Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

7 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

7. ayına gelmiş olan bir bebek için hayatındaki en önemli değişim, artık oturuyor olması diyebiliriz. Desteksiz ya da henüz destekli oturuyor olması 7 aylık bebekler için dünyayı keşfetmek adına büyük bir fırsat demektir. Oturmaya başlamasının etkisiyle çevresini çok daha iyi gözlemleyen 7 aylık bebek, bu şekilde de öğrendiklerine sürekli yenilerini ekler.  Bebeğinizin bu ayda neler yapabildiğini ve gelişiminin ne aşamada olduğunu 7 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte  7. Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

7 Aylık Bebek Neler Yapar?

Artık 7 aylık bebekler için kendine has bir kişiliği var demek hiç de yanlış olmaz. Sevdiği sevmediği, mutlu olduğu olmadığı her şeyi hareketleriyle çevresine gösteren 7 aylık bebek, bir yandan da yeni beceriler kazanarak gelişimini sürdürür. Hayattaki ilk yılının ikinci yarısına adım atan 7. aylık bebekler bu gelişim sürecinde işte şunları yapabilir;

  • 7 aylık bir bebek desteksiz oturabilir.
  • Elleriyle ayaklarını tutar.
  • Kol altlarından desteklendiğinde adım atar.
  • Otururken emekleme pozisyonuna geçer.
  • İleriye doğru emekleyebileceği gibi tek dizinin ya da poposunun üzerinde yana ve geriye doğru da emekleyebilir.
  • Bacaklarına daha fazla ağırlık verebilir.
  • Ayakta tuttuğunuzda zıplayabilir.
  • Tutunarak ayakta durur.
  • Görme alanı içinde saklanan nesneyi arar.
  • Aynı eline uzatılan ikinci nesneyi almak için elindeki nesneyi diğer eline geçirir.
  • İki elinde birer nesne tutar.
  • İki nesneyi birbirine vurur.
  • Nesneyi eliyle keşfetmeye çalışır.
  • Kabın içindeki nesneleri kabı ters çevirerek boşaltır.
  • Görme alanı dışına çıkan yetişkine ses, jest, mimik ve hareketlerle tepki verir.
  • Yüksek/alçak ses tonlamalarına tepki verir.
  • Sesler çıkararak konuşmalara karşılık verebilir.
  • Yetişkinin çıkardığı sesleri kısa bir süre sonra tekrar eder.
  • Kendisiyle oynayan kişiye eşlik eder.
  • Müzik dinlemekten hoşlanır.
  • Uzağı daha iyi görmeye başlayabilir.
  • Tüm renkleri ayırt edebilir.

Her bebeğin büyüme ve gelişmesi kendine özeldir. Bebeklerin gelişimi kendi hızındadır, bu yüzden tüm bebekler aynı zamanda tam olarak aynı kilometre taşlarına ulaşmayabilirler. Bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurabilirsiniz. Ayrıca her geçen gün büyüyüp gelişen bebeğinizin bir yıllık değişimini Bebeğiniz Aylara Göre Neler Yapabilir? başlıklı yazımızdan takip edebilirsiniz.

7 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

7 aylık bir bebek bu ay da 450 ila 560 gram kilo alabilir. Peki 7 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalıdır? Çocuklarda vücut gelişimini değerlendirirken yaşa göre boy, kilo, baş çevresi gibi persentil tabloları kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 7 aylık kız bebekler ortalama 7.6 kg, erkek bebekler ise 8.3 kg olabilir.


7 Aylık Bebek Gelişimi

Bu ayki gündeminde bolca oynamak, keşfetmek ve öğrenmek olan 7 aylık bebeğin gelişimi bilişsel, fiziksel duygusal ve sosyal anlamda hızla devam eder. Ortalama 8 kilogram civarında olan 7 aylık bebeklerin boylarında da artış olur. Bu ay 1-2 cm uzayabilen 7 aylık kız bebeğin boyu 67.3 cm, erkek bebeğin boyu ise 69.2 cm olabilir. 7 aylık kız bebeğin baş çevresi ise 42.8 cm, erkek bebeğin baş çevresi 44 cm civarındadır.

Tüm bu gelişim aşamaları, her bebeğin gelişimine özgü bir seyir izler. 7 aylık bebeğinizin persentil aralığını yani büyüme eğrisini öğrenmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu yazımızı okuyabilirsiniz. Bebeğinizin belirli gelişim aşamalarını kat etmediğini gözlemlediğinizde doktorunuza danışmalısınız.

Yedi aylık bebeklerdeki en çarpıcı değişikliklerden biri, hareketlerini koordine etme yeteneğindeki gelişmedir. Geliştirilmiş el-göz koordinasyonu ile 7 aylık bebeklerin çoğu nesneleri bir elinden diğerine veya doğrudan ağzına götürür. Yavaş yavaş vücudunun çeşitli bölümlerini ve neler yapabileceğini öğrenen 7 aylık bebek, bedenini ise muhtemelen her iki yöne döndürebilir. Motor becerileri hızla geliştiği için uykuda bile her iki yöne de dönebilir. 7 aylık bebeklerin çoğu kendi başına oturabilirken, bazıları kendilerini ayakta durma pozisyonuna çekebilirler. Yakında bir zamanda bir kanepenin veya alçak bir masanın kenarını tutarken adımlar atabilir. Ayrıca bu ayda bebekler emeklemenin ilk aşaması olan yerde sürünme ya da kayma hareketi de yapabilir.

Gelişen iletişim becerileriyle 7 aylık bebekler, duydukları sesleri tekrarlayabilir, bolca gülme ve çığlık sesi çıkarır. Bu ayki gelişimlerinden biri de dişlerle ilgilidir. Bebekler genelde 7. aydan itibaren diş çıkarmaya başlar. Normalden daha fazla salya akıtması ve hemen hemen her şeyi çiğnemesi de bu nedenledir.

6-12 ay bebek gelişimi; emekleme sonrası ilk adımları, diş çıkarmayı, konuşma çabalarını ve sosyalleşme sürecini kapsar.  Bebek zeka gelişimi için de önemli bir periyot olan 6-12 aylık dönemi hakkında tüm yararlı bilgileri ve aklınıza takılan konuları ayrıntılarıyla İlk Adımlarım’dan 6-12 ay bebek gelişimi kategorisindeki içeriklerden öğrenebilirsiniz.

7 Aylık Bebek Kahvaltısı

Kahvaltı 7 aylık bebek için beslenmesinde yepyeni bir başlangıçtır. 6. ayına kadar anne sütü ile beslenen bebekler, ek gıdaya geçtikten sonra beslenmesine kahvaltı da eklenir. Bu dönemde bir yetişkin kahvaltısına dahil olamasa da 7 aylık bebek kahvaltısı, bebekler için oldukça faydalı bir öğündür.

Bebeğinizin kahvaltının faydalarından yavaş yavaş yararlanması için ilk adımı atabilirsiniz. Bunun için de 90 ml anne sütü veya doktorunuz öneriyor ise devam sütü içine; 1-2 çorba kaşığı Aptamil 7 Tahıllı Ballı ek gıda, yumurta sarısının yarısı,1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir veya 1-2 tatlı kaşığı kadar labne peyniri, 1 tatlı kaşığı kadar pekmez katabilirsiniz. Malzemeleri bir kasede karıştırmalısınız. Yumurta sarısı ve peyniri aynı anda değil de kahvaltıda dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.

En güzel bebek kahvaltı tarifleriyle onu harika bir güne hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bebeklerin aylara göre beslenme bilgileri için bebeğinizin ay ay beslenme bilgileri yazımızı okuyabilirsiniz.

7 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu

6. ay sonu itibarıyla yeni bir beslenme dönemine adım atan 7 aylık bebeğin, beslenme tablosunda az miktarlarda ek gıda yer almaya başlar. Ek gıdalara yavaş yavaş alışma sürecindeki 7 aylık bebeğin, ana öğünü anne sütü iken ek gıdalar ara öğün olarak verilmelidir.

7 aylık bebeğinizin besin ihtiyacının, 3 ana öğününü anne sütünden ya da doktorunuz öneriyorsa çocuk devam sütünden karşılamaya devam edebilirsiniz. Bu ayda da 6. ayda olduğu gibi günde en fazla 2 ek gıda öğünü tüketmesi gereken bebeğinizin bir öğünde aldığı ek gıda miktarının, bir minik bebek kavanozunu geçmemesine özen göstermelisiniz. Ayrıca bebeğinizi her yeni gıda ile tanıştırırken üç gün kuralına uymanızda da fayda vardır. Ek gıdaya geçişte 3 gün kuralı ile ilgili bilgi almak için Üç Gün Kuralı Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

7 aylık bebek ek gıda tablosu şu şekilde olabilir;

Birinci Ana Öğün: Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü.

Birinci Ara Öğün: Kahvaltı

İkinci Ana Öğün: Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü.

İkinci Ara Öğün: Sebze Püresi (Günde küçük kavanozun yarısı kadar sebze çorbası veya püresi)

Üçüncü Ana Öğün: Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü.

Üçüncü Ara Öğün: Yoğurt (Küçük kavanozun yarısı yani yarım çay bardağı kadar)

Eğer bebeğiniz oturmaya başladıysa mama sandalyesine oturtarak bebeğinizi aile sofrasının yeni üyesi haline getirebilirsiniz. Bu sayede hem sosyalleşir hem de sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmeye başlayabilir. Bebeğinize bu ay beslenme programı oluştururken 7 Aylık Bebeğiniz İçin Beslenme Programı yazımızdan fikir alabilirsiniz.


7 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Geceleri uyku süresi 11 saat olan 7 aylık bebekler, gündüz ise iki kez ya da üç kez toplamda yaklaşık 3-4 saat uyuyabilir. Böylece 7 aylık bebeklerin uyku saati toplamda 14-15 saattir. Bebeklerde yetersiz uyku bağışıklığı olumsuz etkileyebilir. Bağışıklık sistemini desteklemenin yollarından birisi olan uyku hakkında bilgi almak için ¨Bağışıklık Sistemi İçin Uyku¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 


7 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Uykusu daha düzenli hale gelen 7 aylık bebeklerin uykuları günlük rutinlerine ve gelişimlerine bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle belirli bir düzene sahiptir. Buna göre 7 aylık bebeklerde uyku düzeni şöyle olabilir;

07.00 Uyanma

09.00-10.00 Sabah uykusu

14.00-15.00 Öğlen uykusu

17.30-18.30 Akşam üstü şekerleme uykusu

20.00-Gece uykusu

Bebeğinizin uyuması gereken süreyi ve ihtiyaçlarını gözlemleyerek, uyku sürelerini ayarlayabilirsiniz. Her bebek farklıdır, bu nedenle bebeğinizin ihtiyaçlarına ve ritmine dikkat etmeniz önem taşır. 7 aylık bebeğiniz için bir uyku rutini oluşturarak, uyku alışkanlıklarını düzenleyebilir. Her gece aynı sıralı aktiviteleri yaparak bebeğinizi uyumadan önce rahatlatabilirsiniz. Onun sakinleşmesine ve daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olmak için kısa, rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini oluşturabilirsiniz. Ilık bir banyo, ninni, emzirme bu rutinlerin içinde yer alabilir.  

Uyku ihtiyacı, bebek büyüdükçe değişim gösterir.  İlk 6 ay sonrası bebek uykusunda ve düzeninde de bazı değişimler olur. Bebeğinize 7. ayda uyku rutini oluştururken 6 Aydan Sonra Uyku Düzeni yazımızdan fikir alabilirsiniz.


7 aylık bebek emekler mi?

Her bebeğin gelişi aşamaları farklılık gösterse de genelde bebekler 7. ayda emekleyebilir. Oturma ile yürüme arasında gerçekleşen bir aktivite olan emekleme motor becerisinin kazanımı için bebeklerin bazı gerekli gelişimleri göstermesi gerekir.  Bu gelişimlerin başında ise bebeğin desteksiz oturmaya başlaması gelir. Bu da bebeğin gelişim sürecine bağlı olarak zaman açısından farklılık gösterebilir. Bazı bebeklerde daha erken, bazı bebeklerde ise daha geç gözlemlenebilir. ‘Bebekler ne zaman emekler? sorusuna cevap bulacağınız içeriğimizi okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin emekleme aşamaları hakkında Emekleme ve Yürüme Önerileri başlıklı yazımızdan da bilgi alabilirsiniz.

7 aylık bebek diş çıkarır mı?

Bebeklerin ilk dişi genellikle 6-7 ay arasında çıkar. Bebekler, ilk dişleri olan süt dişlerini 6 aylıktan itibaren çıkarmaya başlar. Ön dişleri çoğunlukla 6. ve 10. aylar arasında çıkmış olan bebekler, 2.5 yaş civarında hemen hemen tüm süt dişlerine kavuşmuş olur. Ancak 3 yaşa kadar da bu süreç devam edebilir. 

Ortalama 6. ve 7. aylarda çıkmaya başlayan bebek dişleri, bir dizi rahatsızlık ve huzursuzluğu da beraberinde getirebilir. Bu nedenle bebeğinizin diş çıkarma belirtilerini takip etmeniz önemlidir. Bu belirtilerin neler olduğunu öğrenmek için Bebeklerde Diş Gelişim Tablosu başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.


7 aylık bebeklerin hastalıkları nelerdir?

7 aylık bebekler ilk dişini çıkarma sürecinde olabilir. Bu dönemde bebekler huzursuzlanıp hafif ateş yaşayabilir. Bunlar diş çıkarma döneminde normal kabul edilen rahatsızlıklardır. Ancak zaman zaman bebeklerde nezle, grip, soğuk algınlığı kaynaklı öksürük, ateş, halsizlik görülebilir. Bu dönemlerde bebeklerde en çok krup olur. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bebek nefes aldığında öksürebilir veya hırıltılı sesler çıkarabilir. Boğaz ağrısı olduğu için iştahı azalabilir. Özellikle yüksek ateş, ishal, kusma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. Bebeklik döneminde sıkça görülen bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıkları bilmeniz ve önlemlerini almanız için Sık Görülen Bebek Hastalıkları yazımıza tıklayabilirsiniz.

7 aylık bebek kaç saat aç kalabilir?

Bebekler yenidoğan döneminde midesinin çok küçük olması nedeniyle çok sık acıkır ve beslenme ihtiyacı duyar. Özellikle ilk 6 ay içinde olan bebekler en çok 4 saat aç kalabilirler.  Ancak bebekler büyüdükçe aç kalma süreleri de bir miktar artar. 6 aydan büyük bebekler en fazla 6 saat kadar aç kalabilir.

7 aylık bebeklerin beslenme düzeni, 6. aydaki düzene benzer şekilde devam eder. Bebekler, günde 2 küçük ek gıda öğünü ve gündüz süresince 3 kez anne sütü ile beslenebilir. 7 aylık bebek rutini oluşturmanın yanı sıra bağışıklığını destekleyerek bu düzeni korumak önemlidir. Bebeğinize bu ayda nasıl bir rutin oluşturmanız gerektiğiyle ilgili 7 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

7 aylık bebeklere ne kadar su verilmeli?

Su canlıların yaşam kaynağı olsa da bebeklerin beslenmesinde ilk 6 ay boyunca yer almaz. Bebekler, sıcak bir iklimde bile 6 aylıktan önce suya ihtiyaç duymaz.  Bebekler için su içmeye başlama zamanı, ek gıdaya geçme dönemi yani 6. ay sonrasıdır. İlk 6 aydan sonra bebeklerin beslenmesine su eklenebilir.

Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre (2022) 6-12 aylık dönemde bebeklere 1-2 su bardağı kadar kaynatıp soğutulmuş temiz su verilebilir. Buna göre 7. aydaki su dahil tüm içeceklerin yeterli alım miktarı 0.8-1.0 litredir. Bebeklere 1 ila 3 yaş arasında ise günde 1-1.5 litre su içirilebilir. Fakat günlük su tüketim miktarı bebeğin boy, kilo, yaş, iklim koşulları gibi pek çok kriter doğrultusunda değişebilir. Bu nedenle bebeğinize ne kadar su vermeniz gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz.

7 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızın yanı sıra “Bebekler ne zaman su içmeye başlar?“Bebeğe günde ne kadar su verilmeli? gibi soruların cevabını  Bebekler ne zaman ne kadar su içmeli? içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kaynaklar