Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

5 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

Doğduğundan bugüne kazandığı pek çok yeni beceriyle sizi şaşırtan bebeğiniz, 5. ayında da hareketleri, bakışları, tepkileri ile çevresine uyum sürecine devam ediyor.   Gördüğü nesneleri daha uzun süre takip eden, güçlenen kaslarıyla artık daha çok hareketli olan 5. aylık bebeğiniz, sizlerle kurduğu iletişimin de etkisiyle fiziksel, bilişsel ve zihinsel olarak kendini geliştiriyor. Ne güzel ki, bebeğinizin bu gelişim ve büyüme serüvenine daha uzunca bir süre şahitlik edeceksiniz. Bu yeni dönemde bebeğinizdeki değişimleri 5 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte  5. Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebekler 5 aylık olduklarında hem emeklemek hem de ek gıdaya geçmek için bazı beceriler edinmeye başlayabilir. Artan algısıyla yeni keşiflerin peşinde olan 5 aylık bebeklerin gelişim aşamaları arasında şunlar yer alır;

  • Sırt üstü yattığında başını ve omzunu kaldırabilir.
  • Sırt üstü yatarken karın üstüne dönebilir.
  • El kasları gelişmeye devam eder. Nesneleri bir elden diğerine aktarabilir.
  • Oyuncaklarını daha güçlü kavrayabilir. 
  • Uzanarak nesnelere ulaşabilir.
  • Bacaklarına bir miktar ağırlık verebilir.
  • Sırtüstü yattığında ayaklarını yakalayıp ağzına götürebilir.
  • Destekli oturmaya başlayabilir.
  • Kucağa alınmak istediğinde kollarını kaldırabilir.
  • Hareket eden nesneleri daha kolay takip edebilir.
  • Gelişen görme duyusuyla daha küçük nesneleri görebilir.
  • Kendi adını tanıyabilir, ona adı ile seslendiğinde dönüp bakabilir.
  • Ebeveynlerinin seslerini tanır.
  • Ünlü ve ünsüz sesleri bir araya getirebilir.
  • Oyuncakların nasıl çalıştığını öğrenmek için oyuncaklara vurabilir veya sallayabilir. 

Her geçen gün büyüyüp güçlenen bebeğinizin bir yıllık gelişimini Bebeğiniz Aylara Göre Neler Yapabilir? başlıklı yazımızdan takip edebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeklerde büyüme hızı ilk 12 ayda çok hızlı olur. Her ay kilosunda artış görülmesi beklenen bebeklerin, gelişimine dönük fikir sahibi olmanın en doğru yolu, boy ve kilosunu düzenli bir şekilde takip etmektir.

Çocuklarda vücut gelişimini değerlendirirken yaşa göre boy, kilo, baş çevresi gibi persentil tabloları kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 5 aylık bir kız bebeğin kilosu ortalama 6.9 kilogram, 5 aylık erkek bebeğin kilosu ise ortalama 7.5 kilogramdır.

Her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır, doğum kilosuna göre farklılıklar olabilir. Bu yüzden siz de İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasında yer alan Persentil Hesaplama Aracını kullanarak bebeğinizin gelişimini düzenli olarak kontrol edebilirsiniz.

Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu doğumdan sonraki ilk üç yıllık dönemde, yeterince kilo almayan bazı bebeklerde kilo sorunu yaşanabilir. Bebeklerin yeterince kilo almamasının nedenlerini bilmek ve gelişimini takip ederek gerektiğinde doktora başvurmak, bebeklerde kilo sorununun çözümünde en etkili yolların başında gelir.  Siz de “Bebeğim yeterince kilo almıyor” diyen annelerdenseniz doktorunuza danışabilir, ayrıca Bebeklerde Kilo Sorunu : "Bebeğim Yeterince Kilo Almıyor" başlıklı içeriğimizden fikir alabilirsiniz.  

5 Aylık Bebek Gelişimi

Bebekler çok hızlı büyür ve öğrenir. 5 aylık bir bebek de bilişsel, fiziksel duygusal ve sosyal anlamda sürekli bir gelişim içindedir. Fiziksel olarak başını dik bir şekilde tutabilen, emeklemeye benzer hareketler yapacak güce erişen 5 aylık bebek, sarkan nesneleri elleriyle kavrayabilir, onları tutmak için uzanabilir.

Görsel gelişimi hız kazanan 5 aylık bebekler, artık farkı anlayabildikleri için renkler ve desenlerle daha fazla ilgilenirler. Karmaşık desenler ve şekiller de bu aydaki bebekler için daha ilgi çekicidir.

Sosyal gelişimleriyle 5. ayda bebekler neye ihtiyaçları olduğunu ses ve hareketleriyle ifade etmede gayet başarılıdır. İsteklerini ve duygularını ifade etmek için farklı sesler çıkarabilirler. Ayrıca dil gelişimine bağlı olarak ‘ba-ba’, ‘de-de’ gibi iki heceli sesler çıkarabilir.

Ebeveynlerini daha fazla örnek almaya başlayan 5 aylık bebek, duygusal gelişimiyle birlikte ses taklidi ya da gevezelik yapabilir, gülebilir, kucaklayabilir. Sürekli tekrarlanan hareketleri öğrenir. Tanıdık şeyleri ve insanları tanıyabilir. Bu aylarda, anne babasıyla diğer yetişkinler arasındaki farkı anlayabilir.  Tanıdığı insanların yanından uzaklaşması ya da odadan çıkması durumunda ise üzülüp ağlayabilir.

4. Büyüme Atağı, bebeklerde 19. haftalık yani 5 aylık olduğunda yaşanır. Etkinlikler Atağı dönemi olarak adlandırılan 4. büyüme atağında bebekler karmaşık ilişkiler kurmaya başlar ve muhakeme becerisi kazanır. Yabancılara karşı utanma hissi gösterir. Kendi adını duyunca döner ve tepki gösterir. Artık yerde de vakit geçirmesinin faydalı olduğu zamanlardır. Bu dönemde ev ortamındaki yeni uyaranlarla bebeği tanıştırmak, odaları gezdirmek, farklı nesneler göstermek gelişimini desteklemek için faydalı olur.  

Bebeğinizi ilk yılında fiziksel ve zihinsel açıdan birçok gelişim ve değişim bekler. Bebeğinizin 1 yaşına kadar yaşayacağı değişimleri Ay Ay Bebek Gelişimi ile Bebeklerin Ay Ay Zeka Gelişimi  yazılarımızı okuyarak takip edebilirsiniz.


5 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Her bebeğin uyku süresi ve düzeni farklılık gösterse de 5. ayda bebekler, 24 saatlik süre boyunca yaklaşık 15 saat uyurlar. 5 aylık bir bebeğin gündüz uyanık kalma süresi genellikle 2-3 saattir.  Ancak bebek günde 4 kez uyuyorsa, bu süre 1,5-2 saate düşebilir. 5 aylık bebeklerin geceleri 11-12 saat, gündüzleri ise 3-4 uykuya dağıtarak 2,5-3,5 saat uyuması önerilir. Bebekler beşinci ayında tüm gece uyanmadan uyuyabileceği gibi 1-2 kez beslenmek için de uyanabilir.

Bebeğinizin uyku süresi ve rutini hakkında sormak istediklerinizi İlkadımlarım Akademi aylık programında yer alan Uzmanlardan Canlı Ücretsiz Eğitimlere katılarak iletebilirsiniz. Aynı zamanda daha önce yayınlanan geçmiş uzman eğitimlerini de izleyip dinleyebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

5 aylık bebekler gündüz 4 saat, gece 11 saat olmak üzere günde yaklaşık 15 saat uyuyabilir. 5. ayda günün ilk 2 uykusu, 1-1,5 saate kadar uzamaya başlayabilir. Gündüz uykularının 1,5 2 saatle sınırlandırılması önemlidir, çünkü gündüz uykularının çok uzun olması bebeğin gece uykusunu etkileyebilir.

Bebekler rutini sever, gün içinde bir rutinin olması kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Bebeklerde bu rutini oluşturmak için uykusunun da belli bir düzende olması gerekir. 5. ayda bebeğinizi belirli saatlerde uyanıp yine aynı saatte uyumaya; masal, ninni ya da banyo gibi uyku rutinlerine alıştırmaya başlayabilirsiniz.  

Bebekler her gün belli saatlerde uyku sinyalleri verebilir. Böylece uyuma ve uyanma zamanları daha tahmin edilebilir olur. İyi gözlemlerseniz bebeğinize bir uyku düzeni kurabilirsiniz.

5 aylık bebek rutini oluşturmanın yanı sıra bağışıklığını destekleyerek bu düzeni korumak da önemlidir. Bebeğinize bu ayda nasıl bir rutin oluşturmanız gerektiğiyle ilgili 5 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca ¨5 aylık bebek uyku düzeni nasıl oluşturulur?” sorusunun cevabını öğrenmek için Bebeklerde Uyku Eğitimi başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.

5 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

5 aylık bebeklerin fiziksel gelişimine bağlı olarak yapabildikleri birkaç önemli hareket vardır. 5. aya gelindiğinde çoğu bebek önden arkaya ve arkadan öne doğru yuvarlanabilir. 5 aylık bebeklerin çoğu kucaktayken, yastıklarla desteklendiğinde oturabilirler. Başını kendi başına hareket ettirebilir ve uzanarak, kıvrılarak, yuvarlanarak vücudunu daha fazla hareket ettirebilirler. Oyuncaklara uzanıp elleriyle tutup kavrayabilirler. Güçlü ve yeni motor becerilerinin de yardımıyla gördüğü her şeyi hevesle almaya çalışan 5 aylık bebekler, fiziksel gelişiminin de desteğiyle dünyayı anlayıp çevresini keşfetmeyi sürdürürler. Bebeğinizin motor gelişimini takip etmek için Bebeklerde Ay Ay Motor Gelişim Nasıl Olur? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Fiziksel gelişim, bebek gelişiminin en kolay gözlemlenebilecek alanıdır. Kilo gibi boy ve baş çevresi de bebeklerde fiziksel gelişim hakkında önemli ipuçları verir. 5 aylık kız bebeğin boyunun ortalama 64 cm, baş çevresinin 41.5 cm olması normal kabul edilir. 5 aylık erkek bebeğin ise boyu ortalama 65.9 cm, baş çevresi 42.6 cm’dir.

Tüm bu gelişim aşamaları, her bebeğin gelişimine özgü bir seyir izler. Bir bebeğin boy, vücut ağırlığı ve baş çevresindeki artışın yaş, cinsiyet ve genetik etkenlere göre olması gereken değerlerin altında kalması, bebekte büyüme geriliğine işaret edebilir. Bebeğinizin belirli gelişim aşamalarını kat etmediğini gözlemlediğinizde doktorunuza danışmalısınız.  

5 aylık bebek anne ve babasını tanıyabilir mi?

Bebekler hayatlarının ilk birkaç ayında etraflarındaki yüzlere dikkat ederler. Yaklaşık 5 ila 8. aylar arasında ise anne babaları ile yabancıları birbirinden ayırt edebilirler. 5 aylık bir bebek çevresinde en çok gördüğü anne, baba, akraba veya diğer kişilere daha fazla aşina olur ve tanıdığı kişilerle tanımadığı kişiler arasında ayrım yapmaya başlar.

Anne babasıyla birlikte olmaktan keyif alan 5 aylıkken bebekler, aileleriyle daha fazla zaman geçirme isteği gösterirler. Mutlu, neşeli, huysuz ya da sinirli olduklarını çıkardıkları sesler ve yaptıkları hareketlerle net bir şekilde hissettiren 5 aylık bebekler, bu duyguları paylaşmak için özellikle anne babalarının kucağına gitmek isteyebilirler.  

5 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçer mi?

Ek gıdaya başlamak için uzmanlar tarafından önerilen en ideal zaman 6. aydır. Bebeğin sindirim sistemi, 6. ayın sonunda gelişerek ek gıdaya uygun hale gelmiş olur. Bu nedenle 5 aylık bebeklerin ek gıdaya geçmek için biraz daha zamanı vardır.

6. aydan önce ek gıdaya geçmek, 5 aylık bebeğin sağlığına ve beslenme düzenine birçok açıdan olumsuz etki yapabilir. Hem bebeğin sindirim sistemini zorlar hem de alerji riski yaratabilir. Bebek ek gıdaya erken geçerse katı gıdaya alışıp anne sütünü ya da devam sütünü reddedebilir. 5 aylık bebek, anne sütünden ya da devam sütünden karşılayabileceği miktar ve etkideki vitamin ile minerali, ek gıdadan karşılayamaz. Tüm bunlar bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca henüz sindirim sistemi gelişmekte olduğu için 5 aylık bebeğin ek gıdaya başlaması kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına da yol açabilir.


5 aylık bebek için hangi oyuncaklar alınmalı?

Bebekler hangi ayda olursa olsun oyun oynamaya ve oyuncağa merak duyar. Oyuncaklar, bebeklerin en büyük eğlencesi olmanın yanında onların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimlerine yardımcı olur. Oyun, bebekler için bir öğrenme şekli, oyuncak ise bu öğrenme şeklini keyifli ve kolay kılan bir araçtır.

Oyun ve oyuncakları, bebeğinizin gelecekteki zeka, hayal gücü ve yaratıcılığının da temellerini oluşturacak. O nedenle 5 aylık bir bebek için hangi oyuncakların alınması gerektiği hakkında fikir sahibi olmanız önem taşır. Bebeğinizin gelişimine bağlı olarak 5. ayında gözleriyle takip edebileceği, uzanıp tutmayı deneyebileceği, sesini duyduğunda tepki vereceği ve elleriyle kavrayabileceği oyuncaklar seçebilirsiniz. İşte size 5 aylık bebek için alabileceğiniz oyuncaklarla ilgili önemli tüyolar;

Diş kaşıyıcısı: 5 aylık bebeklerin büyük kısmı diş çıkarmaya geçiş sürecindedir. İşte bu süreçte dişlerini rahatlatmak amacıyla diş kaşıyıcılar alınabilir. 5 aylık bebek oyuncaklarından diş kaşıyıcısını seçerken, orta yumuşaklıkta, tamamen doğal ve organik malzemeler kullanılarak üretilmiş olanları tercih edilebilir.

Çıngırak: 0-6 ay arasındaki bebekler için tam bir oyuncak klasiği olan çıngıraklar, bebek için hem eğlenceli hem de gelişimi açısından faydalıdır. Çıngırakları tutarak kavrama refleksini geliştiren bebekler, oyuncağı sallayınca ses çıkararak neden sonuç ilişkisini en basit şekilde öğrenmiş olurlar.

Yumuşak toplar: 5 aylık bebek nesneleri tek veya iki eliyle kavrayabilir. Bir objeyi bir elinden diğerine geçirebilir. Bu becerileri ile de minik ellerine uygun olan yumuşak ve çıngıraklı toplarla keyifle oynayabilir.

Kırılmayan ayna: Bebekler aynadan gördüklerinin kendileri olduğunu anlamasalar da aynadaki yansımalarından etkilenir. Kırılmayan ayna ile 5 aylık bebeğin kendisini keşfetmesi desteklenebilir.

Oyun halısı: Parlak renklerle birlikte ara renk tonlarını görmeye başlayan 5 aylık bebeklerin ses çıkaran renkli oyuncaklara olan ilgisi oldukça fazladır. Ayrıca bu ayda bebekler yakalama refleksini artık bilinçli gerçekleştirir. Tüm bu becerilerini birlikte kullanabileceği oyun halısı ve aktivite masası, 5 aylık bebek için iyi bir oyuncak seçeneği olabilir.

Bez aktivite kitabı: Dokunma duyusunu geliştiren 5 aylık bebek oyuncakları arasındaki bez aktivite kitaplarındaki parlak renkler, hayvan görselleri ve farklı dokular bebeklerin ilgisini çekebilir.

Yumuşak blok seti: Kumaşla kaplı, farklı dokulardaki, sallandığında farklı sesler çıkaran ve yuvarlanabilen bu yumuşak bloklar, bebeklerin hem görsel hem duyusal gelişimini destekler. Bebeğiniz, 5 aylık bebek oyuncaklarından olan bu yumuşak bloklarla uzun süre ilgiyle oynayabilir.

5 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi sahibi olmanızın yanı sıra ‘5 aylık bebekler için nasıl oyuncaklar tercih edilmeli?’ diyorsanız 0-1 Yaş İçin Oyun ve Oyuncaklar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar