Motor gelişimleri hareket kabiliyetinin artmasıyla, sosyal gelişimleri ise oyun ve arkadaş ilişkileriyle hız kazanan 21 aylık bebeklerin birçoğu tek başına yemek yeme, kıyafet giyip çıkarma hatta tuvalet eğitimiyle ilgili gelişim içindedir. Kendi başına basit hayali oyunlar oynamasının yanı sıra başkalarını da oyunlarına dahil etmeye başlayan bu aydaki bebeklerdeki en yeni duygulardan biri sahiplenmedir. 21 aylık bebeğiniz de özerklik duygusu gelişmeye başladığı için oyuncaklarını kimseyle paylaşmak istemeyebilir. Sahiplenmeyi yeni öğrenip "Benim!" diyerek bunu ifade ediyorsa bebeğinize bu aylarda paylaşma konusunda ısrar etmeyin. Oyuncaklarını henüz arkadaşlarıyla paylaşmak için erken olan bebeğinizin 21 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için yazımızla birlikte 21. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
21 Aylık Bebek Neler Yapar?
- İleri ve geri yürür.
- Dengeli koşar.
- Yan yan yürür.
- Yardımla tek ayağının üzerinde durur.
- Kaşık-çatalla kendini doyuracak kadar yiyebilir.
- Merdiven çıkar.
- Makası iki eliyle kullanır.
- Getir-götür işlerine yardım edebilir.
- İri boncukları çubuğa dizer.
- Az taneli yapbozları yapabilir.
- Vidalı kapakları açar.
- Amacına ulaşmak için çok farklı yolları sınar. Kazançlı çıktıklarını sıkça dener.
- Ayakkabı, oyuncak gibi sık kullandığı nesneleri yerlerinde (odasında, çekmecesinde) arar, bulur.
- Bu dönemde tuvaletini bazen yaptıktan sonra haber verebilir.
- Birbiriyle ilişkili iki nesneyi bir araya getirir.
- Basit sınıflamalar yapar.
- Kısa öyküleri dikkatini vererek dinler.
- Resmini gördüğü nesneyi isimlendirir.
Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’daki 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.
21 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
12-24 ay arasında kilo alımı yavaşlayan bebekler, iki yaşına kadar ortalama 2.5 kilo alabilir. Her bebek kendine özgü bir gelişim seyretse de 21 aylık bebeklerin kilosunda bir önceki aya göre az da olsa bir artış olması beklenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 21 aylık erkek bebek kilosu ortalama 11.5 kg, kız bebek kilosu ise 10.9 kg’dır. Bebeğinizin gelişim sürecini takip etmek ve persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, 1 yaşından sonra bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.
21 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeklerde gelişim fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal alanlarda belirli evrelerde gerçekleşir. 21 aylık bebeklerin de bu alanlarda hayata geçirdikleri pek çok becerileri vardır. Fiziksel anlamda motor gelişimleri hareket kabiliyetinin artmasıyla hız kazanan 21 aylık bebekler, bir kaşığı yiyecekle doldurup ağzına götürmek, yemeği çatalla delmek ve bir bardaktan içmek gibi kendi kendine beslenme becerilerini geliştirmeyi sürdürürler. Koşma, atlama, zıplama, topa tekme atma gibi aktiviteleri rahatlıkla yapan bu aydaki bebekler, kıyafet giyme ve çıkarma, dişlerini fırçalama gibi özbakım becerilerini de geliştirirler. 21. ayda bebekler bir nesne istendiğinde bir odadan diğerine getirebilir. Üst üste dizdiği blokların veya küplerin sayısı artabilir. Bardaktan su içebilir. Eğilip küçük nesneleri alabilecek koordinasyona sahiptir.
Taklit etme yeteneği gelişen 21 aylık bebeklerin motor gelişimlerinin yanı sıra dil ve iletişim becerileri de yine bu süreçte şekillenir. Bebeklerin 1-2 yaş arasında çevrelerindeki dünyayı daha iyi anlamalarıyla dil gelişimleri hızla artar.
Bebeklerin sosyal becerilerinin gelişimi, gelecekteki sosyal ilişkileri ve duygusal sağlığı için temel oluşturur. 21 aylık bir bebeğin sosyal gelişimi, her bebekte farklı hızlarda gerçekleşse de pek çok özellikle kendini gösterir. Öfke nöbetleri ve keşiflerle birlikte inatçılık, bu aylarda bebeklerdeki en belirgin davranış şeklidir.
Gözlem yeteneklerinin fazla olması nedeniyle sosyal gelişimi hız kazanan 21 aylık bebekler, anne-baba dışındaki insanlara da ilgi göstermeye başlar. Bu dönem benlik gelişim dönemi ve buna bağlı olarak sınırların sınanması dönemidir. Bu nedenle bebeğinizin sizin koyduğunuz sınırlar çerçevesinde yetilerine uygun seçimler yapmasını destekleyebilirsiniz. Örneğin, “Şu iki tişörtten hangisini giymek istersin?” diyerek bebeğinizin karar vermesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca yaptığı küçük işler ve çabalar için ona gülümseyip “aferin” diyerek memnun olduğunuzu belli edebilirsiniz.
Bebeğinizin hem bu aydaki hem de 22-24. aylardaki sosyal ilişkileri hakkında 3 Yaşa Kadar Sosyal Gelişim içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.
21 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
İnsan vücudunun normal ve sağlıklı işlemesi için gerekli olan uykunun, bebeklerde yeterli ve düzenli olması büyüme için oldukça gereklidir. Gelişimi uykuyla desteklenen 21 aylık bebekler, günlük 1-3 saat, geceleri ise yaklaşık 11-12 saat olmak üzere toplam 14 saat uyuyabilir. Genellikle bir öğlen uykusu yapan 21 aylık bebeklerin bu uykusu, 1-3 saat arasında sürebilir.
Gece yattığında uykuya dalması 20 dakikadan kısa sürüyorsa, uyanma saatinde rahatlıkla uyanıyorsa, şekerleme saati dışında gündüz uyuklama hali yoksa çocuğun yeterli uyuduğu varsayılır. Bebekler bu aylarda genellikle gece boyunca kesintisiz uyuyabilir. Ancak bazen uyanıp tekrar uykuya dalmakta zorlanabilirler. Çevresini keşfetme isteğindeki 21 aylık bebekler, akşam uykusuna yatmamak isteyebilir, uyumamak için direnebilirler. Özellikle bebeğin akşam uykusuna banyo, öykü, ninni gibi uyku ritüelleriyle sakinleşmiş ve uyumaya ikna olmuş şekilde gitmesi çok önemlidir. Hem uykuya geçmede hem de uyku düzeninde sıkıntı yaşayan bebeğinizle bu süreci kolaylaştırmak için Bebeklerde Uyku Eğitimi başlıklı yazımızdan fikir alabilirsiniz.
21 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?
Çıkan diş sayısının artmasıyla katı besinleri daha kolay yemeye başlayan 21 aylık bebeklerin günlük beslenme düzeni 3 ana ve 3 ara öğün şeklindedir. Dişlerin çıkması ile sofradaki bütün yemekleri yiyebilecek durumda olan bu aydaki bebeklerin beslenmesi, dengeli ve çeşitli bir menüye sahip olmalıdır.
21 aylık bebeklerin tüketebileceği besinler 5 gruptan oluşur. Et, yumurta, kurubaklagil; süt, yoğurt, peynir; sebzeler; meyveler ve tahıllardan oluşan besin gruplarının her gün öğünlerde yer alması sağlanmalıdır.
21 aylık bebekler genellikle bu süreçte yeme alışkanlıklarını değiştirebilir. Fazlasıyla hareketlenen ve çevresindeki olaylar için aceleci olunan bu süreçte bebeğiniz daha az yemek yiyebilir. Bebeğiniz her öğünde aynı miktarda yemeyebilir. Reddettiği besini farklı zamanlarda farklı lezzet, içerik ve şekilde sunabilirsiniz. Yemek yemek istemediği zamanlarda ise bebeğinizi zorlamamalısınız.
Bebeklerde yeme alışkanlıklarının değişkenlik göstermesi, gıdalar için huysuzlukların başlaması bu dönem için oldukça normaldir. 21 aylık bebeklerin özellikle yeme içme konusunda daha sert tepkiler verebildiği bu dönemlerde onları zorlamadan eğlenceli aktiviteler düzenlemek hem yeme işini hem de aile bağlarını güçlendirebilir.
Yemek Seçen Çocuklar İçin Annelere Öneriler içeriği ile Yemek Nasıl Sevdirilir? içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.
21 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?
Bebekler büyüdükçe etraflarındaki dünyayla oyun yoluyla etkileşime girer ve iletişimde bulunurlar. Fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi destekleyen oyun, bebeklerin ustalaşabilecekleri bir dünya yaratmalarını ve keşfetmelerini, yetişkin rollerini uygularken korkularını yenmelerini, diğer çocuklarla birlikte hareket etmelerini sağlar.
21 aylık bebekler için de oyun günlük rutinlerinde önemli yer tutar. Yapbozla oynama gibi oturarak oynanan oyunların yanı sıra koşarak oynama gibi fiziksel oyunlar da oynamayı seven bu aydaki bebekler, basit hayali oyunları kendi başına oynayabilir, aynı zamanda başkalarını da oyuna dahil etmeye başlar.
21 aylık bebekler gelişmeye başlayan özerklik duygusu nedeniyle oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilirler. Bu dönemde kendisini özgür hissettiren oyunlar oynamayı, yaratıcılığı teşvik eden oyuncakları tercih ederler. Bu dönemde çocuğun oyun kurgusu yaratmasına ve kurgular arası ilişki kurmasına yardım etmek, onu düşünmeye yönlendirmek zihin gelişimi için çok önemlidir.
Bebekler için dikkat edilmesi gereken konulardan biri de oyuncak seçimlerinin gelişimine paralel olup olmadığıdır. Keyifli ve verimli zamanlar geçirmesi için 21 aylık bebeğinize şu oyuncakları tercih edebilirsiniz;
Bloklar ve Yapbozlar: İnce motor becerileri geliştirmek için idealdir.
Toplar: Büyük ve küçük toplar, koordinasyon ve kas gelişimi için faydalıdır.
Resimli Kitaplar: Dil gelişimini teşvik eder.
Oyuncak Araçlar: Arabalar, kamyonlar ve trenler olabilir.
Müzik Aletleri: Basit davullar, ksilofonlar ve marakaslar tercih edilebilir.
Oyun Hamuru: Yaratıcılığı ve ince motor becerilerini destekler.
21 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?
21 aylık bir bebeğin idrar yapma sıklığı çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Sağlıklı bir 21 aylık bebek, günde yaklaşık 4-8 kez çiş yapar. Bu sayı bebeğin sıvı alımına, aktivite seviyesine, hava sıcaklığına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılaşabilir. Peki 21 aylık bebek günde kaç kez kaka yapar? 21 aylık bir bebeğin genellikle günde 1-2 kez kaka yapması normal kabul edilir. Bununla birlikte, bazı bebekler daha sık veya daha seyrek kaka yapabilirler.
Bebeklerde tuvalet eğitimi değişkenlik gösterse de 21 aylık bir bebek, genellikle tuvalet eğitimine hazır olma belirtileri göstermeye başlar. Ancak bazı bebekler henüz bu ayda tuvalet eğitimi için pek istekli olmayabilir. Eğitim için zorlamak, baskı yapmak ya da sert tepkiler vermek 21 aylık bebekler için olumsuz etkiler ve travmalar yaratabilir. 21 aylık bir bebekte tuvalet düzeni hakkında dikkate almanız gereken bazı noktaları İlkadımlarım’da yayınlanan Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
21 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır?
Kullanılan kelime sayısı her bebekte farklı olsa da genelde 21 aylık bebekler 20-30 kelime söyleyebilir. Ancak bu ayda bebeklerin anladığı kelime sayısı çok daha fazladır. 21 aylık bebek iki kelimeyi bir araya getirip basit cümle kurabilir. Basit sorulara kısa cevaplar verebilir.
21 aylık bebekler isimleri, fiillere nazaran çok daha hızlı kavrayabilir. Bunun nedeni isimlerin değişmemesine rağmen fiillerin sürekli değişmesinden kaynaklanır. 21 aylık bebekte dil gelişiminde fiiller şimdiki zamandır. Dün, yarın ve gelecek kavramı üçüncü yaşa doğru kullanılır.
Her bebeğin dil becerisi farklılık gösterir. Bazı bebekler yaşıtlarına göre daha çok kelime kullanarak dil gelişimini sürdürürken, bazı bebekler için bu süreç daha yavaş ilerleyebilir. Bebeğinizin sağlıklı bir dil becerisi geliştirmesi için çok sayıda kelime ve bu kelimeleri doğru telaffuzla duyması önem taşır. Bu nedenle bebeğinizle bol bol ve doğru telaffuzla konuşmaya özen gösterebilirsiniz.
21 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?
Motor, dil ve öz bakım gibi becerileri gelişmeye başlayan 21 aylık bebeklerde zihinsel gelişim çok daha fazla ön plana çıkar. Bebekler meraklıdır ve çevrelerindeki dünyayı hızla keşfederler. Nesnelerin nasıl çalıştığını anlamaya çalışan 21 aylık bebekler, neden-sonuç ilişkisini öğrenirler. Bir nesnenin görünmediğinde bile var olduğunu anlarlar. Blokları ve oyuncakları renkleri ile şekillerine göre ayırt edebilirler. Tanıdık kişilerin fotoğraflarını gördüğünde yüzlerini tanıyıp isimlerini söyleyebilirler.
Bebeklerde zeka gelişimi, sosyal becerisine bakılarak da değerlendirilebilir. Ebeveynleri veya çevrelerindeki diğer kişileri taklit ederler. Oyuncaklarla ve hayal gücü oyunlarıyla basit rolleri canlandırabilirler. Etrafı sürekli izleyen, gördüklerini ve duyduklarını tekrar etmeye başlayan 21 aylık bebekler için zeka geliştirici ve eğitici aktivitelere yönelmek fazlasıyla önemlidir.
21 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?
21 aylık bebeklerin günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık 1,3 litre (1300 ml) civarındadır. Bu miktar, sadece suyu değil aynı zamanda süt, meyve suyu ve diğer sıvı gıdaları da içerir.
Her çocuğun su ihtiyacı farklıdır, bu nedenle bebeğinizin ihtiyaçlarına göre su tüketimini ayarlamalısınız. Bebeğinizin yeterince su içip içmediğini anlamak için susuzluk belirtilerine dikkat etmelisiniz. Susuzluk belirtileri arasında koyu renkli idrar, kuru cilt, ağız kuruluğu ve enerji düşüklüğü sayılabilir. Eğer bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa bebeğinizin içtiği su miktarını artırıp hemen bir çocuk doktoruna danışmalısınız.
21 Aylık Bebeğin Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?
Bebeklerde 18 ila 24 aylık süreç dil gelişimi açısından önemli bir dönemdir. Konuşmada hız kazanan, sorular sormaya çalışan ve oldukça çabuk öğrenen 21 aylık bebeklerin kelime dağarcığı hızla genişler. 50 ila 200 arasında bir kelime haznesine sahip olabilirler. İki kelimelik basit cümleler kurmaya başlarlar. İsteklerini ve ihtiyaçlarını ifade edebilirler. Sorulara basit yanıtlar verebilir ve talimatları anlayabilirler.
Ebeveynler 21 aylık bebelerin anlattıklarının genellikle bir kısmını anlar. İsteklerini anlatırken sözcükleri ve işaretleri beraber kullanan bebeklerin kelimeleri doğru telaffuz edebilmesi, yeni kelimeler öğrenebilmesi için ebeveynlerin desteklemesi önemlidir. Bu dönemde bebeğinizle bol bol konuşup, sorularına sıkılmadan yanıt verebilirsiniz. İşaret ve sözcüklerle anlatmak istediklerini anladığınızı göstermeniz, konuşmalarına katılmanız bebeğinizin dil gelişimini destekler.
18-30 ay arasında olup yaşıtlarına göre daha az kelime haznesine sahip olan ya da konuşamayan bir bebek, geç konuşan bebek olarak kabul edilebilir. Konuşma geriliği olarak da adlandırılan bu durum hakkında detaylı bilgiyi Geç Konuşma Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
21 Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?
Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine göre 21 aylık bebekler için uygulanması gereken bir aşı yoktur. Aşı takvimine göre en yakın aşı 24. aydaki Hepatit A aşısıdır. Hepatit A aşısının ikinci ve son dozu bebeğin ikinci yaşında yapılır.
21 Aylık Bebek Kaç Öğün Yemelidir?
Bebekler 21. ayında günlük yetişkinler gibi 3 ana öğün ile 2-3 ara öğün şeklinde beslenebilir, ancak porsiyon boyutları daha küçüktür. 2 yaşına kadar günlük yaklaşık 1200 kalori alması gereken bebeklerin menüsünde süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve balık, mevsiminde taze sebze ve meyve, bakliyat ve tahıl ürünleri gibi tüm besin gruplarındaki çeşitli yiyecekler yer almalıdır.
21 Aylık Bebeğin Uyku Rutini Nasıl Olmalıdır?
Uyku düzeni bebeklerin gelişimleri için fazlasıyla önemli olduğundan ihmal edilmemesi gereken konuların başında gelir. Gün boyu fazla hareket ettikleri için günlük rutinleri aksayabilen 21 aylık bebekler, yeterli ve dengeli beslenmeyi uykuyla tamamlayabildiği anda daha sakin ve mutlu olur.
Çoğu artık gündüz bir kez olmak üzere ortalama 12-13 saat uyuyan 21 aylık bir bebeğin uyku rutini şu şekilde olabilir;
07.30 Uyanma
14.00-16.00 Öğlen uykusu
20.00 Masal, kitap okuma ve gece uykusuna geçiş
21 aylık bebeğinizi gündüz uykularının azaldığı bu aylarda gece uykusuna daha erken yatırarak ihtiyacı olan uykuyu alabilmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz uyku zamanında uyku rutinini bozacak isteklerde bulunabilir. Bu isteklere karşı taviz vermemeye dikkat edin. Uyku öncesi rutininize yeterli zamanı ayırarak bebeğinizi her gün aynı saatlerde yatırmaya özen gösterin.
Düzenli bir program bebeğinizin daha güvende hissetmesine yardımcı olur. Rutinler ayrıca sizin de hayatınızı kolaylaştırır. Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi içeriğimiz ile rutinin faydaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
21 Aylık Bebek Gece Ağlamaları Olur mu?
21 aylık bebeklerde gece ağlamaları yaygın bir durumdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu yaşta bebeklerin uyku düzenleri hala geliştiği için bazen gece uyanmaları normaldir.
21 aylık bebeklerde gece ağlamalarının olası nedenleri arasında şunlar olabilir;
- Bu aydaki bebeklerin diş çıkarması devam edebilir, bu süreç ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.
- Bebekler bu dönemde ayrılık kaygısı yaşayabilirler. Anne veya babanın yanında olmadığını fark ettiklerinde endişelenebilirler.
- Bebekler bu yaşta basit kabuslar görmeye başlayabilirler ve bu durum gece ağlamalarına yol açabilir.
- Kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı veya mide rahatsızlığı gibi sağlık sorunları bebeklerin gece huzursuz olmalarına neden olabilir.
- Önemli gelişimsel aşamalardan geçmeleri bu aydaki bebeklerin uyku düzenlerinde geçici değişikliklere yaratabilir.
Bebeğin aç veya aşırı tok olması, diş çıkarması, hastalık, ayrılık kaygısı, altının temiz olmaması gibi birçok neden bebeğin uykusunu bölebilir. Yeni bir kardeş, tuvalet eğitimi, sütten kesme, bebek yatağına geçiş, yeni bir eve taşınma, kreşe başlama, yeni bir bebek bakıcısı gibi yaşam değişiklikleri gündüz kaygısına neden olabilir. Bu da gece huzursuzluğuna ve geceleri sık uyanmalara dönüşebilir. Bebeğinizin uykusu farklı nedenlerden dolayı gece sık sık kesintiye uğruyorsa Gece Sık Uyanma Nasıl Önlenir? yazımızı okuyabilirsiniz.
21 Aylık Bebeğe Gece Beslenmesi Yapılır mı?
21 aylık bir çocuğun gece beslenmesi gerekli değildir ve genellikle önerilmez. Normal sağlıklı bir çocuk 6. aydan sonra gece beslenmesine ihtiyaç duymaz. Bebeğinizin kilo alımıyla veya beslenmesiyle ilgili endişeleriniz varsa, bir çocuk doktoruna danışmanız önemlidir. Bebeğinizin sürekli olarak gece uyanması ve beslenmeye ihtiyaç duyması durumunda, altta yatan nedenleri belirlemek için bir çocuk doktoruna başvurabilirsiniz.
21 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiği hakkında 21 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.