Bebeğiniz, emekleme ve ek gıdaya geçiş için sahip olması gereken yetenekleri kazanmaya başladığı bir geçiş ayında. Bebeğiniz büyürken 5 aylık bebekler nasıl davranır? ya da 5 aylık bir bebek neler yapabilir? diye merak ediyor olabilirsiniz. 5 ay 10 günlük bebek gelişimi ve 5 ay 1 haftalık bebek gelişimi hakkında birçok sorunuz olabilir. Beş aylık bebeğinizin günlük rutinindeki değişimler ile bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişimi hakkında bilgiler edinerek ona ihtiyaç duyduğu desteği verebilirsiniz. İşte, 5 ay bebek gelişimi ile ilgili tüm detaylar:
5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Bebeğiniz bu ayda ortalama 560 gram kilo alabilir. Ancak bebeğinizin gelişimini sadece kilo alımına göre değil, önceki aylarda hesapladığınız persentil aralıkları ile karşılaştırarak değerlendirmenizde fayda vardır. Bebeğinizin ayına göre persentil değerlerini öğrenmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
5 Aylık Bebeğin Boyu ve Baş Çevresi Ne Kadar Olmalı?
Bebeğiniz beşinci ayında 2 cm uzayarak kızsa 64 cm, erkekse 65.9 cm boya ulaşabilir. 5 aylık kız bebeğinizin baş çevresi ortalama 41.5 cm, erkek bebeğinizin ise 42.6 cm olabilir.
5 Aylık Bebek Ne Kadar Beslenmeli?
5 ay bebek gelişimi içindeki beslenmede anne sütü ana öğünü oluşturur. Bebeğiniz 5. ayında da tüm besin ve sıvı ihtiyacını anne sütünden karşılayabilir. Beş aylık bebeğinizi günde 5-6 kez, gece uyanıyorsa da 1-2 kez emzirebilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışmalısınız.
5 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Beslenmeli?
5 aylık bebeğiniz yaklaşık 3 saatte bir acıkabilir, bu nedenle bebeğinizi 3’er saat aralıklarla besleyebilirsiniz. İlk 6 ay bebeğinizin gündüz beslenme sıklığını 1 saatin altında, 3 saatin üzerinde olmamasına özen göstermelisiniz.
5 Aylık Bebek Gece Kaç Saatte Bir Beslenmeli?
5 aylık bebeklerin gece beslenme süresindeki aralık 4 saat olabilir. Ancak gece 8 saat uyuyabilen bir bebeği, eğer doktor da onaylıyorsa, beslemek için uyandırmaya gerek olmayabilir. Bebeklerde 3. aydan sonra gece beslenmesi, eğer bebek uyanmıyorsa, yapılmayabilir. Bebek gece uyanırsa beslenebilir. Bebeklerde büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır. Bebeğinizi, kesintisiz uyumasını sağlamak ve büyümesini desteklemek için gece hiç uyanmıyorsa beslemeyebilirsiniz.
5 Aylık Bebek Ne Kadar Süt İçmeli?
Bebeklerin en temel besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütü, bebeklerin ihtiyaçlarını ilk 6 ayda tek başına karşılayacak mucizevi içeriklere sahiptir. Siz de bebeğinizin beslenmesinde ilk 6 ay sadece anne sütüne ver vermelisiniz.
Her bebeğin beslenme miktarı ve düzeni birbirinden farklılık gösterebilir. Hatta bebekler beslenme sıklığını da genellikle kendisi belirler. Genelde 5 aylık bebekler her öğünde yaklaşık 180 ml süt içebilir.
5 Aylık Bebeğe Ne Yedirebilirim?
Bebeğiniz siz yemek yerken ağzını açtığı ya da dik oturabildiği için ek gıda yiyip yemeyeceğini merak edebilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesinde yer vermek için ¨5 aylık bebeğe patates püresi nasıl yapılır?¨ ve ¨5 aylık bebek yumurta sarısı yer mi?¨ gibi sorular aklınıza gelebilir. Hatta bu dönemde “5 aylık bebeğe meyve püresi nasıl yapılır?” sorusuna da cevap arayabilirsiniz.
Bebeğinizi büyütürken ay ay neler yedirmeniz ve nelere dikkat ederek beslemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bunun için bebeklerin hangi ay ne yemeli gerektiğine ilişkin önemli bilgiler içeren Bebeğinizin Ay Ay Beslenme Bilgileri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
5 Aylıkken Ek Gıdaya Geçilir mi?
Unutmamanız gerekir ki ek gıdaya başlangıç için önerilen zaman 6. aydır. Bebeğinizin sindirim sistemi, 6. ayın sonunda gelişerek ek gıdaya uygun hale gelmiş olur. Bu nedenle bebeğinize beslenme rutini oluştururken ek gıdaya 6. ayın sonunda geçmeniz gerekir.
6. aydan önce ek gıdaya geçmek, bebeğinizin sağlığına ve beslenme düzenine birçok açıdan olumsuz etki yapabilir. Hem bebeğinizin sindirim sistemini zorlar hem de alerji riski yaratabilir.
Bebeğiniz ek gıdaya erken geçerse katı gıdaya alışıp anne sütünüzü ya da devam sütünü reddedebilir. Bebeğiniz anne sütünden ya da devam sütünden karşılayabileceği miktar ve etkideki vitamin ve minerali, ek gıdadan karşılayamaz. Tüm bunlar bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca henüz sindirim sistemi gelişmekte olduğu için 5 aylık bebeğinizin ek gıdaya başlaması kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına da yol açabilir.
5 Aylık Bebek Kaç Bez Değiştirir?
5 aylık bebeğinizin bezi günde 4-5 kez ıslanabilir. Pişik olmaması ve ıslaklıktan veya bebek bezinin sürtünmesinden huzursuzlaşmaması için en fazla 4 saatte bir bezini değiştirmeye özen göstermelisiniz.
Bebeğinizin karnının doyduğunu en iyi günlük ıslak bez sayısından anlayabilirsiniz. Eğer günde 4-5 çişli bez değiştiriyorsanız bebeğinizin karnı doyuyor demektir. Kakada durum biraz daha farklıdır. Çünkü her bebeğin kaka yapma sıklığı, alışkanlığı birbirinden farklıdır.
5 Aylık Bebek Kaç Kez Kaka Yapar?
Bebeğiniz henüz ek gıdaya başlamadığı için kaka yapma düzeni daha önceki aylarda olduğu gibi günde bir kez olabileceği gibi birkaç günde bir de olabilir. Bebeğinizin kaka yapma düzenindeki değişimleri takip etmek için Kaka Takibi sayfasından faydalanabilirsiniz. Bebeğinizin kakası beyazsa, kakada mukus varsa ya da bebeğiniz tuvaletini yaparken zorlanıyorsa doktorunuza danışmalısınız.
5 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?
Bebeğiniz beşinci ayında tüm gece uyanmadan uyuyabileceği gibi 1-2 kez beslenmek için de uyanabilir. Geceleri ortalama 10-12 saat, gündüz ise 3-4 saat uyuyabilir. ¨5 aylık bebek uyku düzeni nasıl oluşturulur?” sorusunun cevabını öğrenmek için Bebeklerde Uyku Eğitimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeğinizin uyku rutinini oluştururken sormak istediklerinizi İlkadımlarım Akademi aylık programında yer alan Uzmanlardan Canlı Ücretsiz Eğitimlere katılarak iletebilirsiniz. Aynı zamanda daha önce yayınlanan geçmiş uzman eğitimlerini de izleyip dinleyebilirsiniz.
5 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Beş aylık bebeğinizin gelişim aşamalarından bazıları şunlardır:
- Hareket eden nesneleri daha kolay takip edebilir.
- Eşyaları bir elinden diğerine geçirebilir.
- Daha küçük nesneleri görebilecek kadar görme duyusu gelişebilir.
- Sebep sonuç ilişkisini kavramaya başladığı için oyuncaklarını tekrar tekrar atarak onları seyredebilir.
- Sırt üstü yattığında başını ve omzunu kaldırabilir.
- Kendi adını tanıyabilir, ona adı ile seslendiğinizde dönüp bakabilir.
- Kucağa alınmak istediğinde kollarını kaldırabilir.
- Ünlü ve ünsüz sesleri bir araya getirebilir ve mama, baba gibi sesler çıkarabilir.
5 Aylık Bebeğe Neler Öğretilmeli?
Bebeğiniz beşinci ayında oyun oynamaktan hoşlanabilir. Bebeğinize oynaması için yumuşak bloklar ya da çıngırak verebilirsiniz. Verdiğiniz yeni oyuncak ya da nesnelerin isimlerini söyleyebilirsiniz. Ayrıca hareketli müzikler açabilir, ona şarkı söyleyebilirsiniz.
Bebekler için 90 derece destekli oturmaya başlamak için en uygun zaman 5. aydır. Kaba motorlardan biri olan oturmak için 5. ayda çalışmalara başlanabilir. Mama sandalyesinde ya da yerde yastıklarla destekleyerek bebek oturtulabilir. Bebeğinizin oturma süreciyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için 4 Adımda Bebeğin Oturma Aşamaları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
5 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizle motor hareketlerinden biri olarak uzatılan nesneyi uzanıp alabilmesi için oyuncak alıp verme oyunu oynayabilirsiniz. Bebeğinizin kaba motoru özelliklerinden olan uzanma, oturma, dönme, vücudunu hareket ettirme gibi hareketleri için ilk 6 aylık gelişimi büyük önem taşır. Kaba motor özelliklerini geliştirmek için bebeğinizi göbek üzerinde yatırarak bir süre vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. “Karın üstü aktivite zamanı” olarak tanımlanan Tummy Time ile ilgili detayları Biraz Hareket Vakti Tummy Time Nedir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
5 Aylık Bebek Yere Basabilir mi?
5 aylık bir bebek tüm vücut ağırlığını bacaklarına verebilir. Bebeğinizi ellerinden tutarak yere basacak şekilde ayakta kısa süreliğine tutabilirsiniz. Ancak bebeğinizin tek başına ayakta durmasına ve yürümesine daha çok zaman olduğunu unutmayın.
5 Aylık Bebek Yürütece Konulur mu?
Bebek yürüteci, henüz yürüyemeyen bebeklerin hareket kabiliyetlerini artırarak yürümesine yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Ancak birçok uzman yürüteç kullanan bebeklerin yürümesinin geciktiğini savunarak, bebeklerde yürüteç kullanımını önermez.
Bir bebeğin yürüteci kullanabilmesi için başını mutlaka sabit bir şekilde tutuyor olması ve ayaklarının yere basması gerekir. Genellikle 5 aylık bebekler yürütece konulmaya başlanabilir. Ancak yürütece koymak 5 aylık bebeğin yürüme gelişimini yavaşlatabilir.
Uzmanlar yürütecin, bebeklerin yürümeye yardımcı olan bazı becerileri edinmesini engelleyerek, geç yürümeye başlamalarına neden olabileceğini açıklıyor. Ayrıca yürüteç kullanımının bebeklerde yaralanma riskine yol açtığını vurguluyorlar.
Bebek gelişimi ve sağlığı açısından yürütecin diğer sakıncalarını öğrenmek için Bebeklerde Yürüteç Kullanımı Zararlı mı Yararlı mı? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
5 Aylık Bebek Ne İzler?
Bebekler 5. ayda renkleri ayırt etmeye başlar. Uzmanlara göre nesneleri takip yeteneği gelişen bebeklerin televizyon ya da mobil cihazın ekranını izlemesi, bebeğin gelişimi için uygun değildir.
Bebekler ilk ayında yalnızca zıt renkleri ve hareketli objeleri görebilir. Bebeğin gözleri zamanla farklı objeleri algılayabilecek kadar gelişir. Pastel renkleri algılayabilir, canlı ve parlak renkli objelere karşı daha fazla tepki verebilir. Yatay eksende hareket eden ışıklı, renkli, parlak, büyük cisimleri izleyebilir.
Dünyada yapılan araştırmalar, 2 yaş öncesinde televizyon izleyen bebeklerin bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini ortaya koyuyor. Bebeğin televizyon izlemesinin zararlarının başında dil gelişimini geciktirmesi, aile içi iletişimi azaltması, öğrenme sürecini sekteye uğratması gibi olumsuz etkiler geliyor. Ayrıca uyku ve dikkat ile ilgili sorunların oluşmasına da zemin hazırlıyor. Bu konuda daha detaylı bilgiyi Çocuğunuz ve Televizyon İzleme Alışkanlığı yazımızdan alabilirsiniz.
5 Aylık Bebek Nasıl Konuşur?
Bebeğinizin mırıldanması 5. ayında daha belirgin hale gelir. 2. ayda bazı sesleri, bazı dudak hareketleriyle ilişkilendirmeye başlar. Artık 5. ayında ise “g” ve “k” gibi arka plandaki sesleri bebeğinizin ağzından duyabilirsiniz.
4. ayın sonuna doğru bebeğiniz hecelemeye başlamış olabilir. "ma-ma", "da-da", "ba-ba’" gibi aynı heceleri yan yana kullanılır. Bu hecelerden bazıları anlamlı kelimeler oluştursa da aslında bebeğiniz bunları henüz bilinçsiz şekilde yapar. Yani henüz 5 aylık bebeğiniz bilinçli bir kelime kullanamaz.
Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için onunla günlük aktiviteniz içinde bol bol konuşabilir, kitap okuyabilir, şarkılar söyleyebilirsiniz. Bebeğinizin gelecek aylarda yaşayabileceği konuşma süreciyle ilgili Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
5 Aylık Bebek Doktor Kontrolü
Bebeğinizin beşinci ayında baş çevresi, boy ve kilo ölçümü yapılır. Doktorunuz rutin sağlık kontrollerini gerçekleştirir. Önceki aşıları yapılmışsa bebeğiniz beşinci ayında herhangi bir aşı vurulmaz.
Bebeğinizin 6. ayına özel gelişim aşamalarını öğrenmek için de 6. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.