Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

24 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

Tebrikler, bebeğiniz 2 yaşında! Hayatının en hızlı gelişim gösterdiği ilk 2 yılını geride bırakan bebeğinizle yepyeni bir sürece adım atıyorsunuz. Bebeklik döneminde fiziksel, bilişsel, sosyal anlamda pek çok gelişim gösteren bebeğiniz, önümüzdeki bir yılda ‘Benlik Dönemi’ne girecek ve "ben merkezli" davranışlarının yoğunlaşacağı bir gelişim yaşayacak. Kendi kimliğini ve bireyselliğini keşfetmeye başlayacağı bu dönemde, bebeğiniz isteklerini, ihtiyaçları ile duygularını anlamaya ve ifade etmeye daha çok çalışacak. 3 yaşına kadar normal gelişim sürecinin bir parçası olarak sınırlarını da sınayacak olan bebeğinize, bu dönemde anlayışlı davranarak sağlıklı gelişim göstermesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin yeni yaşındaki gelişimine destek olmak ve 24 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için bu yazımızla birlikte 24. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

24 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Düz hat üzerinde yürür.
  • Koşar.
  • Yerinde zıplar.
  • Oyuncağı ipinden çekerek yürür.
  • Merdivenden yardımsız iner.
  • Evde basit işlere yardım eder.
  • 4-6 küpten kule yapar.
  • Kapları boyutlarına göre iç içe yerleştirir.
  • Makasla bir açımlık hamleler ile kâğıdı keser.
  • Nesneyi iki elinin avuçları içinde yuvarlar.
  • Kalemi üç parmağı ile tutar.
  • Kâğıdı iki eliyle buruşturur.
  • Kitap sayfalarını çevirebilir.
  • 2-3 kelimelik cümle kurabilir.
  • “Sen, ben” kavramları kullanabilir.
  • Bildiği şarkı ya da tekerlemelere eşlik eder.
  • 50’den fazla sözcüğü anlamına uygun kullanır.
  • Zamirleri kullanır.
  • Soru cümleleri kurar.
  • Sosyal iletişim kalıplarını kullanır.
  • Nesneleri merak eder.
  • Sorulduğunda nesnelerin/varlıkların parçalarını isimlendirir.
  • Sembolik oyunlar oynar.
  • Gözlemlediği bireylerin davranışlarını onlar olmadığında da taklit eder.
  • Yer bildiren yönergelere uygun tepkide bulunur.
  • Parça bütün ilişkisi kurar.

Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebeğinizin gelişiyle ilgili doktorunuza danışabilir, 12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’da bulunan 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.

24 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?          

Bir bebeğin büyümesinin en hızlı olduğu ilk iki yılda yeterince ve sağlıklı beslenip yaşıtlarına uygun ideal kiloda olması çok önemlidir. Bebeklerde kilo alımı, genel sağlık ve gelişimleri için önemli bir göstergedir.

Yeterli kilo alımı, bebeğin genel sağlığının ve beslenme durumunun iyi olduğuna işaret eder. Buna göre 24 aylık bebeklerin kilosunda, bir önceki aya göre az da olsa bir artış olması beklenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 24 aylık erkek bebek kilosu ortalama 12.2 kg, kız bebek kilosu ise 11.5 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir. Her ay yapılan rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.                   

24 Aylık Bebek Gelişimi

Büyüme, insanların bedeninde, zihninde ya da davranışında olumlu yönde meydana gelen değişimlerin tümünü içerir. Gelişim de büyümenin bir parçası olarak bedensel, zihinsel, sosyal, duyuşsal ve ahlaki alanlardaki ileriye dönük değişimlerin tümünü kapsar ve yaşam boyu devam eder.

24 aylık bebeğiniz, 6 yaşına kadarki dönemde bebeklikten çocukluğa geçilen bir evreye adım atar. Bu süreçte yavaş yavaş sizinle olan iç içe ilişkisine daha az ihtiyaç duyacak olan bebeğiniz, büyüdükçe sizden ayrı bir insan olduğu ile ilgili ilk fikirlere de sahip olmaya başlar. Bu düşünceyle giderek daha fazla bağımsız olma arzusuna doğru yönlenir ve bağımsız olmak ister. Daha bağımsız hale geldikçe, sınırları zorlamaya ve etrafındaki dünyayı keşfetmeye başladığına dair belirtiler gösterebilir. Bazı şeyleri kendi kendine yapmak konusunda ısrarlı davranabilir, öfke nöbetleri geçirebilir.

24 aylık bebeğiniz fiziksel gelişimine bağlı olarak evde getir-götür işlerine yardım edebilir. Kaşık-çatalla kendini doyuracak kadar yiyebilir. Merdiven çıkar. Evde yapılan toz alma, telefonla konuşma gibi etkinlikleri taklit eder. Kalem-kağıt alınca karalama yapar.

Kelime dağarcığı hızla gelişen 24 aylık bebeğiniz, iki kelimeyi yan yana getirerek kullanabilir. Amacına ulaşmak için çok farklı yolları sınar. Kazançlı çıktıklarını sıkça dener. Ayakkabı, oyuncak gibi sık kullandığı nesneleri yerlerinde arar, bulur. Bebeğinizin hem bu aydaki hem de sonraki dönemlere ait sosyal ilişkileri hakkında 3 Yaşa Kadar Sosyal Gelişim içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.

24 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?                         

24 aylık bir bebek gece ve gündüz uykusu birlikte genellikle günde toplam 11-14 saat uyur. Gece uykusu yaklaşık 10-12 saat, gündüz uykusu ise 1-2 saat arasında değişebilir. Her bebek farklıdır, bu yüzden bazı bebekler daha fazla veya daha az uyuyabilir. Önemli olan, uyku düzeninin bebeğin ihtiyaçlarına uygun olması, genel olarak kendini iyi ve dinlenmiş hissetmesidir.

24 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?                               

Bebeklerin sağlıklı ve istenilen seviyede büyümesi için yeterli miktarda beslenmesi oldukça önemlidir. 1-2 yaş arasında ortalama 2.5 kilo alabilen bir bebeğin ilk yaşından sonra kilosundaki artış azalsa da zihinsel gelişimi hala hızla devam ettiği için beslenmesine özen göstermeye devam etmek gerekir.

Peki 24 aylık bebekler nasıl beslenmelidir? Günlük ihtiyaç duyduğu kalori miktarı yaklaşık 1200 kcal olan 24 aylık bebeklere, bazı küçük istisnalar dışında neredeyse yetişkinlerin yiyebileceği her besin verilebilir. Buradaki tek fark öğünlerdeki yemek miktarının daha az olmasıdır.

24 aylık bebeklerin, sağlıklı gelişimi için düzenli olarak vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengin gıdalar tüketmesi gerekir. Meyve ve sebze, süt veya süt ürünleri, et, balık ve yumurta gibi hayvansal kaynaklar ile kuru baklagiller ve tahıl ürünleri gibi bitkisel kaynaklar 24 aylık bebeğin günlük beslenmesinde mutlaka yer almalıdır.

Siz de bebeğinizi günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün olmak üzere sağlıklı ve çeşitli gıdalarla beslemeye özen gösterebilirsiniz. Ana öğünlerin yanı sıra ara öğünlerde 24 aylıkken bebeğinizi anne sütü ile beslemeye devam edebilirsiniz. Yokluğunda veya eksikliğinde doktor tavsiyesiyle çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü ile destekleyebilirsiniz. Doktorunuz farklı bir öneride bulunmadığı sürece bebeğiniz için 24. ayı doldurduktan sonra 3 yaşına kadar Aptamil 5 Çocuk Devam Sütü’ne geçiş yapabilirsiniz.

24 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?

Motor becerileri ile bilişsel yetenekleri önemli ölçüde gelişen 24 aylık bebeklerin oyunlarına, doğduklarından bugüne kadarki kazanımları yansır. Çeşitli oyun ve aktivitelerle hem eğlenen hem de öğrenen bu aydaki bebekler, genellikle koşmayı ve zıplamayı severler. Park veya açık alanlarda koşmak, küçük topları atmak, yuvarlamak ve yakalamak motor becerilerini geliştirirken onları çok eğlendirir.

24 aylık bebeklerin yaratıcılığını geliştiren kalemler, pastel boyalar veya sulu boyalar ile resim yapmak, oyun hamurlarıyla şekiller yapmak onlar için hem keyiflidir hem de el-göz koordinasyonunu geliştirir. 24 aylık bebeklerin sevdikleri diğer oyunlar, basit yapbozlar ve bloklardır. Bu oyunlarla problem çözme ve mantık becerilerini geliştiren bebekler, genellikle ebeveynlerini veya günlük hayatta gördükleri insanları taklit etmeyi severler. Oyuncak mutfak setleri veya doktor setleri gibi oyuncaklar, bu tür oyunlar için idealdir.

24 aylık bebeğinizin diğer çocuklarla etkileşime geçmesi, sosyal becerilerini geliştirmesi, yeni keşiflerde bulunması için parklarda veya oyun gruplarında oynamasına imkan yaratabilirsiniz. Ayrıca resimli kitaplar ve kısa hikayeler okuyarak bebeğinizin dil gelişimini ve kelime dağarcığını artırmasını sağlayabilirsiniz. 2 yaş dönemde bebeğinizle birlikte oynayabileceğiniz oyuncaklar hakkında ise 2 Yaş Dönemi Oyun ve Oyuncakları içeriğimizden fikir alabilirsiniz.

24 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?

24 aylık bir bebeğin, genel sağlık durumu ve sıvı alımına bağlı olarak değişse de günde 4-8 kez çiş, 1-3 kez de kaka yapması beklenir. İdrarı genellikle açık sarı renkte, kakası ise sarıdan kahverengiye kadar farklı tonlarda yumuşak ve şekilli olmalıdır.

Bebeklerde tuvalet alışkanlığının öğrenilmesi doğal gelişimlerinin bir parçasıdır. Tuvalet eğitimi her çocuk için farklılık gösteren bir süreç olsa da 24. ay, bebeğin tuvaleti kullanmayı öğrenmeye başlaması için uygun bir zamandır. Siz de 24 aylık bebeğinize tuvalet alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız öncelikle tuvalet eğitimine ne kadar hazır olduğunu fiziksel, davranışsal ve bilişsel işaretleri değerlendirerek anlayabilirsiniz. Bunların neler olduğunu öğrenmek ve ‘En kolay tuvalet eğitimi nasıl verilir?’ sorusuna cevap olacak bilgileri okumak için Çocuklarda Adım Adım Tuvalet Eğitimi içeriğimize tıklayabilirsiniz.                        

24 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır?                           

Bebekler doğduklarından beri çevrelerinde duydukları ses ve konuşmaları taklit ederek dil gelişimlerini sürekli ilerletirler. 24 aylık bebekler bu dönemde sık sık ebeveynlerinin veya çevrelerindeki diğer insanların söylediklerini taklit ederler. Bu gelişimin etkisiyle sözcük dağarcıklarını hızla genişletip daha karmaşık cümleler kurmaya başlayan 24 aylık bebekler, genellikle 50 ila 200 arasında kelime bilirler, söyleyebildiğinden daha fazlasını da anlarlar. Hızla yeni kelimeler öğrenir ve bunları günlük konuşmalarında kullanmaya başlarlar. Oyun sırasında diğer çocuklarla veya yetişkinlerle etkileşime girerek dil becerilerini kullanırlar. "Mutlu", "üzgün", "kızgın" gibi duyguları tanımlayabilirler.

Eğer bebeğinizin dil gelişimi konusunda endişeleriniz varsa veya beklenen gelişim aşamalarına ulaşmadığını düşünüyorsanız, bir çocuk doktoruna veya dil ve konuşma terapistine danışmanız faydalı olabilir. Bebeklerde Dil Gelişimi başlıklı içeriğimizden de bebeğinizdeki önemli dil ve konuşma değişimleri hakkındaki pek çok sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz.

24 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?           

Çevresini keşfetmek, problem çözmek ve sosyal etkileşimlerde bulunmak gibi birçok bilişsel beceri geliştiren 24 aylık bir bebek zeka gelişimine bağlı olarak şunları yapabilir;

  • Deneme ve yanılma yoluyla yeni şeyler öğrenir.
  • Nesnelerin görüş alanından çıksa bile var olduğunu anlar.
  • Şekilleri ve renkleri ayırmaya başlar.
  • Daha önce gördükleri veya deneyimledikleri şeyleri hatırlayabilir.
  • Birden fazla katmanın altında saklı olan şeyleri bulabilir.
  • Tanıdık kitaplardaki cümleleri tamamlar.
  • Basit hayali oyunlar oynar.
  • Dört veya daha fazla blokla kuleler inşa eder.
  • İki adımlı talimatları takip edebilir.
  • Baskın bir el geliştirmeye başlayabilir.
  • Başkalarının duygularını anlama ve bu duygulara uygun tepkiler verme becerileri gelişir.
  • Aynı anda birden fazla oyuncakla oynar.

24 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?

Bebeklerin büyümesi için yeterli miktarda beslenmesi kadar su tüketmesi de gerekir. Su ihtiyacının karşılanması bebeklerin vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına, enerji seviyelerinin korunmasına ve genel sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. 24 aylık bebeklerin de günde yaklaşık 1-1.5 litre yani 4-6 bardak su içmesi önerilir. Bu miktar, süt, meyve suyu ve su içeren gıdalar gibi diğer sıvı alımları da içerebilir. Bebeğinizin susuz kaldığını gösteren belirtilerine dikkat etmeniz önem taşır. Aşırı susama, kuru dudaklar ve ağız, az miktarda ve koyu renkli idrar, yorgunluk gibi belirtiler bebeğinizin susuzluğuna işaret edebilir.

24 Aylık Bebeğin Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?

24 aylık bebekler dil gelişimlerinde büyük adımlar atarlar ve çevrelerindeki dünya ile daha etkili bir şekilde iletişim kurmaya başlarlar. "Anne gel", "su ver", "top at” gibi iki kelimeli cümleler kurabilen bu aydaki bebekler, “bu ne?” gibi basit sorular da sorabilir. "Açım", "uykum var", "canım acıdı" gibi duygularını ve ihtiyaçlarını daha iyi ifade edebilirler. Kendi isimlerini ve aile üyelerinin isimlerini söyleyebilirler.

Her çocuğun dil gelişimi kendi hızında ilerler. Bazı çocuklar daha erken konuşmaya başlarken, bazıları biraz daha geç başlayabilir. 2 yaşından sonra bebeklerin dil gelişimi hızla devam eder ve bu süreçte dil becerileri büyük ölçüde ilerler. Yeni kelimeler öğrenip kelime dağarcıkları genişleyen bebekler, 3 yaşına kadar 200-1000 kelime arasında bir sözcük dağarcığına sahip olabilirler.

Sizin de 24 aylık bebeğiniz 3 yaşına kadar 3-4 kelimelik daha karmaşık cümlelere geçiş yapıp temel dilbilgisi kurallarını kullanarak daha tam ve doğru cümleler kuracaktır. 2 yaşından sonra dil gelişimine destek olmanız, bebeğinizin iletişim yeteneklerini güçlendirecektir.

24 Aylık Bebek Kaç Öğün Yemelidir?

Düzenli öğünler, bebeklerin enerji seviyesini dengede tutar ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olur. 24 aylık bebekler gün içinde üç ana öğün ve iki ara öğünle beslenmelidir. Güne enerji dolu başlaması için dengeli bir kahvaltının ardından, protein (et, tavuk, balık, baklagiller), karbonhidrat (pilav, makarna, patates) ve sebzelerden oluşan öğlen ve akşam yemeği 24 aylık bebeklerin ana öğünlerini oluşturmalıdır. Sabah ve öğlen ara öğünlerinde ise bebeklere meyve, yoğurt, küçük bir sandviç veya bir avuç kuru yemiş gibi hafif ve besleyici atıştırmalıklar sunulabilir.

24 Aylık Bebeğin Uyku Rutini Nasıl Olmalıdır? 

Bebeklerin gelişiminde beslenme ve oyun gibi uyku rutini de önemli yer tutar. Gün içinde beslenme, oyun, uyku ritmi bebeklerin bağışıklığının da destekçisidir. Bazı bağışıklık hücrelerinin vücutta uyku sırasında aktifleşmesi nedeniyle 24 aylık bebekler için uyku rutini önemlidir.

Öğle uykuları azalmaya başlayan 24 aylık bebekler, günde yaklaşık 13-14 saat uyuyabilir. Geceleri yaklaşık 11-12 saat, gündüzleri ise yaklaşık 1-2 saatlik bir öğle uykusuna ihtiyaç duyarlar. 24 aylık bebeğinizin her gün aynı saatlerde uyanması ve yatağa gitmesi, biyolojik saatini düzenler. Sabahları genellikle 06:00-07:00 arası uyanması, gece uykusu için ise 19:00-20:00 arası uyumasıyla bebeğinizin uyku rutinini oluşturabilirsiniz. Uyku rutinini her gün tutarlı bir şekilde uygulanmanız, bebeğinizin uyku alışkanlıklarının oturmasına yardımcı olur.

24 Aylık Bebek Gece Ağlamaları Olur mu?

24 aylık bir bebeğin gece ağlamaları olması normal ve yaygındır. Çeşitli nedenlere bağlı olabilen bu ağlamalar, genellikle hastalık ve rahatsızlıktan kaynaklanır. Bebekler soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonu veya başka rahatsızlıklar nedeniyle geceleri ağlayabilirler. Ayrıca diş etlerindeki rahatsızlık ve ağrı ile gaz sancısı veya başka sindirim sorunları da 24 aylık bebeklerin uykudan uyanmalarına ve ağlamalarına neden olabilir.

Hastalıkların dışında duygusal değişimler, anne veya babadan ayrılmak istememe, ayrılık kaygısı, rüyalar ve kabuslar nedeniyle bebekler gece uyanıp ağlayabilirler. Gece terörleri de bu ayda görülebilir. Bebek aniden uyanıp korku içinde ağlayabilir ve sakinleştirilmesi zor olabilir. Bebeklerin uyku düzeninde meydana gelen değişiklikler, odanın sıcaklığı, gürültü düzeyi veya ışık miktarındaki değişiklikler, yeni beceriler kazanma süreci 24 aylık bebeklerde bazen gece uykusunu etkileyebilir ve gece ağlamalarına yol açabilir.                  

24 Aylık Bebeğe Gece Beslenmesi Yapılır mı?

24 aylık bir bebeğe gece beslenmesi genellikle gerekli değildir. Bu yaşta bebeklerin çoğu, gece boyunca uyuyabilir ve beslenmeye ihtiyaç duymaz. Eğer 24 aylık bebeğiniz gece beslenmesine devam ediyorsa, bu alışkanlığını bırakmak için beslenme sürelerini ve miktarlarını kademeli olarak azaltabilirsiniz. Bu, bebeğinizin gece boyunca uyumaya alışmasına yardımcı olur. Gece beslenmesini bırakmak hem bebeğinizin uyku düzenini hem de genel sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

24 Aylık Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Belirtileri Görülür mü?

24 aylık bebeklerde 2 yaş sendromu belirtileri görülebilir. 2 yaş sendromu, genellikle 18-36 ay arasındaki çocuklarda ortaya çıkan, bağımsızlık kazanma çabası ve duygusal değişimlerle karakterize edilen bir dönemdir. 2 yaş sendromu döneminin bazı belirgin özellikleri vardır. Bu dönemde bağımsızlık kazanmaya çalışan ve yapabildiklerinin farkına varan bebekler, giderek daha fazla şeyi kendi başına yapmaya, başardığı şeylerin sınırlarını genişletmeye çalışır. Bu nedenle de dengesiz, olumsuz, isyankâr ve çoğu zaman kararsız olurlar. Bir şey yapması engellendiğinde kızabilirler. Kendisine bir şeyi “yap” denildiğinde de yapmaz, hatta çoğu zaman tam tersini yapmaya çalışırlar. Bu dönemi sağlıklı bir şekilde yönetmek için 2 Yaş Sendromu İçin Öneriler içeriğimizden fikir alabilirsiniz.

24 Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?

Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine göre 24. aylık bebeklere Hepatit A aşısı yapılır. Hepatit A aşısının ikinci ve son dozu 24. ayda bebeklere uygulanır.                   

24 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?

Diş çıkarma süreci genellikle 6. aydan başlayıp 3 yaşına kadar sürdüğü için, 24 aylık bebekler diş çıkarmaya devam edebilirler. 24 aylık bir bebekte, ikinci azı dişleri çıkmaya başlayabilir. Bu dişler genellikle 20-30 ay arasında çıkar. Bebeğinize bu dönemde diş fırçası seçerken dikkat etmeniz gerekenler hakkında Bebek Diş Fırçası Nasıl Olmalı? yazısını okuyabilirsiniz.

24 Aylık Bebek Uyku Gerilemesi Nasıl Geçer?

Bebeğin uyku düzeninde aniden ortaya çıkan bozulma ve uykuya dalma ya da uykuda kalma konusunda yaşanan zorluklar, uyku gerilemesi olarak tanımlanır. 24 aylık bir bebeğin uyku gerilemesi dönemi genellikle geçicidir. 24 aylık bebeklerde uyku gerilemesini yönetmek için uyku öncesi rutinlerini tutarlı bir şekilde uygulamak, sakinleştirici aktiviteler yapmak önemlidir. Karartma perdeleri kullanmak, beyaz gürültü açmak, uyku ortamını iyileştirmek, günlük aktiviteleri artırmak, beslenme düzenine dikkat etmek de bebeklerin uyumasını kolaylaştırıp bu dönemi daha kolay atlatmasına yardımcı olabilir. 24 aylık bebeğinizde uyku gerilemesiyle ilgili süreci ve neler yapabileceklerinizi Uyku Gerilemesi Nedir, Nasıl Başa Çıkılır? yazısıyla öğrenebilirsiniz.

24 Aylık Bebekte Diş Gelişimi Nasıl Olmalıdır?               

Bebeklerde diş gelişimi belirli bir düzene göre ilerler. 24 aylık bir bebekte genellikle 16-20 arasında diş bulunur. Bu ayda bebekler çoğu süt dişlerini çıkarmış olur. İkinci azı dişleri ise bebeklerin çıkan en son dişleridir. 24 aylık bebeklerde, ikinci azı dişleri 3 yaşına kadarki sürede çıkmaya devam eder. Bebeğinizin 24. ayında diş çıkarırken neler yapmanız gerektiğini  Bebeklerde Diş Gelişim Tablosu başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.     

24 Aylık Bebek Motor Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Her ne kadar tüm çocukların gelişimi farklı olsa da 24 aylık bebekler hareket kabiliyeti geliştikçe, daha önce yapamadığı şeyleri de yapabilme yeteneği geliştirir. Yürüme konusunda kendini daha güvende hissetmeye ve nesneleri alıp taşıma, arkasından oyuncak çekerek hareket etme ve merdiven çıkma gibi yeni zorluklarla baş etmeye başlar. 24 aylık bebeklerin motor gelişiminin şu şekilde olması beklenir;

  • Koşabilir, topa tekme atabilir ve topu başının üzerinden atabilir.
  • Yardım almadan mobilyalara tırmanıp inebilir.
  • Düz çizgiler ve daireler oluşturur veya kopyalar.
  • Tam çene hareketleriyle çiğner.
  • Biraz dökse de mutfak eşyalarını kullanarak kendi başına yemek yiyebilir.
  • Bir anlığına tek ayak üzerinde durabilir.
  • Oyun alanı yapılarına tırmanabilir.
  • Kapı kollarını ve kapakları çevirir.
  • Üç tekerlekli bisiklete binmeye başlar.
  • Ayak parmak uçlarında durur.

24 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiği hakkında 24 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.

 

                

Kaynaklar