancak bağımsız olarak oyun oynarlar.
- Paylaşma ve sıra bekleme becerilerini öğrenmeye başlarlar, ancak bu süreç zaman alabilir.
- Müzik dinlemek ve şarkılara eşlik etmekten hoşlanırlar.
- Basit müzik aletleri ile ritim tutma aktiviteleri yapılabilir.
- Resimli kitaplara bakmak ve hikaye dinlemekten keyif alırlar.
- Kum havuzunda veya su masasında oynayabilirler.
- Hamur, kil veya oyun hamuru ile şekiller yapmaktan hoşlanırlar.
20 aylık bebeklerin oyunları hem eğlenceli hem de öğretici olmalıdır. Oyunlarına katılarak ve güvenli bir ortam oluşturarak bebeğinizin oyun zamanını keyifli geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin kaba motor becerilerinin gelişimini desteklemek için parmaklarına uygun boyutta kuru kalemler alabilirsiniz. Zamanla sosyal etkileşimi artıp diğer çocuklarla oyun kurmaya başlayacak olan 20 aylık bebeğinizin gelişimi için destekleyici oyunlar yaratabilirsiniz.
20 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?
20 aylık bebekler genellikle günde 6-8 kez çiş, 1-3 kez de kaka yapar. Ancak bazı bebekler daha sık veya daha seyrek çiş ya da kaka yapabilirler. Günlük çiş ve kaka sayısı her bebeğin sıvı alımına, hava sıcaklığına, aktivite düzeyine ve bireysel ihtiyaçlarına göre değişebilir.
Her çocuğun tuvalet eğitimine hazır olma süresi farklı olsa da genel olarak bebekler 18-24 ay arasında tuvalet eğitimine başlayabilir. Buna göre bazı 20 aylık bebekler tuvalet eğitimine gelişimsel olarak uygun olabilirken, bazıları için henüz erken olabilir. Bebeğinize tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız pek çok detay ve ipucunu İlkadımlarım’da yayınlanan Çocuklarda Adım Adım Tuvalet Eğitimi içeriğinden öğrenebilirsiniz.
20 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır?
Dil gelişimi hem anlama hem de ifade edici konuşma becerilerini kapsar. Bu gelişim bebeğin yaşıyla birlikte ilerler ve çevresel faktörler, genetik faktörler ve bireysel özelliklerle şekillenir. 20 aylık bebekte dil gelişimi de oldukça hızlıdır. Genel gelişiminde kritik öneme sahip olan dil becerisine göre 20 aylık bebekler, "anne gel" veya "baba ver" gibi iki kelimelik basit cümleler kurmaya başlarlar. Kelime dağarcığı hızla artan ve 15-20 civarında kelime kullanabilen bu aydaki bebekler, kendi isimlerini de bilip söyleyebilir. Basit cümleleri ve talimatları anlamada daha iyi hale gelebilirler.
Temel konuşma ve dil becerileri gelişen 20 aylık bebekler, önümüzdeki aylarda daha çok şeyi anlayıp konuşur hale gelecektir. Zamanla size söylediklerinin daha fazlasını anlayabileceksiniz bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için kelimeleri tekrarlayıp, basit talimatlar kullanıp, bolca kitap okuyabilirsiniz. Bebeğinizin adım adım konuşma evrelerini öğrenmek için Bebeklerde Dil Gelişimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.
20 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?
Çevrelerini daha fazla keşfetmek, anlamak ve etkileşimde bulunmak için çeşitli beceriler geliştiren 20 aylık bebeklerin zeka gelişimi, bilişsel, motor, sosyal ve duygusal becerileri de hızla gelişir. 20 aylık bebekte zeka gelişimiyle ilgili şunlar gözlenebilir;
- Bilişsel gelişimine göre basit problemlere çözüm bulmaya çalışır.
- Bir düğmeye bastığında bir oyuncağın hareket etmesi gibi eylemlerinin sonuçlarını anlamaya başlar.
- Yetişkinleri ve diğer çocukları taklit ederek oyun oynar.
- Saklanan bir oyuncağı bulmaya çalışmak gibi nesnelerin görünmez olduklarında bile var olduğunu anlar.
- Küçük nesneleri alıp bırakmak, düğmeleri açıp kapatmak, kaşıkla yemek yemek gibi becerileri gelişir.
- Yürümek, koşmak, tırmanmak gibi büyük kas gruplarını kullanma becerileri gelişir.
- Kelime dağarcıkları hızla artar ve günlük konuşmalarda daha fazla kelime kullanabilir.
- İki kelimeli basit cümleler kurmaya başlar.
- Kendi başına bir şeyler yapma isteği artar.
- Başkalarının duygularını anlamaya ve buna göre tepki vermeye başlar.
- Diğer çocuklarla oynamaya başlar ve sosyal etkileşimleri keşfeder.
20 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?
Uzmanlara göre 1-3 yaş arasındaki bebeklerin içmesi gereken su miktarı 1.3 litredir. Bu miktarın büyük bir kısmını gıdalardan ve diğer içeceklerden karşılayan 20 aylık bir bebeğin doğrudan su alımı, ortalama olarak 1-4 su bardağı (240-960 ml) arasında olabilir.
Siz de 20 aylık bebeğinize gün içinde her 2-3 saatte bir su vermeye, ayrıca suyu öğün öncesinde değil, yemek yedikten sonra içirmeye özen göstermelisiniz. Su ihtiyacını karşılaması için bebeğinize istemese de her öğün sonrasında su teklifi yapabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin sindirimine de yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizin fiziksel aktiviteleri arttıkça su ihtiyacı da artacaktır. Aktif olduğu günlerde su tüketimini artırabilirsiniz. Ayrıca kabız, ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğinize özellikle su vermeye dikkat etmelisiniz. Daha detaylı bilgi için Bebekler ne zaman ne kadar su içmeli? içeriğimizi okuyabilirsiniz.
20 Aylık Bebeğin Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?
Bebekler 1-2 yaş arasında daha fazla kelime ve daha fazla kelime türünü kullanıp anlamayı öğrenir. Öncelikle nesnelerin, canlıların isimlerini öğrenen bebekler, zamanla fiilleri ve sıfatları da öğrenerek minik cümleler kurabilir. 2 yaşından itibaren kelime dağarcıkları geliştikçe cümlelerine üçüncü bir kelime, fiil ve özne de eklemeye başlayabilirler. 3-6 kelime uzunluğundaki daha uzun cümlelerle konuşmaya ise üç yaşından sonra başlayabilirler.
20 aylık bebekler isim, sıfat ve fiil dağarcığını sürekli geliştirirken, telaffuzunu da iyileştirir. Şu aralar bebeğinizin telaffuzu genellikle anlaşılması zor olabilir. Bebeğinizi iyi tanımayan biri söylediklerinin yaklaşık yarısını anlamayabilir. Ancak henüz kelimeleri yetişkinlerin söylediğinden farklı telaffuz etmesi normaldir. Bebeğinizin dil ve konuşma becerisi büyüdükçe gelişip iyileşecektir.
20 aylık bir bebekte beklenebilecek konuşma ve dil gelişimi özellikleri ise şunlardır;
- 20 aylık bebeklerin kelime dağarcığında 15-20'den fazla kelime olabilir.
- İsimler, fiiller ve bazı basit sıfatlar gibi çeşitli kelimeleri kullanmaya başlayabilirler.
- "Anne gel" veya "Baba top" gibi iki kelimelik basit cümleler kurabilirler.
- Basit talimatları ve günlük konuşmaları anlarlar.
- Vücut bölümleri, oyuncaklar ve tanıdık insanlar gibi tanıdık nesneleri ve kişileri adlandırabilirler.
- Büyüklerin konuşmalarını ve davranışlarını taklit etmeye çalışırlar.
- Sembolik oyunlar oynayarak hayali senaryolar oluşturabilirler.
20 aylık bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için evdeki günlük TV izleme süresini sınırlayabilirsiniz. Bebeğinizi, özellikle iki yaşına gelinceye kadar televizyondan olabildiğince uzak tutmaya özen göstermelisiniz. Yapılan araştırmalara göre erken dönemde uzun süre televizyon izleyen bebeklerin sosyal, bilişsel becerileri ve dil gelişimi olumsuz etkilenmektedir. Evde sürekli açık kalan televizyonun sesi, bebeğinizin sizin konuşmalarınızı seçmesini ve konuşmayı öğrenmesini geciktirebilir. “Çocuğum için sağlıklı ve güvenli bir şekilde televizyon izleme düzeni nasıl sağlayabilirim?” diyorsanız İlkadımlarım’da yayınlanan Çocuğunuz ve Televizyon İzleme Alışkanlığı yazısına tıklayabilirsiniz.
20 Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?
Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine göre 20 aylık bebekler için uygulanması gereken bir aşı yoktur. Aşı takvimine göre en yakın aşı 24. aydaki Hepatit A aşısıdır. Hepatit A aşısının ikinci ve son dozu bebeğin ikinci yaşında yapılır.
20 Aylık Bebek Kaç Öğün Yemelidir?
Bebekler 20. ayında günlük yetişkinler gibi 3 ana öğün ile 2 ara öğün şeklinde beslenebilir, ancak porsiyon boyutları daha küçüktür. 2 yaşına kadar günlük yaklaşık 1200 kalori alması gereken bebeklerin günlük menüsünde süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve balık, mevsiminde taze sebze ve meyve, bakliyat ve tahıl ürünleri gibi tüm besin gruplarındaki çeşitli yiyecekler yer almalıdır. Eğer bebeğiniz bu dönemde bazı yemekleri yemek istemiyorsa Yemek Seçen Bebeklere Çözüm Olacak 6 Öneri yazısından fikir alabilirsiniz.
20 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak için 20 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.